Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ

Με γεμάτες τις βαλίτσες τους με σχέδια για πιθανές συνεργασίες αναχώρησαν για τη Γερμανία οκτώ γερμανικές εταιρίες έπειτα από τετραήμερη επιχειρηματική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη.
Σκοπός του ταξίδιού της ήταν οι επενδύσεις πάνω στη διαχείριση απορριμάτων και λυμάτων στη συμπρωτεύουσς.
Αν και το ζήτημα της χρηματοδότησης, παραμένει αγκάθι, η επιχειρηματική αποστολή γερμανικών εταιρειών είδε θετικές προοπτικές και μελλοντική συνέργασία.
Έτσι, η ανακύκλωση, σε συνδυασμό με την παραγωγή ενέργειας και την καλύτερη διαχείριση αποκομιδής απασχόλησαν τα αναγνωριστικά ταξίδια που δίνουν τη θέση τους και στις πρώτες συνεργασίες.
«Το 81% των απορριμμάτων στην Ελλάδα καταλήγει στις χωματερές, η ανακύκλωση φτάνει μόλις στο 18%, πολύ μακριά από τους ευρωπαϊκούς στόχους. Επίσης ο περιορισμός στη διαλογή έχει ως αποτέλεσμα το 20-30% των ανακυκλώμενων να είναι κακής ποιότητας και να μη βρίσκουν αγοραστές», επεσήμανε στη Deutsche Welle o Καρλ Ρότνικ από το Σύνδεσμο Κατασκευαστών Μηχανημάτων και Εγκαταστάσεων Γερμανίας. Tα ζητήματα αυτά αμβλύνονται με πολύ αργούς ρυθμούς και η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται στις υψηλές θέσεις της κατά κεφαλή παραγωγής σκουπιδιών παγκοσμίως. «Στην κουβέντα μας έγινε σαφές ότι η διαχείριση απορριμμάτων έχει ταυτοποιηθεί ως τομέας του μέλλοντος στην Ελλάδα και ότι έχει αυξηθεί ο βαθμός υπευθυνότητας και συνειδητοποίησης των κρατικών φορέων. Εκεί μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά η γερμανική τεχνογνωσία», τόνισε ο κ. Ρότνικ που διέκρινε ισχυρό ενδιαφέρον από την ελληνικής πλευράς για αγορές μηχανικών συστημάτων στον τομέα και για παρουσία στη Διεθνή Έκθεση IFAT για τεχνολογίες περιβάλλοντος το 2018 στο Μόναχο.
Στο παιχνίδι μπαίνουν και οι καινοτόμες εφαρμογές, ιδιαίτερα στον τομέα των logistics. Όπως για παράδειγμα η εφαρμογή της startup επιχείρησης Binando, δημιούργημα ελληνογερμανικής συνεργασίας με έδρα τη Στουτγκάρδη. «Η εφαρμογή μας στηρίζεται στο συνδυασμό χρήσης αισθητήρων, που τοποθετούνται στους κάδους απορριμμάτων και οι οποίοι ανιχνεύουν και μεταδίδουν την ποσότητα των απορριμμάτων σε κάθε κάδο, καθώς και λογισμικού, το οποίο μέσω ενός αλγορύθμου, υποδεικνύει τη βέλτιστη διαδρομή για το απορριμματοφόρο. Έτσι επιτυγχάνεται μείωση κόστους, εξοικονόμηση χρόνου, αλλά και μείωση ρύπων», εξηγεί ο ένας εκ των συνιδρυτών ελληνικής καταγωγής, Νίκος Μπάλτσιος. Η ιδέα στην αρχή δεν είχε την καλύτερη ανταπόκριση με τους υποψήφιους πελάτες να γελούν στο πρώτο άκουσμα με τη χρησιμότητα της εφαρμογής, μια στάση που αργότερα άλλαξε άρδην. «Εδώ είδα ότι οι άνθρωποι των δήμων θέλουν νέες λύσεις για πιο ανθρώπινες πόλεις. Βλέποντας μάλιστα ότι μπορούν να μειώσουν κατά 30% το συνολικό κόστος αποκομιδής έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να επενδύσουν. Κανένας δε θέλει να πετάξει χρήματα από το παράθυρο», δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά. Ο ίδιος πιστεύει ότι τα όποια γραφειοκρατικά ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν καθώς πλέον υπάρχει όραμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μαζί με το Γερμανό συνέταιρο του Μοριτς Πφάιφερ προσδοκά την επέκταση της εφαρμογής για προβλέψεις τοποθέτησης κάδων στα καταλληλότερα σημεία με στόχο την καλύτερη αποκομιδή των απορριμμάτων

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν πάνω από 70 επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ των γερμανικών εταιρειών και ελληνικών αλλά και με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που αναζήτησαν διόδους συνεργασίας.
«Το καλό αργεί να γίνει και χρειάζεται υπομονή. Κτίζεται μια εμπιστοσύνη που χρειάζεται χρόνο μέχρι να διαλευκανθούν όλα τα θέματα στο τεχνικό και οικονομικό τομέα» , επεσήμανε ο Ματίας Χόφμαν από το Ελληνογερμανικό Εμπορικού και Βιομηχανικό Επιμελητήριο που ανέλαβε τη διοργάνωση του ταξιδιού.
Πέρα από τη γνωριμία με τη γερμανική τεχνογνωσία από μεριάς Ελλήνων, η επίσκεψη στην εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ στην Κοζάνη εντυπωσίασε του Γερμανούς επιχειρηματίες, οι οποίοι με τη σειρά τους είδαν πρακτικές που θα μπορούσαν να μεταφέρουν στη Γερμανία.
Από ανάλογη δράση του επιμελητηρίου πρόσφατα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προέκυψε έμπρακτο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα από γερμανικές εταιρίες με άνοιγμα γραφείων και δημιουργία θέσεων εργασίας. «Σε κάτι ανάλογο σκοπεύουμε και τώρα, λειτουργώντας ως καταλύτης στην ενίσχυση της συνεργασίας», τόνισε ο Γερμανός ειδικός βλέποντας καλές πιθανότητες για κλείσιμο συνεργασιών στο άμεσο μέλλον.
ΠΗΓΗ:.dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: