Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

51 χρόνια από την ισραηλινή κατοχή, ανακοίνωση διπλωματικής αντιπροσωπείας Παλαιστίνης

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη 6 Ιουνίου, η διπλωματική αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης, αναφέρει:

Έχουν περάσει 51 ολόκληρα χρόνια ισραηλινής κατοχής και εποικιστικής πολιτικής επί των Παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Όχθης, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Γάζας, που σηματοδότησαν την εκτόπιση εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων και που έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στον Παλαιστινιακό λαό καθώς και αναπτυξιακή επιβάρυνση.

Ανάμεσά τους πολλές γενιές Παλαιστινίων έχουν αναγκαστεί να μεγαλώσουν και να ζήσουν σε ασφυκτικά γεμάτα στρατόπεδα προσφύγων, μέσα σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και με ελάχιστες ή σχεδόν μηδαμινές προοπτικές για μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά τους.


Ο τερματισμός της κατοχής που άρχισε τον Ιούνιο του 1967 και η επίτευξη της λύσης των δύο κρατών με βάση τα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967 είναι ο μόνος τρόπος για να τεθούν τα θεμέλια για μια διαρκή ειρήνη και για το όραμα του Παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση και αυτοκυριαρχία.

Δεν είναι τώρα η στιγμή να παραιτηθούμε από τον στόχο μας, αλλά είναι η στιγμή να εφαρμοστούν όλα τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, οι συμφωνίες του διεθνούς δικαίου συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 194 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και του δικαιώματος τους για επιστροφή στην πατρίδα τους καθώς και την απόφαση 478 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Ιερουσαλήμ.

Υπενθυμίζουμε ότι το 1947 ο κόσμος αναγνώρισε τη λύση των δύο κρατών και ζήτησε την υλοποίηση αυτής της λύσης βάσει της απόφασης 181 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Στις 14 Μαΐου 1948, ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ μετά την Καταστροφή (Nakba) του Παλαιστινιακού λαού, αλλά σχεδόν επτά δεκαετίες μετά, ο κόσμος ακόμη περιμένει τη γέννηση ενός Ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους. 

Κατά τη διάρκεια των 51ετών στρατιωτικής και εποικιστικής κατοχής, το Ισραήλ παραβιάζει συστηματικά και με συνέπεια το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ανθρωπιστικό νόμο χωρίς να λογοδοτεί για τις πράξεις του. Παρά τα εκατοντάδες ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, οι παράνομες ενέργειες του Ισραήλ συνεχίζονται αμείωτες, τα εγκλήματα πολέμου παραμένουν ατιμώρητα και οι παράνομες πολιτικές θεσμοθετούνται.

Η έλλειψη λογοδοσίας είχε ως αποτέλεσμα το Ισραήλ να συνεχίζει - και να κλιμακώνει - τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πολιτικές του για την εθνοκάθαρση, την εκδίωξη, τη συλλογική τιμωρία, τις διακρίσεις και την προσάρτηση με την πλήρη υποστήριξη της νέας διοίκησης των ΗΠΑ.

Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης δήλωσε: «Έχουμε επανειλημμένως επισημάνει ότι η συνεχιζόμενη οικοδόμηση και επέκταση των εποικισμών, η βία και η υποκίνηση, οι μαζικές δολοφονίες και οι τραυματισμοί άμαχου πληθυσμού και ανυπεράσπιστων Παλαιστινίων διαδηλωτών στα κατεχόμενα εδάφη του Κράτους της Παλαιστίνης δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη, καθώς είναι οι προβλέψιμες συνέπειες της ατιμωρησίας του Ισραήλ ως κατοχική δύναμη.

Επιβεβαιώνουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των ψηφισμάτων της και να καταστήσει το Ισραήλ υπόλογο για τις πράξεις του και να του ασκήσει διώξεις για τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των συνεχιζόμενων εγκλημάτων κατά του λαού μας.

Επιβεβαιώνουμε ότι η αποφασιστικότητα του λαού μας για την πατρίδα μας και ιδιαίτερα την Ιερουσαλήμ είναι ικανή να αποτρέψει τα αμερικανο-ισραηλινά σχέδια και τις δολοπλοκίες που έχουν στόχο την εξάλειψη της Παλαιστινιακής υπόθεσης. Επίσης, η Παλαιστινιακή διπλωματία εξακολουθεί να καταβάλλει τη μέγιστη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα φόρουμ, προκειμένου να εκθέσει την Ισραηλινή κατοχή, τις πολιτικές που εφαρμόζει και τα εγκλήματά της, και να θέσει τους ισραηλινούς εγκληματίες πολέμου ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων καθώς και να συμβάλλει στη δημιουργία ενός Ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Πρέσβης Τουμπάσι πρόσθεσε: «Ήρθε η στιγμή να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή με τη δημιουργία ενός βιώσιμου ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που θα συνυπάρχει με ειρήνη και ασφάλεια με όλους τους γείτονες λαούς», και τόνισε ότι «είναι η στιγμή για όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν το Κράτος της Παλαιστίνης».

Η ανακοίνωση καταλήγει με τα εξής: «Αξίζει να ευχαριστήσουμε τις προσφιλείς προς εμάς χώρες και τους απανταχού φίλους που παρέμειναν πιστοί στις αξίες και στις βασικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι εκφράζουν την αντίθεση τους στάση στα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ και στις πολιτικές μίσους που εφαρμόζει.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα επικρατήσει η δικαιοσύνη, η ειρήνη και η ελευθερία του λαού μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: