Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Ξένοι Επενδυτές στήριξαν την επανεκλογή Παναγιωτάκη στην προεδρία της ΔΕΗ- Αυτοί ξέρουν...

Ολόκληρο το δημοσίευμα από:www.worldenergynews.gr

Γιατί οι Ξένοι Επενδυτές στήριξαν την επανεκλογή Παναγιωτάκη στην προεδρία της ΔΕΗ

Οι μεγάλες προκλήσεις είναι μπροστά
Η επανεκλογή του κ. Εμ Παναγιωτάκη στην προεδρία και διεύθυνση της ΔΕΗ δεν είναι τυχαία όταν μάλιστα έχει εξασφαλίσει το 95% των μετόχων και την υποστήριξη των ξένων θεσμικών όπως το Silchester και το Horizon.
Ο σημερινός πρόεδρος της ΔΕΗ δεν υπέγραψε καμία αμαρτωλή σύμβαση όπως συνέβη με άλλες διοκήσεις. Ανέλαβε να υλοποιήσει μια πολιτική με συγκεκριμένες κατευθύνσεις, κατά την οποία η ΔΕΗ σε μεγάλο βαθμό έπρεπε να πάρει πάνω της μεγάλο μέρος του βάρους της ενεργειακής αγοράς.
Αν λάβουμε υπόψη μας το κόστος της ενεργειακής κρίσης, το ΕΛΑΠΕ αλλά και την αρχική πολιτική προσέγγιση για τα ΥΚΩ και την ελαστικότητα σε σχέση με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, η ΔΕΗ έμεινε όρθια εν μέσω μιας επιβαρυμένης συγκυρίας.

Η δημιουργία ρευστότητας από την πώληση του ποσοστού του ΑΔΜΗΕ, της ανάκτησης των ΥΚΩ από το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και από άλλα δεδομένα, έδωσε στην επιχείρηση τα εφόδια για να επιβιώσει μέχρι να οδηγηθεί στην συμφωνία για την αναχρηματοδότηση των δανείων του 2019, που είναι σημαντική για το μέλλον της και την επιστροφή της στις αγορές.
Οι μεγάλες προκλήσεις που έχει τώρα να αντιμετωπίσει είναι η διαχείριση της ανόδου των ρύπων που πλήττουν την ελκυστικότητα των λιγνιτικών μονάδων και ενδεχομένως επιδρούν αρνητικά στην κερδοφορία της ΔΕΗ. Παράλληλα για την ΔΕΗ ανακοινώθηκαν σημαντικά πλάνα για επενδύσεις ύψους 2,3 δις στις ανανεώσιμες πηγές καθώς και μια σειρά άλλων δράσεων.
Η ΔΕΗ θα έχει επίσης πλεονεκτήματα με το κλείσιμο του τρίτου προγράμματος καθώς και την μεγάλη πρόκληση για την εύρεση σταθερών λύσεων ανταγωνιστικού κόστους για την ελληνική βαριά βιομηχανία.
Η εφαρμογή του target model που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση της αγοράς αποτελεί το επόμενο βασικό στάδιο.
Σίγουρα η επιτυχής ανάκαμψη της ΔΕΗ αποτελεί τον βασικό στόχο από τον οποίο θα κριθεί μελλοντικά η δίοικηση.
Η πώληση των λιγνιτικών πάντως είναι προς την σωστή κατεύθυνση, καθώς είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, που απαιτείται ακόμα και για την έλευση στρατηγικού επενδυτή μελλοντικά.
Η εμπιστοσύνη πάντως που τον περιβάλλει το Μαξίμου απεικονίστηκε και με την εγκάρδια χειραψία του συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Δημήτρη Λιάκου στην γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

www.worldenergynews.gr

 Γιατί οι Ξένοι Επενδυτές στήριξαν την επανεκλογή Παναγιωτάκη στην προεδρία της ΔΕΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: