Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Μαζική, αντιφασιστική δράση στα σχολεία

Ανακοίνωση "Αναμέτρησης"

Μαθητή, μαθήτρια,
σε καλούμε σε αντιφασιστικό συναγερμό. Οι καταλήψεις που ξέσπασαν σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας και τώρα καλούν και σένα να κλείσεις το σχολείο σου, με αιτήματα σχετικά με τη Μακεδονία, προσπαθούν να στρέψουν το εξεγερτικό πνεύμα της νεολαίας σε θλιβερή κατεύθυνση διαιώνισης του μίσους ανάμεσα στους διαφορετικούς λαούς. Οι μαθητές ανέκαθεν ανήκαν στα πιο ριζοσπαστικά κομμάτια της κοινωνίας, έτοιμοι και πρόθυμοι να ριχτούν στον αγώνα. Από το Πολυτεχνείο του ‘73, μέχρι το μεγάλο κίνημα καταλήψεων του 1990-91 και από το Δεκέμβρη του 2008 όταν αστυνομικός δολοφόνησε τον 16χρονο μαθητή, Αλέξη Γρηγορόπουλο, μέχρι τους αντιμνημονιακούς αγώνες της προηγούμενης περιόδου και το αντιφασιστικό ποτάμι που κυνήγησε και απομόνωσε τους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα.
Είναι αυτοί οι ίδιοι δολοφόνοι που επανέρχονται τώρα ύπουλα για να ξανασπείρουν το ρατσιστικό και νεοναζιστικό τους δηλητήριο πίσω από τους «αγώνες για τη Μακεδονία». Αντίθετα τα αιτήματά των αγώνων στους οποίους πρωτοστάτησε η νεολαία όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν ριζοσπαστικά, ήταν αιτήματα αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας, αντίστασης και αφορούσαν την ανάγκη για μια καλύτερη κοινωνία, για ένα καλύτερο μέλλον με ισότητα και ελευθερία.

Στηρίζουμε και χρησιμοποιούμε τις καταλήψεις ως μέσο πάλης, κάθε φορά που προωθούν δίκαιους αγώνες. Το αίτημα όμως για τη «μία και μόνο ελληνική Μακεδονία» κάθε άλλο παρά δίκαιο είναι. Είναι οπισθοδρομικό, προωθείται από φασίστες και ακροδεξιούς και εμφυτεύει στις συνειδήσεις το μίσος. Οι φασίστες θέλουν να μας πείσουν ότι για τα προβλήματα και τη φτώχεια του λαού μας δεν φταίνε οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ αλλά οι γειτονικοί λαοί, οι μετανάστες, οι αδύναμοι και οι διαφορετικοί, γιατί είναι τα σκυλιά του συστήματος. Πάντα σούζα στον ισχυρό και με την πλευρά των αφεντικών, πάντα ενάντια στον αδύναμο, ενάντια σε απεργίες και καταλήψεις. Είναι στυγνοί δολοφόνοι και εγκληματίες που τους χαϊδεύουν άλλοτε οι κυβερνήσεις και άλλοτε τα ΜΜΕ.

Η συμφωνία που υπογράφηκε για το όνομα της γειτονικής χώρας, δε θέτει σε κίνδυνο τη Βόρεια Ελλάδα ή τα ελληνικά εδάφη της Μακεδονίας. Η διαμάχη για την ιδιοκτησία του ονόματος ή της ιστορίας της Μακεδονίας ανάμεσα σε Έλληνες και Σλάβους είναι αποπροσανατολιστική. Το όνομα της Μακεδονίας δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα, αυτό είναι ανιστόρητο και ψέμα. Η ιστορία της Μακεδονίας δεν αφορά μόνο το 323 π.Χ. και η γεωγραφική περιοχή που την αποτελεί μετά από διαμάχες και πολέμους χρόνων (Βαλκανικοί και Παγκόσμιοι πόλεμοι) εκτείνεται σήμερα στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ τη Βουλγαρία και την Αλβανία. Υπάρχουν στοιχεία μακεδονικών ριζών, κουλτούρας και πολιτισμού ανακατεμένα σε όλες αυτές τις περιοχές.

Το πραγματικό πρόβλημα στη συμφωνία των Πρεσπών είναι ότι επιβλήθηκε από εξωτερικές δυνάμεις: το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Αμερικάνους και με κυρίαρχη ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε βάρος της βούλησης των λαών των δύο χωρών, οι οποίοι θα μπορούσαν υπό άλλες προϋποθέσεις να συνυπάρξουν αρμονικά επιλύοντας τις εντάσεις που προκύπτουν από τις εκατέρωθεν ακροδεξιές, εθνικιστικές κραυγές. Χαρακτηριστικό είναι πως ούτε το 50% του λαού της γειτονικής χώρας δεν απάντησε στο δημοψήφισμα για τη μετονομασία της! Το ΝΑΤΟ είναι η δύναμη που βομβάρδιζε τα Βαλκάνια πριν από 20 χρόνια, και σήμερα βομβαρδίζει τη Μέση Ανατολή. Προκαλεί πολέμους, σπέρνει τη διχόνοια ανάμεσα στους λαούς, εγείρει τα εθνικιστικά πάθη, καταστρέφει τις ζωές εκατομμυρίων ωθώντας τους στην προσφυγιά.

Ο φασισμός, το ΝΑΤΟ και ο πόλεμος είναι ο πραγματικός εχθρός των λαών, όχι η δημοκρατία. Όταν εμείς μιλάμε για δημοκρατία εννοούμε τη δυνατότητα και το όραμα του να ορίζουμε οι ίδιοι τις τύχες μας, εννοούμε τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα που κερδήθηκαν με αίμα όλα τα προηγούμενα χρόνια και όχι τα κόμματα του συστήματος, τους πολιτικούς, τις κυβερνήσεις και τους διεφθαρμένους θεσμούς του κράτους. Όταν οι φασίστες στοχοποιούν τη δημοκρατία υμνούν ανελεύθερα καθεστώτα: τη δικτατορία των Συνταγματαρχών και του Μεταξά, τα καθεστώτα Χίτλερ και Μουσολίνι.

Δεν θα περάσουν! Ο φασισμός που ελλοχεύει προκαλούσε ανέκαθεν πολέμους με εκατομμύρια νεκρούς και κοινωνική οπισθοδρόμηση στο όνομα μιας στρεβλής ιδέας περί ανωτερότητας και μοναδικότητας κάποιου έθνους ή κάποιας φυλής. Στην ίδια μας τη χώρα, δεν ξεχνάμε τι άφησε ο φασισμός το ’40, δεν ξεχνάμε πώς ο λαός μας αντιστάθηκε απέναντι στο τέρας του φασισμού και του ναζισμού και τελικά νίκησε. Είναι χρέος μας να μην τους αφήσουμε να σηκώσουν κεφάλι ποτέ ξανά και πουθενά. Σε αυτόν τον σκοπό σε καλούμε να παλέψουμε μαζί. Όπως και σε κάθε δίκαιο αγώνα ενάντια στη φτώχεια και την οπισθοδρόμηση, στα κλεισίματα των σχολείων, την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη προσωπικού και υποδομών, τις διαρκείς εξετάσεις και τους εξοντωτικούς ρυθμούς, για δωρεάν παιδεία, ελεύθερο χρόνο, για ένα μέλλον με αξιοπρέπεια, ελευθερία, αλληλεγγύη.

ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ | ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ
ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΙΓΟΜΕΛΕΙΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ
ΠΕΜΠΤΗ 29/11: ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ – ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ – ΜΑΘΗΤΙΚΟ – ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, ΑΘΗΝΑ, 12:00, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: