Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018

Πρωτοβουλία μαθητών ενάντια στο φασισμό

Τις τελευταίες μέρες, εν όψει των εθνικιστικών καλεσμάτων για καταλήψεις σε σχολεία με θέματα το Μακεδονικό, την Β. Ήπειρο και τη δολοφονία Κατσίφα, συγκροτήθηκε μια μαθητική πρωτοβουλία. Το πρώτο που έκανε ήταν να συντάξει ένα κείμενο που καταγγέλλει τα συγκεκριμένα καλέσματα και την προσπάθεια που γίνεται από διάφορους φορείς και φωνές της άκρας δεξιάς να διαδώσουν τις δηλητηριώδεις εθνικιστικές και ρατσιστικές ιδέες της. Το κείμενο υπογράφεται από μαθητές περίπου 24 σχολείων σε όλη την Ελλάδα.

Συν τοις άλλοις, το κείμενο καλεί τους μαθητές να συνεδριάσουν στα όργανα τους (15μελή, 5μελή, γενικές συνελεύσεις) να λάβουν δράση και να συμμετέχουν σε συμβολικές  αποχές και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση:


ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συντεταγμένη προσπάθεια φασιστικών ομάδων μέσα στα σχολεία. Συγκεκριμένα, είδαμε καταλήψεις σχολείων με εθνικιστικά και φασιστικά συνθήματα, πορείες μαθητών σε πόλεις της Β. Ελλάδας, ακόμα και στοχοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών από φασίστες. Σα να μην έφτανε αυτό τις επόμενες μέρες έχει κυκλοφορήσει στα social media κάλεσμα για πανελλαδική μέρα καταλήψεων με ανάλογο περιεχόμενο.
Καταγγέλουμε και στεκόμαστε απέναντι σε κάθε τέτοια προσπάθεια που σπέρνει το δηλητήριο του φασισμού και του ναζισμού στα σχολεία μας.
Η μέθοδος με την οποία διάφορες ακροδεξιές φασιστικές ομάδες (μεταξύ των οποίων και η Χρυσή Αυγή) καλούν στις εθνικιστικές καταλήψεις στις 29/11 είναι η κλασική μέθοδος του παρακράτους, δηλαδή ανώνυμα και στα μουλωχτά, χωρίς ανάληψη ευθύνης. Να μη μιλήσουμε φυσικά για δημοκρατικές διαδικασίες και συλλογικές αποφάσεις. Θα ήταν αστείο…
Προσπαθούν να παρουσιαστούν σαν αγνοί πατριώτες που νοιάζονται για το καλό μας και το καλό της χώρας . Προσπαθούν να παρουσιαστούν ως αντισυστημικοί ταυτίζοντας τους αγωνιστές και το κίνημα με την ξεπουλημένη συστημική κυβέρνηση Σύριζα . Να μην χάψουμε τα ψέματά τους πίσω από τον αγνό πατριωτισμό βρίσκεται ο επικίνδυνος εθνικισμός, το μίσος και ο φασισμός. Ο εχθρός μας είναι το σύστημα, η φτώχεια, η εκμετάλλευση, ο πόλεμος, ο φασισμός  όχι οι γειτονικοί λαοί.  Ο εχθρός μας βρίσκεται στις κυβερνήσεις, στις τράπεζες, στην ΕΕ και όχι στους γειτονικούς λαούς. Όταν ενισχύουμε τον εθνικισμό  αντί να παλεύουμε για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας  γινόμαστε πιόνια των καπιταλιστών και των υπηρετών τους (κυβερνήσεις, ΕΕ, ακροδεξιά) που θέλουν πόλεμο ώστε να πλουτίζουν χύνοντας το δικό μας αίμα.

Οι αγωνιστές μαθητές που συμμετείχαν στις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις της περασμένης περιόδου θυμούνται πως αυτοί που τώρα καλούν σε μαθητικές φασιστικές καταλήψεις και οξύνουν την εθνικιστική-φασιστική ρητορεία στα σχολεία ήταν οι ίδιοι που όταν οι μαθητές κατέβαιναν στον δρόμο για να προτάξουν το σχολείο των αναγκών τους, αδιαφορούσαν και πολλές φορές κατέστειλαν τους αγώνες μας .

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ

Πρέπει να τσακίσουμε το φασισμό.
Δεν ξεχνάμε το Φύσσα, ή τον Αλέξη Γρηγορόπουλο και όλα τα υπόλοιπα θύματα του φασισμού!
Απέναντι σε αυτούς να παλέψουμε για την παιδεία των αναγκών μας για δουλειά με δικαιώματα, για να κοιτάμε το μέλλον μας με αισιοδοξία και όχι με ανασφάλεια.

 Καλούμε όλους τους  μαθητές  να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να μετατρέψουν την εθνικιστική φιέστα σε πανελλαδική μέρα πολύμορφης δράσης ενάντια στον φασισμό και τον εθνικισμό . Να κρεμάσουμε πανό να πραγματοποιήσουμε συμβολικές αποχές, να πάρουμε αποφάσεις καταδίκης της συγκεκριμένης δράσης μέσα από τις συνελεύσεις μας, τα 15μελή και τα 5μελή.


ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ

Πρωτοβουλία μαθητών και σχολείων εναντία στον φασισμό /εθνικισμό από  το 1ο ΕΠΑΛ Νεάπολης, 1ο Γενικό Λύκειο Πεύκης, 1ο ΓΕΛ Καλλιθέας, 1ο ΓΕΛ Πεύκων, 1ο ΓΕΛ Πεύκης, 2ο ΓΕΛ Πεύκης, 6ο ΓΕΛ Αμαρουσίου, 1ο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο/Λύκειο Κερατσινίου Δραπετσώνας, 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων, 2ο ΓΕΛ Θήβας, Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας, Λεόντειο Λύκειο Πατησίων, Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβάκειου Σχολής ,1ο ΕΠΑΛ Πρέβεζας, 1ο ΓΕΛ Πρέβεζας, Πειραματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων, 1ο Γυμνάσιο Πρέβεζας, 2ο γυμνάσιο Πρέβεζας, 2ο ΓΕΛ Πρέβεζας, 2ο ΓΕΛ Δάφνης, 5ο ΓΕΛ Ζωγράφου, 2ο ΓΕΛ Χολαργού, 3ο Γυμνάσιο Γαλατσίου.


από:  - Kommon

Δεν υπάρχουν σχόλια: