Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Πειράματα σε παιδιά Παλαιστινίων κάνει το Ισραήλ, αποκαλύπτει Ισραηλινή ακαδημαϊκός

(Γράφει η Kathryn Shihadah –  Μτφρ. Βαγγέλης Γεωργίου / Από το slpress.gr – πηγή: israelpalestinenews.org)

Οι ισραηλινές αρχές κατοχής επέτρεψαν σε μεγάλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις να πειραματιστούν σε Παλαιστίνιους κρατούμενους, δοκιμάζοντας όπλα σε παιδιά Παλαιστινίων, ισχυρίζεται Ισραηλινή καθηγήτρια του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ (הַאוּנִיבֶרְסִיטָה הַעִבְרִית בְּיְרוּשָׁלַיִם). Τις αποκαλύψεις αυτές έκανε η Nadera Shalhoub-Kevorkian σε πρόσφατη σειρά διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια.

Η καθηγήτρια Nadera Shalhoub-Kevorkian, που κατέχει μάλιστα την Έδρα Νομικής Lawrence D. Biele στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, παρουσίασε το ίδιο θέμα στο Άμστερνταμ τον Ιανουάριο του 2019. 
«Οι φωνές και τα γραπτά των παιδιών των ιερουσαλημιτών που ζουν υπό κατοχή βιώνοντας πρακτικές ελέγχων, βασανισμών και δολοφονιών από τους Ισραηλινούς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαστηριακό υλικό για κράτη και εταιρείες ασφάλειας ώστε να πουλήσουν τις τεχνολογίες τους καθώς θα είναι ‘δοκιμασμένες στην πράξη’».

Η παρουσίαση της Shalhoub-Kevorkian βασίστηκε σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν για ένα ερευνητικό πρόγραμμα για το πανεπιστήμιο. Η έρευνα Arrested Childhood in Spaces of Indifference: The Criminalized Children of Occupied East Jerusalem δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Canadian Journal of Women and the Law  το 2018 και συνυπέγραψε ο Shahrazad Odeh, ο οποίος είναι επίσης στη Νομική Σχολή και στο Ινστιτούτο της Εγκληματολογίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο.
Στο άρθρο, οι συγγραφείς καταδεικνύουν πώς η πολιτική του Ισραήλ να επικεντρώνεται σε παιδιά Παλαιστινίων μέσω του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης είναι θεμελιώδους σημασίας για τον μηχανισμό αποικιοκρατικής εκδίωξης του Ισραήλ. Ρίχνει φως στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει το ισραηλινό νομικό σύστημα στο “ρατσιστικό πρόγραμμα” του Ισραήλ.

Πειράματα φαρμάκων σε κρατούμενους

Η Shalhoub-Kevorkian αποκάλυψε στη διάλεξή της στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια ότι, οι Ισραηλινές κατοχικές αρχές εκδίδουν άδειες σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες στη συνέχεια διεξάγουν δοκιμές σε Παλαιστίνιους κρατούμενους. Το Telesur ανέφερε μάλιστα πως, ήδη από τον Ιούλιο του 1997 η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth ανέφερε παρατηρήσεις για τον πρόεδρο κοινοβουλευτικής επιτροπής Dalia Itzik, αναγνωρίζοντας ότι το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ είχε δώσει στις φαρμακευτικές εταιρείες άδεια να δοκιμάσουν τα νέα φάρμακα σε κρατούμενους, σημειώνοντας ότι είχαν ήδη πραγματοποιηθεί 5.000 τέτοιες εξετάσεις.
Το πρόσφατο περιστατικό του θανάτου του Παλαιστίνιου κρατούμενου Fares Baroud σε ισραηλινή φυλακή, δημιούργησε υποψίες ότι μπορεί να ήταν θύμα τέτοιων δοκιμών. Οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν τη σωρό του. Ο Baroud υπέφερε από πολλές ασθένειες.

Το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο αποστασιοποιείται

Η Shalhoub-Kevorkian επεσήμανε επίσης ότι ισραηλινές εταιρείες δοκιμάζουν όπλα σε παιδιά στις παλαιστινιακές συνοικίες της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
«Οι χώροι που ανήκουν σε Παλαιστινίους είναι “εργαστήρια”», εξήγησε. «Η εφεύρεση προϊόντων και υπηρεσιών εταιρειών -με κρατική χορηγία- τροφοδοτούνται από τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και την καταπίεση του ισραηλινού στρατού» και «η ισραηλινή αμυντική βιομηχανία τους χρησιμοποιεί ως βιτρίνα» για την ενίσχυση των τεχνολογιών ασφαλείας και των πωλήσεων όπλων στην παγκόσμια αγορά.
Ωστόσο, το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ πήρε ξεκάθαρα αποστάσεις από τους ισχυρισμούς της Shalhoub-Kevorkian βγάζοντας μάλιστα ανακοίνωση: «Οι απόψεις που εξέφρασε η καθηγήτρια Nadera Shalhoub-Kevorkian δεν αντιπροσωπεύουν ή δεν εκφράζουν με κανέναν τρόπο τις απόψεις του Εβραϊκού Πανεπιστημίου ή της πανεπιστημιακής διοίκησης, αλλά είναι προσωπικές απόψεις που αντικατοπτρίζουν μόνο την ίδια».

Αναδημοσίευση από: | Ημεροδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: