Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Ντρόουν στη Γάζα: Πώς ο ισραηλινός στρατός δοκιμάζει τα νέα του όπλα σε διαδηλωτές




Ντρόουν στη Γάζα: Πώς ο ισραηλινός στρατός δοκιμάζει τα νέα του όπλα σε διαδηλωτές

H ρίψη δακρυγόνων σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές προκάλεσε θανάτους, τραυματισμούς και πανικό σε όλη τη διάρκεια των διαμαρτυριών.
Για πρώτη φορά, ο ισραηλινός στρατός κατοχής χρησιμοποίησε μικρά ντρόουν (τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη) για να κάνουν ρίψη δακρυγόνων στους Παλαιστίνιους που διαδήλωναν κατά μήκος του φράκτη της Λωρίδας της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η είδηση κυκλοφόρησε ​​στις αρχές Μαρτίου, όταν η Al-Mayadeen TV του Λιβάνου κατέγραψε ένα ντρόουν που σημάδευε μια ομάδα διαδηλωτών στη Γάζα. Παρόμοια ντρόουν χρησιμοποιήθηκαν σε διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τη Δευτέρα 14 Μαΐου και την Τρίτη 15 Μαΐου.

Τρία είδη ντρόουν
Το Ισραήλ χρησιμοποίησε τριών ειδών ντρόουν για ρίψη δακρυγόνων στους διαδηλωτές.
Το πρώτο είδος, που κατασκευάστηκε από την ισραηλινή εταιρεία ISPRA και είναι γνωστό ως «Cyclone Riot Control Drone System», είναι ένας μικρός κινητήρας με έλικες που φέρει ένα κιβώτιο που περιέχει 9 ελαφριά φυσίγγια αλουμινίου που καίγονται μετά τη ρίψη τους.

Ispra Drone_Milipol 2015
Ωστόσο, φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν άλλα δύο μοντέλα τα οποία οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι δεν έχουν δει ποτέ πριν.

Το ένα είναι ένα ντρόουν που απελευθερώνει αέριο απευθείας από το σκάφος, όπως ψεκάζει ένα αεροζόλ, διασκορπίζοντας ένα σύννεφο χημικών σε όσους βρίσκονται από κάτω.

Israeli drone drops tear gas at Palestinian demonstrators during a protest marking the 70th anniversary of Nakba, at the Israel-Gaza border in the southern Gaza on 15 May 2018 Reuters
Νέου τύπου ισραηλινό ντρόουν «ψεκάζει» Παλαιστίνιους διαδηλωτές στη Γάζα, 15 Μαΐου 2018 (Reuters)

Το άλλο ντρόουν, που πρόκειται για μια πολύ πιο επικίνδυνη συσκευή, είναι ένα ντρόουν που μοιάζει με ελικόπτερο και που μεταφέρει δακρυγόνα με μεταλλικές κορυφές που διασκορπίζουν το αέριο καθώς πέφτουν.
Σύμφωνα με ειδικούς, ο ισραηλινός στρατός έκανε εκτεταμένη χρήση του τρίτου τύπου ντρόουν κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης των διαδηλώσεων για τη Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής.

Ισραηλινό ντρόουν κάνει ρίψη δακρυγόνων σε διαδηλωτές, 15 Μαΐου 2018, Γάζα (AFP PHOTO / THOMAS COEX)

Τεχνολογία προς πώληση
Το Ισραήλ είναι μία από τις κορυφαίες χώρες παγκοσμίως στην τεχνολογία των ντρόουν.
Χρησιμοποιεί τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν χρησιμοποιήθηκαν από τους στρατιωτικούς για την επιτήρηση στο νότιο Λίβανο και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν ευρέως κατά την εισβολή του Ισραήλ το 1982 στα βόρεια του Λιβάνου.

Το Ισραήλ έχει παρουσιάσει και στο παρελθόν τα νέα όπλα του σε διαδηλώσεις με την πρόθεση να τα πουλήσει.
Το Ισραήλ πωλεί τα όπλα και την τεχνολογία του σε πολλές χώρες. Τον περασμένο μήνα, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να υπογράψει σύμβαση ύψους 1 δισ. δολαρίων με την Israel Aerospace Industries για τη μίσθωση τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών.

Το Τελ Αβίβ έχει επικριθεί για την πώληση όπλων σε κυβερνήσεις που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, πιο πρόσφατα στη Μιανμάρ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει αγοράσει ισραηλινό στρατιωτικό εξοπλισμό καθώς διεξάγει μια επιχείρηση εναντίον της μειοψηφίας Ροχίνγκια. Η επίθεση της κυβέρνησης της Μυανμάρ κατά των κοινοτήτων Ροχίνγκια έχει περιγραφεί ευρέως ως εθνοκάθαρση.

Η ισραηλινή εταιρεία Global Group πούλησε επίσης τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη επιτήρησης στην κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν για εκατομμύρια δολάρια το Δεκέμβριο.
Οι δυνάμεις της κυβέρνησης του Νότιου Σουδάν κατηγορήθηκαν από τον ΟΗΕ για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το 2013 και άφησε περισσότερους από 300.000 νεκρούς.

Η χρήση από τον ισραηλινό στρατό των ντρόουν για την ρίψη χημικών στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη δείχνει ότι τα μοντέλα που πωλούνται στο Νότιο Σουδάν θα μπορούσαν εξίσου να προσαρμοστούν για να ρίχνουν δακρυγόνα ή άλλα φορτία.
Το Ισραήλ υπήρξε πάντα ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων σε πολλά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.
Το Ισραήλ έχει πουλήσει όπλα στη Νότια Αφρική κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ, έχει υπογράψει συμφωνία με το Ελ Σαλβαδόρ κατά τον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1970 για την αναβάθμιση της αεροπορικής του δύναμης, έχει πουλήσει όπλα στην κυβέρνηση Hutu κατά τη γενοκτονία των Tutsis στη δεκαετία του 1990.
Το Ισραήλ έχει κάνει το ίδιο και στο Αζερμπαϊτζάν και σε άλλες μικρότερες χώρες όπως το Τόγκο, το Μπουρούντι και το Λεσόθο.

Μεγαλύτερη εμβέλεια, μεγαλύτερος κίνδυνος
Οι διαδηλώσεις της Δευτέρας 14 Μαΐου στη Γάζα συνέπεσαν με την τελετή για την επίσημη έναρξη της νέας πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιερουσαλήμ, ενώ οι διαμαρτυρίες της Τρίτης σηματοδότησαν 70 χρόνια μετά την Παλαιστινιακή Νάκμπα – ή την Καταστροφή – όταν 750.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στην ιστορική Παλαιστίνη το 1948.
Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών, 65 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από αληθινά πυρά ή ασφυξία από δακρυγόνα, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προσπάθησαν να εξουδετερώσουν τις διαμαρτυρίες.
Πάνω από 1000 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από δακρυγόνα που έπεσαν στις διαδηλώσεις τη Δευτέρα, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανηλίκων.
Τα ντρόουν δίνουν στις ισραηλινές δυνάμεις τη δυνατότητα για μεγαλύτερη εμβέλεια. Προηγουμένως, τα δακρυγόνα εκτοξεύονταν στη Λωρίδα της Γάζας μόνο από οχήματα που βρίσκονταν στην ισραηλινή πλευρά του φράκτη.
Ο μεγάλος φράκτης που χωρίζει τον πολιορκημένο θύλακα από το Ισραήλ περιορίζει την ικανότητα του στρατού να εκτοξεύει δακρυγόνα πέρα ​​από τα σύνορα ενώ στη Δυτική Όχθη οι στρατιώτες συχνά κάνουν ρίψη δακρυγόνων με ειδικά όπλα.
Αυτή η νέα εμβέλεια επέτρεψε στους Ισραηλινούς να στοχεύουν σε περιοχές μακριά από την περιοχή των σημείων σύγκρουσης,σε σημεία που πιθανόν να κατοικούν οικογένειες, ανηλίκοι και ηλικιωμένοι.

Τα δακρυγόνα αποτελούν απειλή για τους ευάλωτους
Τα δακρυγόνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους και μπορεί να είναι θανατηφόρα με δύο τρόπους: ασφυξία και υπερβολική χρήση των χημικών.
Οι θάνατοι πολλών Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη έχουν συνδεθεί με την εισπνοή δακρυϊκού αερίου τα τελευταία χρόνια. Το 2015 ένα μωρό οκτώ μηνών στο χωριό Beit Fajjar πέθανε αφού οι στρατιώτες έριξαν δακρυγόνα στο σπίτι του.

Το 2014, ο Παλαιστίνιος υπουργός Ziad Abu Ein πέθανε από επιπλοκές που σχετίζονται με την εισπνοή δακρυϊκού αερίου μετά από μια διαμαρτυρία κοντά στο χωριό Turmusaya.
Μια αναφορά πέρυσι περιγράφει το προσφυγικό στρατόπεδο Aida στη νότια Δυτική Όχθη ως την «κοινότητα που εκτίθεται περισσότερο σε δακρυγόνα στον κόσμο».
Αναφορές προέκυψαν την Τρίτη ότι ένα μωρό οκτώ μηνών, η Leila al-Ghandour, σκοτώθηκε επίσης από δακρυγόνα στη Λωρίδα της Γάζας. Η Leila al-Ghandour εισέπνευσε το αέριο ενώ βρισκόταν στον χώρο διαμαρτυρίας μακριά από τον ισραηλινό φράκτη.

Πυρά προς όλους αδιακρίτως
Αν και από καουτσούκ, οι χειροβομβίδες που πέφτουν από τα ντρόουν είναι βαριές και έχουν μια μεταλλική κορυφή.
Ο ισραηλινός στρατός έχει κανονισμούς που απαγορεύουν να γίνεται ρίψη τέτοιων πυρομαχικών απευθείας στους ανθρώπους. Τα δακρυγόνα που εκτοξεύονται από ειδικά όπλα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα σε μικρή εμβέλεια.
Οι εκτοξευτές χειροβομβίδων μεγάλης εμβέλειας που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ θεωρούνται επίσης επικίνδυνες επειδή δεν μπορούν να εκτοξεύουν με ακρίβεια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ιδρύματος Omega Research, ο οποίος ερευνά την κατασκευή, το εμπόριο και τη χρήση στρατιωτικών, αστυνομικών και αστυνομικών τεχνολογιών, τα ντρόουν που κάνουν ρίψη δακρυγόνων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγαλύτερη ακρίβεια στους στόχους.
«Σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, τα αεροσκάφη μπορούν να πετάξουν σε ασφαλές ύψος για να ρίξουν τις χειροβομβίδες και να στοχεύσουν μόνο τα άτομα που αποτελούν απειλή», δήλωσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.
Ωστόσο, τα βίντεο από τις διαμαρτυρίες δείχνουν ότι τα δακρυγόνα πέφτουν από μεγάλο ύψος, μειώνοντας την ακρίβεια και αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών στο κεφάλι.

Χωρίς απειλή
Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τους διαδηλωτές στη Γάζα ότι προσπάθησαν να διασχίσουν τον φράκτη των συνόρων και να βάλουν εκρηκτικά στην ισραηλινή μεριά. Ισχυρίζεται επίσης ότι η χρήση αληθινών πυρών και δακρυγόνων δικαιολογείται επειδή απειλείται από τους διαδηλωτές που διαδηλώνουν.
Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Micky Rosenfeld δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι τα ντρόουν έχουν «τη δυνατότητα να πετάξουν πάνω από ορισμένες ζώνες και ορισμένες περιοχές και στη συνέχεια να κάνουν ρίψη δακρυγόνων σε περιοχές που θέλουμε να εμποδίσουμε τους διαδηλωτές να φτάσουν».

Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι του MEE στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο αποδεικνύουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στοχεύουν περιοχές μακριά από τη συνοριακή περιοχή και άτομα που δεν φαίνεται να αποτελούν απειλή.
Τη Δευτέρα, ένας δημοσιογράφος του MEE δέχτηκε δακρυγόνα μαζί με αρκετά άλλα μέλη μέσων μαζικής ενημέρωσης. Στην περιοχή που έγινε η ρίψη βρίσκονταν μόνο δημοσιογράφοι με οχήματα που έγραφαν καθαρά τη λέξη PRESS.
Ένα άλλο βίντεο δείχνει επίσης ένα ντρόουν να ρίχνει δακρυγόνα σε μια κοινόχρηστη σκηνή γεμάτη γυναίκες και παιδιά, προφανώς περισσότερα από 500 μέτρα από τα σύνορα.
Σε μια διαδήλωση την Τρίτη 15 Μαΐου κοντά στον παράνομο ισραηλινό εποικισμό Beit El στη Δυτική Όχθη, τουλάχιστον τέσσερα ντρόουν έριξαν δακρυγόνα απευθείας σε διαδηλωτές.
Ένας 20χρονος διαδηλωτής εκεί, ο οποίος επιθυμούσε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε στο MEE ότι «ακολούθησε πανικός» όταν τα ντρόουν εμφανίστηκαν στον ουρανό.
«Οι άνθρωποι έτρεχαν σε όλες τις κατευθύνσεις χωρίς να ξέρουν πού να πάνε, καθώς τα ντρόουν στέκονταν πάνω από τα κεφάλια μας και περίμεναν να ρίξουν δακρυγόνα», δήλωσε.
«Οι Ισραηλινοί άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτά τα ντρόουνς μόνο τις τελευταίες εβδομάδες, δεν κάνουν διακρίσεις και δεν δείχνουν κανένα έλεος».

A.Z. Iωαννίδου

ΠΗΓΕΣ:  middleeasteye.net , web
Advertisements
Report this ad

Δεν υπάρχουν σχόλια: