Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

ΝΔ- ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ βάφτισαν "Εθνικό" καύσιμο τις εισαγωγές ρεύματος!

Πασοκ - ΝΔ - Σύριζα έκαναν όλοι μαζί ΤΟ θαύμα: "εθνικό" καύσιμο οι εισαγωγές ρεύματος!

Στις αρχές του μήνα είδαμε τα στοιχεία παραγωγής ηλεκτρισμού του Απριλίου και του 1ου 4μήνου 2019. Ο φετινός Απρίλης είχε ελάχιστα νερά στα υδροηλεκτρικά, μόνο 176GWh και 4%, έναντι 627GWh και 17% την προηγούμενη χρονιά, αποδεικνύοντας άλλη μια φορά πως η αξιοπιστία των ΑΠΕ είναι εντελώς συζητήσιμη. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τα Φ/Β, η "παραγωγή στο δίκτυο" τον Απρίλη 2019 ήταν 455GWh, αλλά ένα χρόνο νωρίτερα ήταν 492GWh, 8% περισσότερο.
Κι έπειτα, ήλθε ο Μάιος 2019. Το τελευταίο Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ είναι εντελώς αποκαλυπτικό του τεράστιου μπάχαλου που έχουν προκαλέσει Πασοκ - ΝΔ - Σύριζα, όλοι μαζί από κοινού, στην ηλεκτροπαραγωγή και στην οικονομία και φαίνεται χαρακτηριστικά στο πιο πάνω διάγραμμα: νέο "εθνικό" καύσιμο, με 26% και 1.014GWh οι εισαγωγές έτοιμου ρεύματος, στη 2η θέση το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο με 24% και 946GWh, ενώ είμαστε χρεοκοπημένοι κατορθώσαμε να εισάγουμε πλέον το 50% του ηλεκτρισμού μας! Κι αυτοί που προκάλεσαν ΤΟ μπάχαλο, όχι μόνο ζητούν ξανά στις 7 Ιουλίου την ψήφο μας, αλλά δεν ντρέπονται και να λένε πως μετά απ' αυτούς είναι το χάος! Όταν αυτοί είναι ΤΟ χάος! 

Φυσικά η εξέλιξη αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία, αποτελεί μέρος προδιαγεγραμμένου σχεδίου που εξελίσσεται εδώ και πολλά χρόνια και υπηρετείται πιστά κι απ' τα τρία κόμματα που μας κυβέρνησαν και είτε μας χρεοκόπησαν είτε διαχειρίζονται τη χρεοκοπία: 
  • πρώτα απαγόρευσαν και στη ΔΕΗ και σ' οποιονδήποτε άλλο να κάνει νέα λιγνιτική μονάδα, 
  • έπειτα γέμισαν τη χώρα βαριές μονάδες φυσικού αερίου, κατάλληλες για λειτουργία φορτίου βάσης κι όχι για υπηρεσίες ευελιξίας (το σχέδιο είχε αποκαλύψει ο Μανιάτης στη Βουλή τον Οκτώβριο 2010), 
  • κράτησαν πεισματικά κλειστό το επί σχεδόν 70 χρόνια ιδιωτικό λιγνιτωρυχείο Βεύης, μη τυχόν και δουλεύει η νεότατη λιγνιτική μονάδα της Μελίτης,
  • έπειτα εμφάνισαν τις ΑΠΕ και τη δήθεν "πράσινη ανάπτυξη", που θα σιγούρευε πως θα δούλευαν οι μονάδες αερίου. 
  • Στο τέλος μας ξεφούρνισαν και πως "το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο μετάβασης στη νέα εποχή".   
Και βλέπουμε στο πιο κάτω διάγραμμα τον εγχώριο λιγνίτη σ' ελεύθερη πτώση και τις εισαγωγές ηλεκτρισμού σε κατακόρυφη άνοδο. Κι ας μας ανέστησε ο λιγνίτης επί δυο γενιές Ελλήνων, η τωρινή είναι πιο "έξυπνη". Έτσι λένε τώρα τα λαμόγια ...

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 
Μικρή λεπτομέρεια: η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο συμφέρει αν είσαι το ...Κατάρ, διαφορετικά είναι πανάκριβη και σίγουρα ακατάλληλη για χρεοκοπημένους. Γι' αυτό και η 1η ανάρτηση στο ιστολόγιο, το μακρινό πια 2013, καταλήγει "Μακάρι να βρεθεί στην Κρήτη το φυσικό αέριο που λένε ότι υπάρχει, μόνο αυτό μας σώζει!" Αλλά, μέχρι να βρεθεί, θα έχουμε πληρώσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές αερίου. Πλέον, και για εισαγωγές ρεύματος. Πάρα πολλά. Υπό καθεστώς χρεοκοπίας, τινάζοντας το εμπορικό ισοζύγιο στον αέρα... Φυσικά αν είσαι παραγωγός κι έχεις μια ΡΑΕ που με διάφορα τερτίπια σου εξασφαλίζει και σίγουρες πωλήσεις και πολύ καλό IRR, ελάχιστα ή καθόλου σ' ενδιαφέρει αν η παραγωγή είναι ακριβή. Αλλά, όλοι οι υπόλοιποι απλά καλούμαστε να πληρώσουμε τη λυπητερή.
Και μια 2η λεπτομέρεια: το φυσικό αέριο είναι κι αυτό ορυκτό καύσιμο, εκπέμπει κι αυτό CO2 όταν καίγεται, αλλά, αυτό δεν είναι το μόνο CO2 που εκπέμπει: τεράστιες ποσότητες CO2 εκπέμπονται επίσης κατά την παραγωγή του φυσικού αερίου, καθώς καίγεται στις εγκαταστάσεις παραγωγής μέσω μιας διαδικασίας που λέγεται flaring. Συνεπώς πρέπει κανείς να υπολογίζει το άθροισμα των δυο εκπομπών, κάτι για το οποίο φυσικά και δεν μιλά κανείς.
Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο 
 "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: