Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Εργατική Πρωτομαγιά 2020: ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ! ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

Συνάδελφε, Συναδέλφισσα,
134 χρόνια από τους εργατικούς αγώνες που συντάραξαν τον κόσμο και άνοιξαν το δρόμο για ιστορικές κατακτήσεις για την εργασία και τη ζωή της εργατικής τάξης, ζούμε ένα ιστορικό πισωγύρισμα. Η φετινή πρωτομαγιά γιορτάζεται μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες. Η πανδημία του κορωνοϊού έδειξε με εκκωφαντικό τρόπο τα αποτελέσματα του βιασμού της φύσης για την αδηφάγο κερδοφορία του κεφαλαίου. Φανέρωσε τη γύμνια του σύγχρονου καπιταλισμού που καθηλώνει την έρευνα και την επιστήμη στα ιδιωτικά συμφέροντα, που υποτάσσει τα υγειονομικά συστήματα, την εργασία, τις ζωές των ανθρώπων στους νόμους του ανταγωνισμού και της αγοράς.


Η αντιμετώπιση της πανδημίας από το κεφάλαιο γεννά εκατομμύρια ανέργων, βαθαίνει τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, εντείνει την περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών, θυσιάζει τις ζωές των εργαζομένων για να διασωθεί ο πλούτος των λίγων. Βάζει στη ζυγαριά τα δικαιώματα και την υγεία του κόσμου της εργασίας με την κερδοφορία του συστήματος.

Σε μία εποχή τεράστιων επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων, η πανδημία μπορούσε και μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλιώς. Με ένα σύστημα υγείας που θα υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, για να σωθεί ο λαός, κι όχι η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η φετινή πρωτομαγιά στέλνει μήνυμα επίκαιρο και παγκόσμιο: Είναι η εργατική τάξη, που αν σταματήσει, σταματάει κι ο κόσμος όλος. Κι είναι μόνο ο λαός που μπορεί να σώσει το λαό! Οι σημαίες της εργατικής χειραφέτησης, για μα κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, συμβολίζουν τον αγώνα για τη ζωή! Τον αγώνα για ειρήνη και ελευθερία! Για υγεία που θα είναι πανανθρώπινο αγαθό, κι όχι εμπορεύσιμο προϊόν. Για να οικοδομηθεί αρμονική σχέση ανθρώπου και φύσης.

ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΜΟΝΑΧΟΙ! ΣΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΜΑΖΙ!
Οι αστικές τάξεις σε όλο τον κόσμο θέλουν να φορτώσουν την κρίση που γεννούν οι συνθήκες της πανδημίας πάλι στις πλάτες μας. Στον τόπο μας η κυβέρνηση της ΝΔ απάντησε κι απαντάει λειψά κι αντιδραστικά. Θέλοντας να κρύψει τις διαχρονικές ευθύνες για τη διάλυση του ΕΣΥ, την αποδιάρθρωση του υγειονομικού συστήματος στο βωμό της λιτότητας και των ευρωμνημονίων, προτάσσουν την «ατομική ευθύνη». Νομοθετούν ένα αντεργατικό πλαίσιο για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του ΣΕΒ και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Επιχειρούν να γλιτώσουν οι εργοδότες τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τη μισθοδοσία, την ασφάλεια και την υγιεινή στους χώρους εργασίας, να βάλει το κράτος πλάτες για να μείνουν ανέγγιχτα τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομιλών με κρατικές ενισχύσεις και απαλλαγές. Ξεχαρβαλώνουν κι άλλο τις εργασιακές σχέσεις με αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, απολύσεις.
Λεφτά για να σωθεί η κοινωνία υπάρχουν! Βρίσκονται στους υπέρογκους μισθούς των golden boys και των μεγαλοδιευθυντάδων. Είναι τα εκατομμύρια που μοιράζονται για ενίσχυση των βιομηχανιών, των επιχειρήσεων της ιδιωτικής υγείας, των ΜΜΕ. Είναι τα λεφτά που δίνονται για το ΝΑΤΟ και τις στρατιωτικές δαπάνες. Είναι τα «μαξιλαράκια» που αποθηκεύονται για τη διάσωση των τραπεζών. Είναι τα λεφτά των εργαζομένων που δίνονται στα τοκοχρεολύσια του χιλιοπληρωμένου χρέους στο ΔΝΤ. Είναι τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, που αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια της «ανάπτυξης» έπειτα από τον οδοστρωτήρα των μνημονίων.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ «ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ», ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ;
Η κυβέρνηση βιάζεται να άρει τα μέτρα περιορισμού αλλά δεν έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς του ιού. Χωρίς συγκεκριμένα υγειονομικά μέτρα στους χώρους δουλειάς. Χωρίς δίκτυ προστασίας από τις απολύσεις, την ελαστική εργασία, την ανεργία.  Δε θα γίνουμε εμείς ούτε πειραματόζωα ούτε αναλώσιμα υλικά για να «επανακκινηθεί» η οικονομία με τους δικούς τους όρους.
Οι εργαζόμενοι, το συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται τώρα να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας, την ενότητα μας, τις διεκδικήσεις μας για να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματά, την υγεία και τη ζωή μας.

ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ! ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ!
Η ΓΣΕΕ έχει αποδείξει τον αντιδραστικό της ρόλο, την πλήρη ταύτισή της με τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα και τις επιλογές του ΣΕΒ και της αστικής τάξης. Φάνηκαν ποιοι είναι και τώρα στην πανδημία με την παντελή απουσία τους. Να τελειώνουμε με αυτούς.
Στη νέα κατάσταση χρειάζονται υπερβάσεις στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Δε μπορούμε να πάμε με μία από τα ίδια. Να πάρουμε διαζύγιο με τις λογικές που διασπούν το κίνημα για μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Ενότητα-Ταξική ανεξαρτησία-αγώνας!
Με αιτήματα που θα ενώνουν την τάξη, θα προκρίνουν την αντιμετώπιση της πανδημίας από τη σκοπιά των υγειονομικών αναγκών όλης της κοινωνίας και την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων. Με συνδικάτα δυνατά, μαζικά, ενωτικά, μαχητικά, ανεξάρτητα. Εμείς πρωταγωνιστές. Δημοκρατία στη συζήτηση, στην απόφαση, στο σχεδιασμό, στο συντονισμό.

ΔΕ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ!
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΙΚΑΓΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ!
ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: 6ωρο-5μερο ΤΩΡΑ!
ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 751. ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ. ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΥΠΕΡΚΕΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ. ΤΕΣΤ, ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΘΕΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ. ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ
ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.

Η 1η ΜΑΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ!
Η κυβέρνηση προσπαθεί με αφορμή την πανδημία να παγώσει τη συνδικαλιστική δράση και τις εργατικές διεκδικήσεις. Η πρωτομαγιά δεν μετατίθεται. Είναι απεργία. Η ταξική πάλη δε μπαίνει σε καραντίνα. Οι αντιστάσεις των εργαζομένων που εκφράστηκαν με πολύμορφο τρόπο το προηγούμενο διάστημα χρειάζεται τώρα να ενωθούν. Να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης και αγώνα.
Σ΄ αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα υπό την ευθύνη των ίδιων των συνδικάτων, την Πρωτομαγιά να εκφράσουμε με δημιουργικό τρόπο τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματά μας. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις πολύμορφες δράσεις και συγκεντρώσεις των αγωνιστικών ταξικών συνδικάτων σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, που μέσα σε συνθήκες πανδημίας δείχνουν ν’ αποκτούν συμβολική μορφή, εκφράζοντας ταυτόχρονα όμως με τον καλύτερο τρόπο τις αγωνίες, τα αιτήματα και τις αγωνιστικές διαθέσεις. Για να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων: δε θα πληρώσουμε πάλι εμείς την κρίση τους. Ο λαός θα σώσει το λαό. Για το νικηφόρο εργατικό κίνημα που έχει ανάγκη η εποχή μας.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: