Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Η εξέγερση δεν σβήνει όταν σβήσουν οι φλόγες: Η Χιλή τις μέρες του κορονοϊού


Η πανδημία παρουσιάστηκε σαν μια μεγάλη ευκαιρία για τους κυβερνώντες στη Χιλή, σαν την μοναδική ευκαιρία για να καταφέρουν ότι δεν κατάφερε η πιο βάρβαρη καταστολή επί 5 μήνες: να βγάλουν τον κόσμο από τους δρόμους, να παραλύσουν αυτήν την τεράστια κοινωνική έκρηξη. Αλλά μια τέτοια εξέγερση δεν σβήνει όταν σβήσουν οι φλόγες, όπως μάλλον πίστεψε ο Πινιέιρα που, από την πρώτη νύχτα του υποχρεωτικού εγκλεισμού -ελέω κορονοϊού- των κατοίκων, έσπευσε να βάλει το στρατό να πλύνει την Πλατεία της Αξιοπρέπειας*να σβήσει τα σύμβολα της εξέγερσης και να φωτογραφηθεί ο ίδιος, ως άλλος κατακτητής, στο κέντρο της άδειας πλατείας (χειρονομία τόσο προκλητική στο συμβολισμό της που ακόμα και τα αστικά κόμματα που ήταν ενάντια στην εξέγερση την κατέκριναν).

Στις 18 Απρίλη συμπληρώνονται 6 μήνες από την αρχή της εξέγερσης. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δε μιλούν πια για την εξέγερση, συμπεριφέρονται σαν να μην υπήρξε. Και πολλοί από  μας, εν μέσω κορονοϊού,  θα αναρωτιόμαστε τι απέγιναν αυτά τα εξεγερμένα πλήθη που μόλις ένα-δύο μήνες πριν κατέκλυζαν τους δρόμους και τις πλατείες της Χιλής.

Η απάντηση έρχεται από τους ίδιους: «Η πανδημία δεν θα μας κάμψει. Ανοίγει για μας ένα καινούργιο μέτωπο, είναι αλήθεια, αλλά η εξέγερση δημιούργησε τέτοιους δεσμούς ανάμεσά μας που νιώθουμε δυνατοί να ριχτούμε και σε αυτή τη μάχη….  Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να είμαστε στο δρόμο και στις πλατείες αλλά η εξέγερση έχει πολλά πρόσωπα και τους δικούς της τόπους και δημιουργεί και δικούς της καινούργιους τρόπους. Οι ομάδες έχουν μεταφέρει τις δράσεις τους στις γειτονιές που ζουν, και οργανώνουν την αντίσταση μαζί με τις τοπικές λαϊκές συνελεύσεις (AsambleasPopularesTerritoriales)**.

  Τα μέτωπα τώρα είναι δύο: αγώνας ενάντια στην κυβέρνηση και στήριξη του λαού στον αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό στις γειτονιές» λέει ένα μέλος του
Συντονιστικού Τοπικών Συνελεύσεων (CoordinadoradeAsambleasTerritoriales)


Κίνημα Υγεία σε Αντίσταση (Movimiento Salud en Resistencia – MRS):

Ίσως θυμόμαστε από φωτογραφίες στο διαδίκτυο ομάδες νέων, τις μέρες της εξέγερσης, με αυτοσχέδιες ασπίδες και στολές που έφεραν σαν διακριτικό έναν κόκκινο σταυρό. Οι ομάδες πρώτων βοηθειών του κινήματος: γιατροί, φοιτητές  και φοιτήτριες ιατρικής, νοσηλευτές, εθελοντές στην πρώτη γραμμή για μήνες, φροντίζοντας τους τραυματισμένους, μοιράζοντας υλικά προστασίας, συμμετέχοντας στην εξέγερση, εξεγερμένοι και οι ίδιοι.
Αυτό που ξεκίνησε στις 18 Οκτώβρη σαν μια ομάδα αγνώστων που αυτοσχεδιάζοντας οργανώθηκαν επί τόπου, στο δρόμο, για να προσφέρουν πρώτες βοήθειες στον εξεγερμένο λαό, εξελίχτηκε σε ένα πολυδιάστατο και στρατευμένο κίνημα  για το δικαίωμα στην υγεία και στην αξιοπρέπεια
Και σήμερα μπαίνει ξανά στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στον κορονοϊόδημιουργώντας μαζί με τις τοπικές λαϊκές συνελεύσεις παράλληλες δομές υγείας:

Καμπάνια Ο Λαός φροντίζει το Λαό

Η «Καμπάνια Ο Λαός Φροντίζει το Λαό», γεννήθηκε για να δώσει απάντηση στα επείγοντα προβλήματα που έφερε η πανδημία του κορονοϊού.
Με  κεντρικό σύνθημα «Οι στρατιωτικοί δεν είναι η θεραπεία – Καραντίνα Αυτοδιαχειριζόμενη», το σχεδίασε και έβαλε σε πράξη αυτήν την πολυεπίπεδη καμπάνια που έχει σα στόχο «μία απάντηση, τεχνική, κοινωνική και πολιτική απέναντι στην πανδημία: να ενημερώσει τους πληθυσμούς των γειτονιών, να στήσει ένα δίχτυ πρόληψης που θα ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες της ασθένειας στις κοινότητες των λαϊκών γειτονιών και να δυναμώσει τις σχέσεις με τους κατοίκους και τις οργανώσεις τους».
Γι΄ αυτό και η Καμπάνια ξετυλίγεται στις γειτονιές από μπριγάδες του MSR σε συνεργασία με τις Επιτροπές Υγείας της κάθε γειτονιάς και την αντίστοιχη λαϊκή τοπικήσυνέλευση.
Η Καμπάνια ξεκίνησε από τη συνοικία της Granjaστα μέσα του Μάρτη.
Η MariaJose, μέλος της λαϊκής τοπικής συνέλευσης η οποία συμμετείχε στο σχεδιασμό και την προετοιμασία εξηγεί: «η όλη επιχείρηση είχε μία φάση προετοιμασίας: από τη λαϊκή συνέλευση διαλέξαμε ένα τμήμα της συνοικίας, σχεδιάσαμε διαδρομές και η Επιτροπή Υγείας της συνέλευσης έκανε μία αναγνώριση της σύνθεσης του πληθυσμού, σημείωσε δηλαδή σε ποια σπίτια ζουν άνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για να δοθεί σε αυτά προτεραιότητα. Έγινε μια δουλειά συστηματικής χαρτογράφησης και ενημέρωσης, έτσι όταν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες των MRS ήρθαν, εμείς ήδη είχαμε πληροφορήσει τον κόσμο, είχαμε εντοπίσει τις προτεραιότητες και είχαμε κλείσει ραντεβού για τις μπριγάδες των MRS….Οι επισκέψεις είναι εξατομικευμένες και τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας….Αυτή η προκαταρκτική δουλειά βοήθησε στο να είναι αποτελεσματική η ενημέρωση από τις μπριγάδες….Είναι ένα πολιτικό καθήκον των συνελεύσεων να αντιμετωπίσουν, σε επίπεδο πρόληψης, τον κορονοϊό οργανωμένα, να προωθήσουν την αυτοργάνωση του λαούκαι στην υγεία, να χτίσουν δομές και εργαλεία λαϊκής εδαφικής εξουσίας».
«Ένας από τους πολιτικούς μας στόχους είναι να χτυπήσουμε την έλλειψη πληροφόρησης από την κυβέρνηση ή την παραπληροφόρηση που σκορπίζει φόβο και πανικό και μας κάνει άβουλους… Tο αίτημα για μια υγεία με αξιοπρέπεια ήταν μέρος του αγώνα από την πρώτη στιγμή της κοινωνικής έκρηξης που δεν θα σταματήσει εξ αιτίας της πανδημίας. Η πραγματικότητα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η απειλή του κορωνοϊού, ένα διαλυμένο, ανύπαρκτο για το λαό, σύστημα υγείας και ο στρατός στους δρόμους  για να επιβάλλει τη σιωπή και την τόσο βολική για την κυβέρνηση απαγόρευση κυκλοφορίας…  Όμως οι γειτονιές είναι δικές μας, είναι το έδαφος που θα χτίσουμε άλλες κοινωνικές σχέσεις, μη καπιταλιστικές» λέει ένα μέλος των MSR.
Η Καμπάνια Ο Λαός Φροντίζει το Λαό αγκαλιάστηκε από τον πληθυσμό στις γειτονιές. Από τη μία γιατί οι θεσμικές δομές σε οποιαδήποτε μορφή τους (κρατική, περιφερειακή, δημοτική) είναι παντελώς απούσες στις λαϊκές γειτονιές σε επίπεδο καθημερινότητας και πολύ περισσότερο σε επίπεδο υγείας. Και από την άλλη γιατί η εμπειρία της εξέγερσης έχει δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης ανάμεσα στον κόσμο και τις οργανώσεις της «πρώτης γραμμής».
Περισσότερα εδώ: Η εξέγερση δεν σβήνει όταν σβήσουν οι φλόγες: Η Χιλή τις μέρες του κορονοϊού | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: