Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΣΤΗ ΣΙΝΔΟ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

ΜΕΤΡΑ ΥΓΕΙΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΡΑ

Η τραγική κατάληξη του 52χρονου εργάτη στη Σίνδο όσο και να επιχειρηθεί η συγκάλυψη της, είναι εργοδοτικό και κυβερνητικό έγκλημα. Ο 52χρονος ήταν χειριστής μηχανημάτων σε εργοστάσιο όπου ο συνάδελφος του παρουσίασε συμπτώματα Covid-19. Μετά από μέρες ο άνδρας προσήλθε με σοβαρά συμπτώματα στο νοσοκομείο και αφού εμφάνισε αναπνευστική ανεπάρκεια, κατέληξε στις 2/4.

Την ίδια στιγμή που η ατομική ευθύνη «παίζει» στα κανάλια, σαν το βασικότερο εργαλείο ενάντια στον ιό, οι εργοστασιάρχες συνεχίζουν να κερδοσκοπούν, χωρίς να τηρούνται τα αναγκαία μέτρα προστασία και υγιεινής. Το παράδειγμα της Ιταλίας που η άρνηση των βιομηχανών να κλείσουν τα εργοστάσια συνέβαλε στην ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού σε χιλιάδες ανθρώπους και στις εκατόμβες νεκρών πρέπει να γίνει μάθημα: 

Για να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας, να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις μεταξύ των εργαζομένων, να δουλεύουν τα εργοστάσια με λιγότερο προσωπικό και λιγότερες ώρες ώστε να μην συμπιέζονται οι εργάτες στους χώρους εργασίας, χωρίς καμία μείωση των αποδοχών. Είναι ανάγκη να προσληφθούν γιατροί εργασίας και να συγκροτηθούν επιτροπές από επιστήμονες και εκπροσώπους των εργαζομένων με εποπτεία πάνω στα μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας.

Στο εργοστάσιο του 52χρονου ενώ υπήρχαν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοιού, σύμφωνα και με τις καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, έγινε απλώς απολύμανση στους χώρους, και όλα συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά, χωρίς καν να μπουν σε καραντίνα όπως επιβάλλεται από τον ΕΟΔΥ οι εργαζόμενοι που ήρθαν σε επαφή με το πρώτο κρούσμα. Το εργοστάσιο δεν έκλεισε ούτε μετά την ανακοίνωση του θανάτου και θα συνεχίσει τη λειτουργία ! Η εργοδοσία έκανε γαργάρα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για να χάσει μια μέρα παραγωγής με αποτέλεσμα την διασπορά του ιού. Φυσικά τα κανάλια δεν θα πουν κουβέντα για την «απαράδεκτη» και δολοφονική αυτή συμπεριφορά της εργοδοσίας.

Τα αφεντικά μετράνε το κόστος μόνο σε λεφτά κι όχι σε ανθρώπινεςζωές! Καμιά θεσμική αρχή επίσης δε φαίνεται να είχε την ευαισθησία να ελέγξει αν, που και πως τηρούνται τα μέτραπροστασίας στους χώρους δουλειάς. 

Οι έλεγχοι της κυβέρνησης εξαντλούνται μόνο σε συμπολίτες μας στο δρόμο, σεηλικιωμένους/ες στα λεωφορεία και τα atm, σε άστεγους και σε χειμερινούς κολυμβητές/ριες. Την ίδια στιγμή πουκυριαρχεί η εργοδοτική αναλγησία κι η κυβερνητική αδιαφορία, η κυβέρνηση επί της ουσίας επέβαλλε απαγόρευσητης συνδικαλιστικής δράσης, δεν επιτρέπει στα σωματεία να κάνουν ελέγχους στους χώρους δουλειάς, αφήνοντας τοπεδίο ελεύθερο στην αυθαιρεσία των εργοδοτών.

 ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ 52χρονου εργάτη 

 ΤΗΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΗΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ!

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΠΣ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

 ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΟΥΣΜΑ ΚΑΙ ΑΔΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑΧΑΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ!

 ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΙΣΘΟΣ, ΚΑΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΩΡΟ!
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ!

 ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 

10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ


Δεν υπάρχουν σχόλια: