Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

«Ηλεκτρισμός δια του αέρος» το 1935


Είναι πολλοί που αφελώς, πιστεύουν ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο είναι μια σύγχρονη τεχνολογία και αποτελεί μια πράσινη ανανεώσιμη εναλλακτική μορφή ενέργειας. Αυτό δυστυχώς το υποστηρίζουν και κάποιες πολιτικές οργανώσεις που αυτοαποκαλούνται μάλιστα Κομμουνιστικές ή αντικαπιταλιστικές. 


Η Ένωση των Αιολικάδων,   Η ΕΛΕΤΑΕΝ, πριν λίγο καιρό, με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ «ο ασκός του Αιόλου» του Νασίμ Αλάτρας από την ΕΡΤ3 αποκάλεσε τεχνοφοβικούς  όλους εμάς που αντιτασσόμαστε στην εγκατάσταση αιολικών σκουπιδιών στα βουνά μας.  Εμείς οι τεχνοφοβικοί......
 
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ» στις 16/10/1935 βλέπουμε ότι οι Σοβιετικοί όχι μόνο γνώριζαν την τεχνολογία «παραγωγής ρεύματος δια του αέρος» αλλά είχαν ήδη κατασκευάσει 10 ανεμογεννήτριες. Το ερώτημα είναι γιατί δεν προχώρησαν από τότε στη μαζική παραγωγή ανεμογεννητριών οι Σοβιετικοί σύντροφοί μας και παράτησαν αυτή την τεχνολογία ενώ ανέπτυξαν όλες τις άλλες μορφές ενέργειας.

Οι απαντήσεις μπορεί να είναι πολλές όμως μία είναι η κυρίαρχη: Επειδή δεν  υπήρχε ιδιωτικό κεφάλαιο άρα επιδοτήσεις και «αέρα» κέρδη.   
 Το συμπέρασμα: Ειδικά η αιολική ενέργεια είναι ασύμφορη, δημιουργεί πολλά και αξεπέραστα προβλήματα στο ηλεκτρικό δίκτυο και στο περιβάλλον. 
Υπάρχει επειδή οι καταναλωτές Ηλεκτρικής Ενέργειας υποχρεώνονται να επιδοτούν  τους καπιταλιστές και για την εγκατάσταση και για την παραγωγή αυτής της Ενέργειας.  Κατάργηση του ΕΤΜΕΑΡ και όλων των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, τώρα!

Στέφανος Πράσσος

Δεν υπάρχουν σχόλια: