Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Κ.Κ Βενεζουέλας προτείνει «ενωτική συμφωνία και στήριξη Μαδούρο»

Την ίδια ώρα που κλιμακώνεται η επιθετικότητα των ΗΠΑ, των συμμαχικών τους κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική και της ΕΕ κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος του Νικολάς Μαδούρο, οξύνεται η κοινωνικοοικονομική κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα.
Σε αυτό το φόντο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο και η 14η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΚΚ Βενεζουέλας, με βασικό στόχο τη διατύπωση των θέσεών του για την «επαναστατική διέξοδο από την κρίση του καπιταλισμού». Η πρότασή του είναι για μια «πλατιά συμμαχία δυνάμεων από την εργατική τάξη, την αγροτιά, τα λαϊκά στρώματα, για τη συγκρότηση αντιιμπεριαλιστικού – αντιφασιστικού λαϊκού μετώπου, με ένα συνεπές αντιιμπεριαλιστικό – αντιμονοπωλιακό πρόγραμμα».
Ταυτόχρονα, η Συνδιάσκεψη διατύπωσε και την πρότασή της μπροστά στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στις 22 Απρίλη. Ετσι, στην απόφαση της Συνδιάσκεψης σημειώνεται: «1. Στη βάση της υπογραφής μιας “ενωτικής συμφωνίας του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος και του ΚΚ Βενεζουέλας”, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση του εξαρτημένου και ραντιέρικου καπιταλισμού της Βενεζουέλας με πολιτικά και κοινωνικοοικονομικά, αντιιμπεριαλιστικά, πατριωτικά και φιλολαϊκά μέτρα, αποφάσισε να συμπαραταχθεί με την υποψηφιότητα του Νικολάς Μαδούρο Μόρος για τις προεδρικές εκλογές, προωθώντας μια πλατιά συμμαχία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων – ως φύτρο της απαραίτητης συλλογικής ενωτικής ηγεσίας της διαδικασίας – που θα εκφράζει τις διεκδικήσεις των λαϊκών στρωμάτων στην αντιϊμπεριαλιστική πάλη, για την ενότητα της Λατινικής Αμερικής και την ανεξάρτητη ανάπτυξη που υπερασπίζεται το έθνος και τα συμφέροντα του βενεζουελάνικου λαού.
2. Στην περίπτωση που αυτή η συμφωνία δεν υπογραφεί, θα συγκληθεί εκ νέου το σώμα της 14ης Συνδιάσκεψης για να αποφασιστεί η υποψηφιότητα του ΚΚ Βενεζουέλας για την προεδρία της Δημοκρατίας».
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνουν επαφές αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων.
 Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: