ΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ – ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ
– «Ο Παναγιωτάκης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της περιοχής»

Η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει δημόσια και τυχόν μη τήρηση συγκεκριμένων ζητημάτων που σχετίζονται με τη βιωσιμότητά της θα αποτελέσει casus belli , για τους φορείς της περιοχής που έχουν ξεκινήσει έναν κοινό αγώνα για τη επιχείρηση, τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, μετά τη συνάντηση που είχαν τα συνδικάτα, οι βουλευτές της περιοχής και ο περιφερειάρχης με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη. Ο κ. Αδαμίδης δεν παρέλειψε να ανοίξει «μέτωπο» κατά του προέδρου της ΔΕΗ, λέγοντας πως δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της περιοχής.
Αναφορικά με τη συνάντηση ΓΕΝΟΠ, σωματείων, Περιφέρειας και τον υπουργό κ. Σκουρλέτη παρόντων των βουλευτών του Νομού, ο κ. Αδαμίδης τη χαρακτήρισε ως » πολύ πετυχημένη συνάντηση με θετικά αποτελέσματα», προσθέτοντας ότι «στο πεδίο συμμετεχόντων υπήρξε ομοφωνία, αφού σε όσα προτάξαμε σαν ΓΕΝΟΠ ο υπουργός φάνηκε ταυτισμένος με τις θέσεις μας». Για τη στάση Καρυπίδη, ο κ. Αδαμίδης είπε ότι ο περιφερειάρχης εκφράστηκε και στο παρελθόν κατά της ιδιωτικοποίησης, σημειώνοντας ωστόσο δεικτικά πως » τότε ήταν μαζί μας οι βουλευτές αντιπολίτευσης, και λέγανε ότι τα θέματα αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα».
Τα θέματα που έθεσαν στον υπουργό είναι, αρχικά, υπέρ της βιωσιμότητας της ΔΕΗ, ώστε οι μονάδες να δουλέψουν περισσότερο (στις 32.000 ώρες) και όπως τόνισε, να γίνουν επενδύσεις ή ότι χρειάζεται για να παραταθεί η ζωή τους . Επίσης, ο λιγνίτης να απαλλαγεί από το τέλος, που δημιουργεί θέμα ανταγωνιστικότητας στην επιχείρηση, επιβαρύνοντας το κόστος. «Μόνο με μια επιχείρηση που είναι υπό δημόσιο έλεγχο μπορεί η οικονομία της χώρας να έχει θετικά αποτελέσματα ως προς την ανάπτυξη της βιωσιμότητας της ΔΕΗ, η οποία  θα κρατηθεί και να έρθει η ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία. Κάτι άλλο θα φέρει ύφεση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αδαμίδης, λέγοντας παράλληλα πως «με αυτούς τους προβληματισμούς πορευόμαστε. Ότι από αυτά δεν συμβεί, θα αποτελέσει casus belli σε ένα κοινό αγώνα να κρατήσει η ΔΕΗ το δημόσιο χαρακτήρα της».
Παραφωνία η δήλωση του πρόεδρου της ΔΕΗ

Στην «κόντρα» που έχει ξεσπάσει με τον πρόεδρο της ΔΕΗ και τον Υπουργό Ενέργειας, μετά τις δηλώσεις του κ. Παναγιωτάκη ότι  για την επιχείρηση η πώληση του 17% δεν θα αλλάξει κάτι για τη ΔΕΗ, ο κ. Αδαμίδης μίλησε για ακόμη μια φορά με σκληρά λόγια κατά του προέδρου της ΔΕΗ, λέγοντας πως δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της περιοχής και ότι η τοποθέτησή του ήταν «παραφωνία». εκτίμησε πως η δήλωση αυτή δεν θα επηρεάσει την παραμονή Σκουρλέτη στο Υπουργείο, ωστόσο να θυμίσουμε πως με χθεσινή της ανακοίνωση η ΓΕΝΟΠ έκανε λόγο για «δούρειο ίππο» μιλώντας για τις δηλώσεις Παναγιωτάκη, εννοώντας προφανώς προσπάθεια να φύγει ο Υπουργός από τη θέση.
«Στη σύγκρουση συμφερόντων, εμείς είμαστε με τον Σκουρλέτη»
Μίλησε , ακόμα, για πολιτική απόφαση αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας ή όχι, λέγοντας πως : «Η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ και οι θέσεις του κόμματος για την ενέργεια  ήταν ταυτισμένες με τις θέσεις της ΓΕΝΟΠ. Ο Σκουρλέτης εξακολουθεί να την έχει ως προμετωπίδα. Αν τα συμφέροντα θέλουν να τον διώξουν, εμείς σε αυτή τη σύγκρουση συμφερόντων είμαστε με τον Σκουρλέτη, γιατί υιοθέτει τις θέσεις του ελληνικού λαού».  Προσέθεσε, δε ότι:  «Ο υπουργός ανεξάρτητα αν θα παραμείνει στη θέση του ή όχι, το θέμα της ΔΕΗ έχει να κάνει με την πολιτική της κυβέρνησης. Αν, δηλαδή, θα πωληθεί το 51% της ΔΕΗ. Θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρη άποψη και θέση όλοι οι βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας». Για τον κ. Παναγιωτάκη σχολίασε πως «Τα στερνά τιμούν τα πρώτα», σημειώνοντας ότι » δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της περιοχής και κατέληξε λέγοντας πως: «Αν εκφραστής της κυβέρνηση είναι ο Σκουρλέτης δεν ανησυχούμε, αν είναι ο Παναγιωτάκης, θεωρούμε ότι παίζουν με τις τύχες μιας περιοχής».
Β.Σ.
Η ανακοίνωση ΓΕΝΟΠ για τη συνάντηση με τον Σκουρλέτη
» Με θετικό πρόσημο η συνάντηση ΓΕΝΟΠ, Σωματείων μελών της, Σκουρλέτη, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Βουλευτών
Αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για λιγνίτη, Δημόσια ΔΕΗ, ρύπους, στήριξη της περιοχής, αποτροπή της βίαιης αποβιομηχάνισης.
Την ουσιαστικότητα και σπουδαιότητα των ζητημάτων:
• Επαναφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο
• Την παράταση λειτουργίας των τεσσάρων μονάδων του ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ και των δύο του ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας για την χρονική περίοδο 1.1.2016 – 31.12.2023 επί 32.000 ώρες αντί 17.500 έτσι ώστε να αποσοβηθεί ένας ακόμα παράγοντας που θα βάλει ταφόπλακα στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή
• Την κατάργηση του τέλους λιγνίτη σε αντιστοιχία με την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην Ηλεκτροπαραγωγή από Φυσικό Αέριο,
που τέθηκαν στην τελευταία συνάντηση μεταξύ ΓΕΝΟΠ, Σωματείων μελών της και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, επικύρωσε η θετική ανταπόκριση που έτυχαν τα εν λόγω ζητήματα από τον Υπουργό ΠΕΝ, στο πλαίσιο σχετικής συνάντησης.
Μία συνάντηση που δρομολογήθηκε και υλοποιήθηκε έπειτα από απαίτηση της Ομοσπονδίας και των Σωματείων, προκειμένου να τεθούν στην πολιτική ηγεσία όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους εργαζόμενους, τη ΔΕΗ και την ενέργεια και είχαν αρχικώς συζητηθεί σε τοπικό επίπεδο.
Η συνάντηση έγινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας, των Σωματείων μελών της, των εκπροσωπών των εργαζομένων στο Δ.Σ της ΔΕΗ κυρίους Π. Καραλευθέρη και Ν. Φωτόπουλο, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Κοζάνης κ. Π. Πλακεντά, των Βουλευτών της Π.Ε. Κοζάνης κυρίους Γ. Ντζιμάνη, Μ. Δημητριάδη και Γ. Θεοφύλακτου (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ παρέστη και εκπρόσωπος του Βουλευτή της Ν.Δ κ.Γ. Κασαπίδη και του κόμματος των ΑΝΕΛ.
Με τη ταύτιση θέσεων και την θετική πρόθεση για ανάληψη πρωτοβουλιών να αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της συζήτησης μεταξύ των εμπλεκόμενων, ο απόηχος -μέσα στο γενικότερο βαρύ κλίμα που αυτή την ώρα περιβάλλει τη ΔΕΗ- αφήνει πλέον περισσότερο αισιόδοξα μηνύματα που σχετίζονται με καίρια/πρωταρχικά θέματα, όπως είναι η ανάγκη στήριξης της λιγνιτικής παραγωγής προκειμένου να αποτραπεί η βίαιη αποβιομηχάνιση, ο οικονομικός μαρασμός της περιοχής και τα καταστροφικά παρελκόμενα αυτού».
Απόδειξη του θετικού και εποικοδομητικού κλίματος και διαλόγου, αποτελεί η δέσμευση του κ. Σκουρλέτη για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και εφαρμογή μέτρων που θα εστιάζουν στη διατήρηση του Δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ και της ηλεκτρικής ενέργειας ως κοινωνικό αγαθό, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή και η βιωσιμότητα της Επιχείρησης.
Σχετικά με το θέμα του Ιδιοκτησιακού Καθεστώτος και του Δημοσίου Χαρακτήρα της Επιχείρησης, είναι αξιοσημείωτη η αρνητική κριτική που έτυχε –από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση- η άποψη που εξέφρασε σχετικώς, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ.
Περαιτέρω, ο Υπουργός αναγνώρισε την ανάγκη κατάργησης του τέλους λιγνίτη, σε αντιστοιχία με την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, καθώς και την ανάγκη της διεκδίκησης δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων για τη ΔΕΗ.
Την ευρεία στήριξη που τυγχάνει ο αγώνας των εργαζόμενων από την τοπική κοινωνία, η οποία συντάσσεται με αυτόν αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μία προσπάθεια που στοχεύει στην διατήρηση της ύπαρξης μίας ολόκληρης περιοχής, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης ενισχύοντας το αδιαπραγμάτευτο των θέσεων που έχουν εκφράσει η Περιφέρεια & τα Συνδικάτα, με το να επαναλάβει την απόφαση/πρόθεση να προχωρήσει σε θεσμική εκτροπή σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν διαχειριστεί τα θέματα της ΔΕΗ με τον τρόπο που έχουν ζητήσει η Περιφέρεια, οι εργαζόμενοι, η κοινωνία.
Με τον κύριο Σκουρλέτη να δίνει ραντεβού (για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα) με τα Συνδικάτα και τους θεσμικούς φορείς στη Δυτική Μακεδονία, η Ομοσπονδία υπενθύμισε και επεσήμανε την διαχρονική ετοιμότητα του συνδικαλιστικού κινήματος στον Όμιλο ΔΕΗ, προκειμένου να αποτρέψει τα όσα δυσμενή απαιτούν και επιβάλουν οι δανειστές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής ακριβώς της επαγρύπνησης, της ετοιμότητας και των σωστών χειρισμών, αποτελεί ο αγώνας του 2014 (Μικρή ΔΕΗ) που αποτελεί οδηγό για την οργάνωση των επόμενων μαχών των εργαζόμενων».