Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Διαδικασίες νοθείας και εκφυλισμού από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό στα Εργατικά Κέντρα Κοζάνης, Πτολεμαίδας, Δράμας και ΘήβαςΚαταγγελίες των ταξικών δυνάμεων για τα συνέδρια και τις συνελεύσεις των αντιπροσώπων σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Δράμα και Θήβα
Πηγή: rizospastis.gr
Νόθα συνέδρια με αντιπροσώπους εκλεγμένους από σωματεία -«μαϊμού», αλλά και με αποκλεισμό αντιπροσώπων που προέρχονται από ταξικά σωματεία, επιχειρούν να στήσουν οι εργοδοτικές παρατάξεις σε μια σειρά Εργατικά Κέντρα, όπως καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις.
Στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, ΔΑΚΕ «επίσημη», ΔΑΚΕ «ανεξάρτητη» και ΠΑΣΚΕ έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για το ποιος θα κυριαρχήσει στο συσχετισμό. Γι' αυτό το σκοπό, ετοιμάζουν ένα συνέδριο όπου το 30% περίπου των αντιπροσώπων προέρχονται από σωματεία - «μαϊμού», ή από νόθα και αμφιβόλου πατρότητας παραρτήματα σωματείων.

 
Οπως καταγγέλλει η «Ταξική Ενότητα» στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, «στο σωματείο - "φάντασμα" με τον τίτλο "Σύλλογος Ανέργων και Απασχολούμενων Υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης", που νεκρανασταίνει η ΔΑΚΕ κάθε φορά λίγο πριν το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου, παρουσιάζεται ότι ψήφισαν μέσα σε δύο μέρες ακριβώς 650 άτομα, εκλέγοντας 13 αντιπροσώπους από τους συνολικά 13 υποψήφιους! (...) Ο νυν πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης εκλέχτηκε αντιπρόσωπος από αυτό το σωματείο (αν και εργαζόμενος στη ΔΕΗ), λόγω ενδοπαραταξιακών παιχνιδιών της ΔΑΚΕ.
Την παραπάνω "δόξα" ζήλεψε και η διάσπαση της ΔΑΚΕ και εμφάνισε άρον - άρον ένα σωματείο με παρόμοια επωνυμία, που έκανε τριήμερες εκλογές και αν και πέρασαν δυο βδομάδες από τότε, τα πρακτικά τους δεν έφτασαν ακόμα στο Πρωτοδικείο.

Η ΠΑΣΚΕ εμφάνισε εκλογές σε παραρτήματα σωματείου που ανήκει στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς (Σωματείο Εργαζομένων Καστοριάς "Η Προοπτική") με πάνω από 1.500 μέλη στα Παραρτήματα Κοζάνης και Πτολεμαΐδας! Παρουσιάζει στο Παράρτημα Κοζάνης 227 ψηφίσαντες και 5 αντιπροσώπους για το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης, ενώ στο Παράρτημα Πτολεμαΐδας 495 ψηφίσαντες και ένα κάρο αντιπροσώπους για το έκτακτο συνέδριο του φερόμενου ως Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας!
(...) Κι ενώ έχουν "ξεσκίσει" το καταστατικό, έρχονται να εμφανιστούν και θεματοφύλακες της αυστηρής τήρησης του καταστατικού. Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος, να εμποδίσουν να λάβουν μέρος στο συνέδριο αντιπρόσωποι από σωματεία που δεν θα έχουν εξοφλήσει το 100% των συνδρομών τους. Ενώ είναι πάγια τακτική σε όλα τα συνέδρια των εργατικών οργανώσεων - και στο προηγούμενο συνέδριο του ΕΚΝΚ - να γίνονται διακανονισμοί για τις οφειλές των σωματείων, δείχνοντας κατανόηση για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι και άρα την αδυναμία τους να καταβάλουν και τις συνδρομές τους».
Η «Ταξική Ενότητα» καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν, να παλέψουν μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, να καταδικάσουν τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που βάζουν πλάτη για να περνάνε όλα τα μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης.
Στη Δράμα

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Δράμας, που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ, αποφάσισε να προτείνει στη Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου την ακύρωση της συμμετοχής ενός από τους έξι αντιπροσώπους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ.
Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, «η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚ Δράμας έκρινε παράνομη την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου, η οποία έλεγε ότι το μητρώο μελών του σωματείου παραμένει ανοιχτό κατά τη διαδικασία των αρχαιρεσιών και μπορούν εργαζόμενοι να προσέρχονται, να γράφονται στο σωματείο και αφού τακτοποιηθούν οικονομικά, να ψηφίζουν.
Με αυτή την απόφαση ακυρώνεται η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες 60 εργαζομένων που τόλμησαν και έκαναν το βήμα της συμμετοχής. Αυτός είναι ο συνδικαλισμός που υποτάσσεται στη γραμμή της ΠΑΣΚΕ και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ». Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων καλεί τους αντιπροσώπους των σωματείων στη Γενική Συνέλευση του ΕΚ Δράμας να μη συναινέσουν με την ψήφο τους στη νοθεία που επιχειρείται.
Στη Θήβα

Να μη συναινέσουν σε εκφυλιστικές πρακτικές και να περιφρουρήσουν τις καταστατικές διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος καλεί τα σωματεία και τους αντιπροσώπους που θα συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Θήβας (ΕΚΘ), η συνδικαλιστική παράταξη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ). Η ΔΑΣ αναφέρεται στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΘ, που είχε ως θέματα το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό και τον ορισμό ημερομηνίας της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων, στην οποία θα κατατεθούν προς ψήφιση οι απολογισμοί.
Η ΔΑΣ καταψήφισε τόσο το διοικητικό και τον οικονομικό απολογισμό, ενώ καταγγέλλει την πλειοψηφία του ΕΚΘ «που με τις πρακτικές της συνεχίζει τον εκφυλισμό στις διαδικασίες των οργάνων». Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία πρότεινε να συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση αντιπρόσωποι σωματείων στα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί αρχαιρεσίες.

Πρόκειται για «το κλαδικό σωματείο τροφίμων (σωματείο - "σφραγίδα") που η θητεία των οργάνων του και των αντιπροσώπων έχει λήξει από τον Ιούλη του 2016» και «το σωματείο "Γεωργιάδη" που η θητεία του έχει λήξει από το Σεπτέμβρη του 2016».
Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία αρνείται να γράψει στη δύναμη του ΕΚΘ «το κλαδικό σωματείο Φαρμάκου, όπου εδώ και ένα χρόνο έχει καταθέσει τα παραστατικά των εκλογών του και περιμένει απάντηση (...)». Ακόμα, «το προεδρείο του ΕΚΘ κωφεύει, όταν το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων δεν γράφει νέα μέλη, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις των εργαζομένων τόσο στη Διοίκηση του Σωματείου όσο και στη Διοίκηση του ΕΚΘ».
από: e-KOZANH
 **********************************************

Αγωνιστική Συνεργασία Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας: Νόθο το 27ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του ΕΚΠ - Κατέθεσε ένσταση για τα σωματεία «φαντάσματα» - Τα αποτελέσματα

 Διαβάστε εδώ: Αγωνιστική Συνεργασία Ε. Κ. Πτολεμαΐδας: Εκφυλισμός - Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας (ΕΚΠ), νέο έκτακτο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο (το δεύτερο σε 1,5 χρόνο)

***
Το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συνεργασίας κατέθεσε ένσταση για τα σωματεία «φαντάσματα» που διαμορφώνουν πλαστούς συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα της περιοχής. Μη θέλοντας να νομιμοποιήσει την όλη διαδικασία αποχώρησε από το Συνέδριο. Τα σωματεία για τα οποία κατέθεσε ένσταση είναι τα παρακάτω:
 1. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πτολεμαΐδας: Με περίπου 400 ψηφίσαντες, είναι σωματείο φάντασμα, χωρίς καμία ύπαρξη.
 1. Σωματείο Ενέργειας Μετάλλου ΔΕΚΟ και Ιδ. Τομέα Δυτ. Μακεδονίας: Με περίπου 350 ψηφίσαντες, σωματείο φάντασμα χωρίς παρουσία, με αντιπροσώπους από το τακτικό προσωπικό της ΔΕΗ που ψήφισαν και σε άλλα σωματεία.
 1. Ένωση Χειριστών Δυτικής Μακεδονίας: Με περίπου 300 ψηφίσαντες, ανύπαρκτη παρουσία.
 1. Σωματείο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Εορδαίας: Με περίπου 250 ψηφίσαντες, σωματείο ανακύκλωσης μιας λίστας που ψηφίζουν επιχειρηματίες, νοικοκυρές κλπ εκτός από οικοδόμους.
 1. Σωματείο Ηλεκτρολόγων – Ψυκτικών Δυτ. Μακεδονίας: Με περίπου 150 ψηφίσαντες, ανύπαρκτο σωματείο.
 1. Σωματείο Εργαζομένων στους Αλευρόμυλους Δυτ. Μακεδονίας: Με περίπου 50 ψηφίσαντες, ανύπαρκτο σωματείο.
 1. Σωματείο Ζαχαροπλαστικής Δυτ. Μακεδονίας: Με περίπου 200 ψηφίσαντες, καμία παρουσία, ανύπαρκτο και μάλιστα Δυτικής Μακεδονίας που όσους ρωτήσαμε στον κλάδο σε Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά και Φλώρινα κανένας δεν το ήξερε.
 1. Σωματείο Χειριστών Βορείου Συστήματος ΔΕΗ: Με περίπου 500 ψηφίσαντες, ανύπαρκτο σωματείο με μόνο σκοπό την αναπαραγωγή μελών από το τακτικό προσωπικό που ψήφισαν και σε άλλα σωματεία.
 1. Σωματείο Εργαζομένων «Η Προοπτική»: Με περίπου 500 ψηφίσαντες, παράρτημα του αντίστοιχου σωματείου με έδρα την Καστοριά, έκανε εκλογή μόνο το παράρτημα που είναι στην Πτολεμαΐδα και όχι για Κεντρική Διοίκηση που φέρεται να μην έχει κάνει εκλογή από το 2013.
 1. Σωματείο Ηλεκτροοξυγονοσυγκολλυτών «Η Αναγέννηση»: Με περίπου 600 ψηφίσαντες, ανύπαρκτο σωματείο παραγωγής συνέδρων.
 1. Σωματείο Εργατών και Εργατοτεχνιτών στο Μέταλλο Δυτ. Μακεδονίας: Με περίπου 550 ψηφίσαντες, ανύπαρκτο σωματείο παραγωγής συνέδρων.
 1. Ενεργειακό Συνδικάτο Χειριστών ΛΚΔΜ – ΔΕΗ ΑΕ Αμυνταίου: Με περίπου 250 ψηφίσαντες, άγνωστο σωματείο.
Αν εξαιρέσουμε τα σωματεία που πρέπει να νομιμοποιηθούν και με βάση τα λεγόμενά τους στην περιοχή της Εορδαίας έχουμε 1.000 ιδιωτικούς υπαλλήλους, 1.600 χειριστές, 1.500 εργαζόμενους στο Μέταλλο εκ των οποίων οι περισσότεροι από αυτούς να έχουν ξαναψηφίσει και σε άλλα σωματεία του τακτικού προσωπικού της ΔΕΗ.
***
Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας: Τα αποτελέσματα του 27ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου
Την Δευτέρα και την Τρίτη  20 & 21 Μαρτίου έλαβαν μέρος οι εργασίες του 27ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου του Ε.Κ.Π.
Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος 22 Σωματεία και  συμμετείχαν 142 σύνεδροι.
Κάθε ψηφοδέλτιο έλαβε:
ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ
ΈδρεςΔ.Σ.
ΈδρεςΕξ.Επ.
ΈδρεςΓ.Σ.Ε.Ε
ΠΑΣΚΕ Σ
99
11
4
5
ΔΑΚΕ  E.K.  ΠΤΟΛ/ΔΑΣ.  
16
2
1
1
Εργατική Δύναμη Χειριστών
10
1
0
0
Αγωνιστική Συνεργασία
11
1
0
0
Μ.Ε.Τ.Α.
5
0
0
0
Η διαδικασία κίνησε ομαλά και τις επόμενες ημέρες ο πλειοψηφών εκλεγμένος σύμβουλος, Τσιλφίδης Αναστάσιος θα καλέσει τους εκλεγμένους προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.
Από το Γραφείο Τύπου του
Εργατικού Κέντρου Πτολ/δας

Δεν υπάρχουν σχόλια: