Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Μέμο, ο ντελιβεράς


\

Έφυγε από τη ζωή ο 22χρονος Μέμο. Ένας από τους πολλούς εργαζόμενους που συναντάμε καθημερινά, είτε παραλαμβάνοντας μια παραγγελία, είτε στο δρόμο όταν προσπαθούν να προλάβουν την επόμενη παραγγελία. Οι ντελιβεράδες. Ο ντελιβεράς που μπορεί να είμαι κι εγώ κι εσύ, ο γιος, ο αδερφός, ο φίλος, ο πατέρας (όλοι έχουμε παρατηρήσει πως οι διανομείς δεν είναι, εδώ και χρόνια, μόνο άνθρωποι νεότερης ηλικίας).

«Ο συνάδελφος Μέμο, που δούλευε ντελιβεράς στα MIKEL της Λ. Αθηνών, στον Κολωνό, κατέληξε χθες το βράδυ (σ. σ η ημερομηνία της ανακοίνωσης είναι 10/3/2017) στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν, μετά από εργατικό ατύχημα που είχε την περασμένη Πέμπτη 2/3», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής. «Ο συνάδελφος Μέμο, 22 χρονών, παιδί λαϊκής οικογένειας, σκοτώθηκε στην άσφαλτο, τη στιγμή που πάλευε όπως όλοι εμείς για το μεροκάματο», σημειώνεται.  

«Η οργή μας ξεχειλίζει», τονίζει το συνδικάτο και περιγράφει: «Ο τραγικός θάνατος του συναδέλφου έρχεται να επιβεβαιώσει  την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους του κλάδου, στα επισιτιστικά καταστήματα και τα ξενοδοχεία, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης και πολυαπασχόλησης, σε δύο και τρία πόστα. Θύματα της προσπάθειας της εργοδοσίας να μειώσει κι άλλο «το κόστος» από τα μέτρα ασφάλειας, να βγάζουν περισσότερα από τη δουλειά ενός εργαζόμενου, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία και την ίδια τη ζωή μας».

Όπως σημειώνει και στην αλυσίδα ΜΙΚΕL «η εντατικοποίηση της εργασίας και η πολυαπασχόληση των εργαζομένων είναι καθεστώς. Τα 10ωρα, η απασχόληση ενός εργαζόμενου στο μπουφέ και στη λάντζα και στην καθαριότητα του μαγαζιού, η πίεση η δουλειά να «βγει γρήγορα» είναι η «μαγική συνταγή» της κερδοφορίας και της μεγάλης ανάπτυξης των επιχειρήσεων αυτών».
Ολόκληρη ανακοίνωση του συνδικάτου εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: