Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

28η Οκτωβρίου 1944 - 74 χρόνια από την απελευθέρωση της Κοζάνης από τον ΕΛΑΣ

ΚΚΕ Τ.Ε. Κοζάνης:


Μάθε την αλήθεια το χώμα που πατάς λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ-ΕΠΟΝ-ΕΛΑΣ. 

Τιμάμε την απελευθέρωση της Κοζάνης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

74 χρόνια μετά τιμάμε τους ηρωικούς αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ που στις 28 Οκτώβριου του 1944 μπήκαν νικητές στην πόλη μας.

Τιμή και δόξα στην ηρωική γενιά της αθάνατης Εθνικής μας Αντίστασης, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, όλους όσοι δεν λύγισαν στους ΝΑΖΙ - ΦΑΣΙΣΤΕΣ και τα μαύρα κελιά της Ασφάλειας, των ντόπιων συνεργατών τους.

"Κομμουνιστές! Ξεσηκώστε, οδηγήστε τον λαό και τον στρατό μας στη μάχη. Σε γενική έφοδο για τη λευτεριά πολεμήστε στις πρώτες γραμμές. Μεταδώστε σ’ όλο τον λαό τόλμη και αποφασιστικότητα, το πνεύμα της δράσης και της νίκης. Πολεμήστε και ελευθερώστε την Ελλάδα. Όλοι επί ποδός πολέμου". Αυτό το κάλεσμα υπήρχε στην απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, αρχές Αυγούστου 1944.


Κλείνουν 74 χρόνια από την απελευθέρωση της Κοζάνης. Αυτή η επέτειος ξαναφέρνει στην ιστορική μνήμη το τεράστιο κατόρθωμα της ασίγαστης πάλης με όλες τις μορφές, και βασικά την ένοπλη, κατά της ναζιστικής κατοχής από τους Γερμανούς ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους τους, Ιταλούς και Βούλγαρους, που ήταν έργο των λαϊκών δυνάμεων, με επικεφαλής το ΚΚΕ. Αποτέλεσμα της πολύχρονης πάλης κατά τη διάρκεια της κατοχής του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της Εθνικής Αλληλεγγύης, της ΟΠΛΑ, μιας αιματηρής ηρωικής πάλης στην οποία το ΚΚΕ, το εργατικό κίνημα προσέφερε άξια στελέχη του.

Με σεβασμό υποκλινόμαστε σε αυτούς που έπεσαν στα πεδία των μαχών, που εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, πέρασαν πολλά δεινά για να κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα του αγώνα, του ηρωικού παραδείγματος, της ιστορικής συνέχειας, για να ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές.

Την 28η Οκτωβρίου του 1944 είχαν προηγηθεί σκληρές και ατελείωτες θυσίες του λαού της περιοχής της Κοζάνης, με μπροστάρη το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και καθοδηγητή του ΚΚΕ. Μεσόβουνο, Πύργοι, Ζαρκαδόπετρα, Παναγιά Κοζάνης, Μπάρα Σιάτιστας, Φαρδύκαμπος, Κουρί Εορδαίας, Οινόη, Ποντοκώμη, Καλαμιά, Λιβερά, Βελβεντό, Σέρβια κ.α, είναι κάποιοι από τους «αλύγιστους αιματοβαμμένους φάρους» που στέκονται και δείχνουν σήμερα το δρόμο για την τελική νίκη του λαού, που απέδειξαν ιστορικά ότι και οι πιο σκληρές θυσίες πιάνουν τόπο και γίνονται «Λευτεριάς λίπασμα οι πρώτοι νεκροί».

Όσο και αν προσπαθούν κάποιοι με λάσπη και συκοφαντία να μας πουν σήμερα πως την πόλη της Κοζάνης δεν την απελευθέρωσε ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, τους απαντάμε σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν παινεί!

Είναι αυτοί που σήμερα, προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι οι κρίσεις, η φτώχεια, οι πόλεμοι και η προσφυγιά είναι φυσικά φαινόμενα, ότι η συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι μονόδρομος, ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για το λαό. Μας καλούν να στρατευτούμε πίσω από τις "εθνικές επιλογές", όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη στην καπιταλιστική ανάπτυξη, που πατάει πάνω στο πετσόκομμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, με τις πρόσφατες συμφωνίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη συναίνεση και των υπόλοιπων κομμάτων, έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε σημαιοφόρο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, σε ορμητήριο των αμερικανοΝΑΤΟικών εγκληματικών σχεδιασμών και συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, προκαλώντας μεγάλους κινδύνους για τη χώρα και το λαό μας.

Από την απελευθέρωση και μέχρι σήμερα, στο όνομα της αντικειμενικότητας της ιστορίας και των "ίσων αποστάσεων", εξισώνονται οι θύτες και τα θύματα. Αυτοί που έδωσαν και τη ζωή τους για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, μνημονεύονται μαζί μ’ αυτούς που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές, με τους δοσίλογους και τους ταγματασφαλίτες που συνόδευσαν το γερμανικό στρατό μέχρι τα σύνορα της χώρας κατά την αποχώρησή του και που στη συνέχεια στάθηκαν πάλι απέναντι από το λαό συνεργαζόμενοι με τους Άγγλους και Αμερικανούς ιμπεριαλιστές.

Χρησιμοποιούν την ιστορία για να ξεπλύνουν και να δικαιολογήσουν τις πολιτικές τους αμαρτίες. Χειρίζονται την ιστορία και τα γεγονότα κατά πώς τους βολεύει, για να αποθεώσουν τον αστικό κοινοβουλευτισμό, το ρεαλισμό της υποταγής, για να σκοτώσουν το ρεαλισμό των αναγκών και της προοπτικής ανατροπής του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος. Μιλάνε για την Ιστορία του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, θέλοντας ουσιαστικά να την απογυμνώσουν από τη θεμελιακή σχέση της με το ΚΚΕ.

Η ιστορική αλήθεια είναι όμως μία και έχει γραφτεί στη μνήμη του λαού. Την Κοζάνη την απελευθέρωσαν από τους Γερμανούς και τα Τάγματα Ασφαλείας το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ που κύριος αιμοδότης του ήταν το ΚΚΕ. Αυτή η αλήθεια δεν πρόκειται να διαγραφεί, όσο και να προσπαθούν τα αστικά επιτελεία και οι διάφορες πληρωμένες γραφίδες τους.

Η απελευθέρωση  της Κοζάνης, η πάλη του ελληνικού λαού ενάντια στη φασιστική τριπλή κατοχή, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ, αποτελεί πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων, ιδιαίτερα σήμερα, που η ιστορία ξαναγράφεται με προμετωπίδα τον αντικομμουνισμό, που οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων.

Πιστοποιεί ότι οι λαοί μπορούν να νικήσουν, οργανωμένοι, αποφασισμένοι, μαχητικοί. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας οργάνωσε και οργανώνει, ενέπνευσε και εμπνέει τους εργάτες, τη νεολαία, το λαό και τους οδηγεί σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτήν την προοπτική. Έτσι έγινε τότε, έτσι θα ξαναγίνει αύριο, όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να χαθεί στο βάθος του ιστορικού χρόνου η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, οι πόλεμοι και όλα τα εγκλήματα που εκπορεύονται από τη συνθήκη αυτή.
Κοζάνη 28.10.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: