Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

To αόρατο έργο του επιμορφωτικού ιδρύματος των ΑΝΕΛ

Την περίοδο 2015-2017 οι ΑΝΕΛ έλαβαν κρατική χρηματοδότηση 411.897 ευρώ για επιμορφωτικούς σκοπούς. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η χρηματοδότηση του Ινστιτούτου Γεωπολιτικών Μελετών «Εθνική Αναδημιουργία». Ωστόσο, το ίδρυμα δεν φαίνεται να παράγει έργο ανάλογο των χρημάτων που λαμβάνει.

 Τον περασμένο Σεπτέμβριο δημοσιεύσαμε δύο εκτενή ρεπορτάζ, στα οποία παρουσιάσαμε τις ελλείψεις100 πόθεν έσχες αιρετών με παραλείψεις, αλλά ο έλεγχος καθυστερεί | Inside Story στα πόθεν έσχες πολιτικών προσώπων, τις καθυστερήσεις στους ελέγχους της αρμόδιας Επιτροπής Ελέγχου και την παράβασηΤα κόμματα παραβιάζουν τη νομοθεσία για την χρηματοδότησή τους | Inside Story από την πλευρά των κομμάτων της νομοθεσίας που διέπει τη χρηματοδότησή τους.

Συνεχίζοντας την έρευνα για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία των κομμάτων γύρω από τη χρηματοδότησή τους με δημόσιο χρήμα, αποφασίσαμε να ψάξουμε το έργο του Ινστιτούτου Γεωπολιτικών Μελετών «Εθνική Αναδημιουργία». Πρόκειται για το επιστημονικό ίδρυμα του κυβερνώντος κόμματος των ΑΝΕΛ, το οποίο ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2012, ακολουθώντας το παράδειγμα επιμορφωτικών ιδρυμάτων άλλων πολιτικών κομμάτων, όπως το «Ινστιτούτο Νίκος ΠουλαντζάςΗ επίσημη ιστοσελίδα του «Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς».» του ΣΥΡΙΖΑ, το «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. ΚαραμανλήςΗ επίσημη ιστοσελίδα του «Ιδρύματος Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».» της ΝΔ, το ΙΣΤΑΜΕ («Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών Ανδρέας Παπανδρέου») του ΠΑΣΟΚ και το «Επιμορφωτικό Κέντρο Χαρίλαος ΦλωράκηςΗ επίσημη ιστοσελίδα του «Επιμορφωτικού Κέντρου Χαρίλαος Φλωράκης».» του ΚΚΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, το έργο του ΙΓΜΕΑ είναι αρκετά περιορισμένο και δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στο ύψος της χρηματοδότησης που έλαβαν οι ΑΝΕΛ για επιμορφωτικούς σκοπούς, που την τριετία 2015-2017 ανήλθε σε 411.897 ευρώ.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν δεχτεί διαχρονικά κριτική για τον τρόπο με τον οποίο τα ίδια και τα επιμορφωτικά τους ιδρύματα έχουν αξιοποιήσει την κρατική χρηματοδότηση που κάθε χρόνο λαμβάνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε αυτήν την κριτική αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης, όταν έλαβε τον λόγοΟι δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Σγουρίδη | anexartitoiellines.gr σε εκδήλωση του ΙΓΜΕΑ που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου 2017.
«Θέλω να μεταφέρω τους χαιρετισμούς του προέδρου των ΑΝΕΛ, κ. Πάνου Καμμένου, αλλά και τη λύπη του διότι δυστυχώς κυβερνητικές υποχρεώσεις τον αναγκάζουν να μην μπορεί να παραβρίσκεται σε αυτήν την τόσο σημαντική ημερίδα. Το Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Μελετών “Εθνική Αναδημιουργία” ιδρύθηκε πέντε μήνες μετά την ίδρυση των ΑΝΕΛ και αποτελεί τον επιστημονικό βραχίονα του Κινήματος».

sgoyridis.jpg

Ο Παναγιώτης Σγουρίδης.
Έπειτα ο κ. Σγουρίδης ανέφερε μία προς μία τις εκδηλώσεις που είχε πραγματοποιήσει το ΙΓΜΕΑ μέχρι τότε. Παρότι αυτές οι εκδηλώσεις ήταν μόλις οκτώ σε διάστημα τεσσάρων ετών και παρότι δεν έγινε καμία αναφορά σε άλλη δραστηριότητα του εν λόγω επιμορφωτικού ιδρύματος – όπως, για παράδειγμα, οι εκδόσεις βιβλίων, μελετών και περιοδικών, στις οποίες παραδοσιακά προχωρούν επιμορφωτικά ιδρύματα ευρωπαϊκών κομμάτων – ο κ. Σγουρίδης ένιωσε αρκετή αυτοπεποίθηση για τις δραστηριότητες του ΙΓΜΕΑ ώστε να υποστηρίξει ότι, σε αντίθεση με όσα λέγονται εν γένει για τα επιμορφωτικά ιδρύματα, το ίδρυμα των ΑΝΕΛ έχει να επιδείξει έργο και φυσικά δεν κατασπαταλάει «τα χρήματα του ελληνικού λαού»:
«Γιατί τα ανέφερα όλα αυτά (σ.σ. για τις εκδηλώσεις του ΙΓΜΕΑ); Τα ανέφερα για να απαντήσω σε όλους τους κακοήθεις που διατείνονται ότι κατασπαταλούνται χρήματα του ελληνικού λαού και του δημοσίου μέσω των επιστημονικών ιδρυμάτων των κομμάτων. Δεν ξέρω για τα άλλα ινστιτούτα, όμως σε ό,τι αφορά τους ΑΝΕΛ και το ΙΓΜΕΑ, οι δράσεις τους είναι διαφανείς και στοχευμένες προς όφελος του ελληνικού λαού και δεν καταχράστηκαν, ούτε θα καταχραστούν, ούτε ένα ευρώ. Για αυτό είμαστε υπερήφανοι και για τον πρόεδρό μας και για τα στελέχη μας».
Το ερώτημα των 411.897 ευρώ
Πόσο δίκιο έχει ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ; Για να το μάθουμε, θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει τρία είδη κρατικής χρηματοδότησης για τα κόμματα:
  • Τακτική χρηματοδότηση, που παρέχεται κάθε χρόνο για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση, που παρέχεται σε κόμματα και συνασπισμούς για την κάλυψη των εκλογικών δαπανών τους.
  • Χρηματοδότηση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς, με σκοπό την ίδρυση και τη λειτουργία κέντρων ερευνών και μελετών, καθώς και τη διοργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης των στελεχών των κομμάτων.
Το τελευταίο είδος κρατικής χρηματοδότησης προορίζεται για την κάλυψη των εξόδων που προκύπτουν από τη λειτουργία των επιμορφωτικών ιδρυμάτων. Ωστόσο, αυτή η χρηματοδότηση αποδεδειγμένα δεν πηγαίνει στο σύνολό τηςΤα κόμματα παραβιάζουν τη νομοθεσία για την χρηματοδότησή τους | insidestory.gr στους προβλεπόμενους από τον νόμο σκοπούς. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση (αφορά στο έτος χρήσης 2015) της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής ΚατάστασηςΗ επίσημη ιστοσελίδα της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης., της οποίας προεδρεύει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, «σε πολλά κόμματα/συνασπισμούς κομμάτων, ποσά της κρατικής χρηματοδότησης που δόθηκαν για ερευνητικούς σκοπούς δεν δαπανήθηκαν εξ’ ολοκλήρου για τους σκοπούς αυτούς, αλλά για την κάλυψη λοιπών λειτουργικών αναγκών των κομμάτων». Η Επιτροπή Ελέγχου αποφάσισε να μην αναφέρει ονομαστικά στην έκθεσή της τα κόμματα που υπέπεσαν στην παραπάνω παράβαση της νομοθεσίας, ωστόσο ξέρουμε ότι εκείνη τη χρονιά κρατική χρηματοδότηση για επιμορφωτικούς σκοπούς έλαβαν η ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, ο ΣΥΡΙΖΑ και, φυσικά, οι ΑΝΕΛ.
Στην ιστοσελίδα των ΑΝΕΛ βρήκαμε περισσότερες αναφορές σε επισκέψεις σε γηροκομεία και άρθρα στην εφημερίδα «ΧΩΝΙ», παρά σε εκδηλώσεις του ΙΓΜΕΑ
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι ΑΝΕΛ είναι ανάμεσα στα κόμματα που παραβίασαν την παραπάνω νομοθεσία. Εδώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα εξής δεδομένα: την τριετία 2015-2017, το κόμμα του Πάνου Καμμένου έλαβε χρηματοδότηση ύψους 411.897 ευρώ αποκλειστικά για επιμορφωτικούς σκοπούς (το τρίτο είδος). Συγκεκριμένα, το 2017 οι ΑΝΕΛ έλαβαν το ποσό των 157.464 ευρώ, το 2016 το ποσό των 106.891 ευρώ και το 2015 το ποσό των 147.542 ευρώ.
Αν και το παραπάνω ποσό προσεγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ, την ίδια περίοδο το επιμορφωτικό ίδρυμα του κόμματος φαίνεται πως πραγματοποίησε μόλις τέσσερις εκδηλώσεις (τον Δεκέμβριο του 2015, τον Φεβρουάριο του 2016To Δελτίο Τύπου με την ομιλία του Πάνου Καμμένου στην εκδήλωση του ΙΓΜΕΑ | anexartitoiellines.gr, τον Ιούνιο του 2017To Δελτίο Τύπου των ΑΝΕΛ για την εκδήλωση | anexartitoiellines.gr και τον Νοέμβριο του 2017Το Δελτίο Τύπου των ΑΝΕΛ για την εκδήλωση | anexartitoiellines.gr), σύμφωνα και με αυτά που υποστήριξε και ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ.
Εμείς προσπαθήσαμε να μάθουμε τη δραστηριότητα που τυχόν ανέπτυξε το ΙΓΜΕΑ και γι’ αυτό επιχειρήσαμε να επισκεφθούμε την επίσημη ιστοσελίδα του. Ωστόσο, όπως θα διαπιστώσατε και εσείς αν πατήσατε τον σχετικό σύνδεσμο, η σελίδα δεν λειτουργεί.
Συνολικά, την τριετία 2015-2017, και για τα τρία είδη κρατικής χρηματοδότησης οι ΑΝΕΛ έλαβαν 2.870.284 ευρώ.
Αφού είδαμε ότι η σελίδα του ΙΓΜΕΑ έχει πέσει, ψάξαμε ένα προς ένα τα εκατοντάδες δελτία τύπου που βρήκαμε στην ιστοσελίδα των ΑΝΕΛ από την αρχή του 2015 μέχρι σήμερα. Οι αναφορές στο ΙΓΜΕΑ είναι αρκετά περιορισμένες, τόσο για την τριετία 2015-2017 (ουσιαστικά περιορίζονταιΔελτίο Τύπου από την ιστοσελίδα των ΑΝΕΛ | anexartitoiellines.gr στις παραπάνω εκδηλώσεις που ήδη αναφέραμεΔελτίο Τύπου από την ιστοσελίδα των ΑΝΕΛ | anexartitoiellines.gr), όσο και για το έτος 2018. Συγκεκριμένα, εντοπίσαμε μόλις δύο φετινέςΤο Δελτίο Τύπου της πρώτης ημερίδας υπό την αιγίδια του ΙΓΜΕΑ | anexartitoiellines.gr ημερίδεςTo Δελτίο Τύπου με τη δεύτερη φετινή ημερίδα υπό την αιγίδα του ΙΓΜΕΑ | anexartitoiellines.gr που έγιναν υπό την αιγίδα του ΙΓΜΕΑ, καθώς και μία συνάντησηΤο σχετικό Δελτίο Τύπου των ΑΝΕΛ | anexartitoiellines.gr του τωρινού προέδρου του Ινστιτούτου, Νίκου Μαυραγάνη, με τον πρόεδρο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, Ανδρέα Κομματά. Κυριολεκτικά μιλώντας, στην ιστοσελίδα του κόμματος του Πάνου Καμμένου βρήκαμε περισσότερες αναφορέςΕπίσκεψη των ΑΝΕΛ στο γηροκομείο της Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης | anexartitoiellines.gr σε επισκέψειςΕπίσκεψη των ΑΝΕΛ στο γηροκομείο Φιλιατών | anexartitoiellines.gr στελεχώνΕπίσκεψη των ΑΝΕΛ στο γηροκομείο Πειραιώς | anexartitoiellines.gr των ΑΝΕΛ σε γηροκομείαΕπίσκεψη των ΑΝΕΛ στο γηροκομείο της Λέρου | http://anexartitoiellines.gr και σε άρθραΆρθρο στελέχους των ΑΝΕΛ στο «Χωνί» | anexartitoiellines.gr τουςΆρθρο στελέχους των ΑΝΕΛ στο «Χωνί» | anexartitoiellines.gr στην εφημερίδα «ΧωνίΆρθρο στελέχους των ΑΝΕΛ στο «Χωνί» | anexartitoiellines.gr», από αναφορές σε δράσεις και εκδηλώσεις του ΙΓΜΕΑ (στην εφημερίδα Χωνί, επικεφαλής ήταν ο Γιώργος Χριστοφορίδης, ο οποίος στη συνέχεια διορίστηκε στο πολιτικό γραφείο της Όλγας Γεροβασίλη όταν ήταν υφυπουργός στο γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ αργότερα έγινε σύμβουλος του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά. Από τη θέση αυτή παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2018 με σκοπό να πολιτευθεί).
Όσο κι αν ψάξαμε στην αναζήτηση της ιστοσελίδας των ΑΝΕΛ, δεν βρήκαμε καμία άλλη δραστηριότητα του ΙΓΜΕΑ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πριν από τον κ. Μαυραγάνη, πρόεδρος του ΙΓΜΕΑ ήταν ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Φίλιππος Τσαλίδης, ο οποίος σήμερα είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θέση στην οποία βρίσκεται περί τα τελευταία τριάμισι χρόνια.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα παραπάνω ποσά δεν είναι η μοναδική χρηματοδότηση που έχουν λάβει οι ΑΝΕΛ από το 2015. Συγκεκριμένα, το κόμμα του κ. Καμμένου έχει λάβει και τακτική χρηματοδότηση, το ύψος της οποίας την τριετία 2015-2017 ανέρχεται συνολικά σε 2.067.853 ευρώ και αναλύεται ανά έτος ως εξής: 737.711 ευρώ για το 2015, 542.822 για το 2016 και 787.320 για το 2017. Ακόμη, το 2015 οι ΑΝΕΛ έλαβαν και έκτακτη (εκλογική χρηματοδότηση), το ύψος της οποίας ανήλθε σε 390.534 ευρώ. Συνολικά, για το παραπάνω διάστημα και για τα τρία είδη κρατικής χρηματοδότησης, το κυβερνών κόμμα έλαβε 2.870.284 ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:  To αόρατο έργο του επιμορφωτικού ιδρύματος των ΑΝΕΛ | Inside Story

Δεν υπάρχουν σχόλια: