Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Οι "κολασμένοι" της ΔΕΗ, ο "Σπάρτακος" και το ΣΕΕΝ "Εργατική Αλληλεγγύη"


ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ και ΑΓΩΝΑΣ για ΛΥΣΗ των ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ  
και ΟΧΙ ΚΑΠΕΛΩΜΑΤΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ "ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ"

Με έκπληξη, ευχάριστη μάλιστα, είδαμε σε τοπική ιστοσελίδα, την αγωνιώδη προσπάθεια του Προέδρου και του Γραμματέα του Εργοδοτικού- Κυβερνητικού συνδικάτου «Σπάρτακος», να προσπαθήσουν να πείσουν ότι αυτοί ήταν που ζήτησαν από το ΔΣ της ΔΕΗ την εξίσωση Τακτικού προσωπικού και εργολαβικών εργαζόμενων στην περίπτωση θανατηφόρου εργατικού δυστυχήματος! 


Η έκπληξη δεν αφορά την προσπάθεια καπηλείας, τακτική που είναι συνηθισμένη στο συγκεκριμένο Συνδικάτο, αλλά η έκπληξη αφορά το, έστω και όψιμο, ενδιαφέρον των «λόρδων» του εργοδοτικού συνδικαλισμού με τους «κολασμένους» εργάτες των εργολάβων και του δουλεμπορίου.
Σαν να μην είναι αυτοί που:

1.      Δε δέχονται τους εργαζόμενους στους εργολάβους να γίνουν μέλη του Συνδικάτου τους γιατί τους θεωρούν εργαζόμενους ενός κατώτερου θεού….
2.       Αντιτάχτηκαν στην είσοδο του Συνδικάτου μας, αλλά και του ΣΕΕΕΝ, στην Ομοσπονδία μας, τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, γιατί έχουμε μέλη εργολαβικούς εργαζόμενους. Για το λόγο αυτό μας έβαλαν σε δικαστικές περιπέτειες και παρόλο που κερδίσαμε τα δικαστήρια σήμερα είμαστε πάλι εκτός συνεδρίων της ΓΕΝΟΠ!
3.      Δήλωναν δημόσια σε συνεδρίαση του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης: «Εμείς είμαστε καβάλα στο Ντορή! Αυτοί αν θέλουν ας κάνουν δικά τους συνδικάτα…» Δήλωση που έγινε σε ολοκληρωμένη πρόταση του Συνδικάτου μας, για να πάρει πρωτοβουλία το ΕΚΚ και να παλέψουμε όλοι μαζί για τα προβλήματα των εργολαβικών και έκτακτων εργαζομένων της ΔΕΗ. Η Ελιτίστικη δήλωση αυτή διαχωρίζει σαφώς τους μόνιμους εργαζόμενους από τους εργαζόμενους του δουλεμπορίου και των εργολάβων.
4.      Τα στελέχη τους έχουν ιερούς, φιλικούς δεσμούς και πολλά «πάρε δώσε» με τους εργολάβους δουλεμπόρους της περιοχής. Στελέχη τους είναι άλλωστε και τα μέλη του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας που όλοι  γνωρίζουμε τον ρόλο που παίζουν στο πλευρό της εργοδοσίας στην κατασκευή της 5ης μονάδας και σ όλους στους εργασιακούς χώρους. Δεν μπορούν λοιπόν να είναι «και με το θεριό και με το Γιάννη»!
Και αφού τέλος πάντων ασχολήθηκαν με το θέμα πως και δεν κυκλοφόρησε κανένα έγγραφο, καμιά επιστολή τους στα τοπικά ή πανελλαδικά ΜΜΕ; Από σεμνότητα; Μα αυτοί δίνουν δελτία τύπου ακόμα και με την «πρωτότυπη» όντως είδηση: «ο πρόεδρος και ο Γραμματέας του Σπάρτακου επισκέφτηκαν τους εργασιακούς χώρους των Ορυχείων και των σταθμών παραγωγής»…
Σε ότι αφορά το Συγκεκριμένο ζήτημα δεν θα ασχοληθούμε περεταίρω αφού είναι γνωστό και στους εργαζόμενους και στο Δ.Σ της ΔΕΗ αλλά και σ όλους τους φορείς, από πού προήλθε η πρόταση για «ΙΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΑΚΤΙΚΩΝ, ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ». Το ευχάριστο σ αυτή τη δυσάρεστη όντως υπόθεση είναι ότι αυτό το αίτημα φαίνεται να οδεύει προς τη λύση του. Αυτό φαίνεται εκτός των άλλων και από την διάθεση να ασχοληθούν με το θέμα, έχοντας προφανώς εσωτερική πληροφόρηση, τα κοράκια του εργοδοτικού συνδικαλισμού.  
Ως Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη» μας χαροποιεί ιδιαίτερα όταν υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλα σωματεία ή γενικότερα μαζικούς φορείς για συστράτευση  και κοινή δράση ενάντια στα τεράστια προβλήματα των εργαζομένων. Ας είναι και όψιμο αυτό το ενδιαφέρον αρκεί να είναι ειλικρινές.  
Γι αυτό λοιπόν καλούμε και τον Σπάρτακο και τα άλλα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Συνδικάτα της Περιοχής και της ΔΕΗ σε κοινή δράση για να αγωνιστούμε και για τα προβλήματα των ζωντανών και υπερ-εκμεταλλευομένων εργαζόμενων στο δουλεμπόριο και στις εργολαβίες. Για Μέτρα ασφάλειας, ανθρώπινους μισθούς, εργασιακές σχέσεις, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και γι αυτούς τους εργαζόμενους και άλλα πολλά τα οποία μπορούμε να τα συζητήσουμε μπροστά στους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας και να συναποφασίσουμε ένα κοινό πλαίσιο δράσης.
ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΙΔΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ -ΙΣΟΤΙΜΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ   ΤΑΚΤΙΚΩΝ, ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Το Συνδικάτο μας ιδρύθηκε με αυτό το σύνθημα, μέσα σε μια αγωνιστική κινητοποίηση- κατάληψη του διοικητηρίου των Ορυχείων. Με αυτές τις αρχές πορεύεται όλα αυτά τα χρόνια και πάνω σ αυτές συζητάει και με άλλα συνδικάτα για κοινή δράση στον αγώνα για την ταξική ανασυγκρότηση συνολικά του κινήματος της Εργατικής Τάξης. 
Κοζάνη 14/10/2018
Το γραφείο τύπου    

Ολόκληρη η επιστολή του ΣΕΕΝ "Εργατική Αλληλεγγύη" Αριθ.πρωτ.:  221                                                                     


Κύριε Πρόεδρε
Όπως γνωρίζετε στις 19/9/2017 σκοτώθηκε σε εργατικό δυστύχημα συνάδελφος που εργαζόταν σε εργολάβο που εκτελούσε εργασίες για λογαριασμό της ΔΕΗ στο Ορυχείο Καρδιάς.
Ο άτυχος εργαζόμενος Λάζαρος Πανιτσίδης, 35 χρονών άφησε πίσω του μια γυναίκα άνεργη και δυο ανήλικα παιδιά ορφανά, ένα κοριτσάκι νεογέννητο και ένα αγοράκι τριών ετών.
Η οικονομική κατάσταση της οικογένειας είναι τραγική αφού άλλωστε οι μισθοί που έπαιρνε ο εκλιπών ήταν πραγματικά πενιχροί και δεν καταβάλλονταν σε τακτά διαστήματα. Όπως συμβαίνει βέβαια με όλους τους εργαζόμενους στους εργολάβους οι οποίοι (εργολάβοι) προβάλλουν τη δικαιολογία ότι δεν τους πληρώνει τακτικά η ΔΕΗ.
Ζητάμε η ΔΕΗ, με βάση τον κοινωνικό της ρόλο και αναλογιζόμενη τις δικές της ευθύνες όπως προέκυψαν από τους ελέγχους της ΕΜΒΕ να προσλάβει στο τακτικό προσωπικό τη σύζυγο του αδικοχαμένου συνάδελφου για να μπορέσει η οικογένεια να αντεπεξέλθει στις αυξημένες της οικονομικές υποχρεώσεις.
Δηλαδή πιθανά με απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΗ (ή όπως αλλιώς) να επεκταθεί η απόφαση που ισχύεις και για το τακτικό προσωπικό της επιχείρησης, όπου για κάθε συνάδελφο που «χάνεται» σε εργατικό δυστύχημα στη ΔΕΗ προσλαμβάνεται ένα μέλος της οικογενείας του.
Θεωρούμε ότι αυτό είναι και ηθικό και δίκαιο και συνάδει με την ίση αντιμετώπιση από την Πολιτεία και τη ΔΕΗ, των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι υπάρχουν σήμερα υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ και της Πολιτείας που πιστεύουν ότι η ζωή των τακτικών εργαζόμενων της ΔΕΗ έχει μεγαλύτερη αξία από αυτή των έκτακτων ή των εργαζομένων στους εργολάβους. Ούτε πως οι οικογένειες των εκλιπόντων συναδέλφων έχουν διαφορετικές ανάγκες οι οποίες μάλιστα διαμορφώνονται ανάλογα με την εργασιακή σχέση που είχε στην Επιχείρηση ο άνθρωπός τους. Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους ότι σήμερα το 30% (ίσως και περισσότερο) των εργασιών της ΔΕΗ γίνονται από εργολαβικούς εργαζόμενους που πολλές φορές μάλιστα μοιράζονται τα ίδια πόστα με τακτικούς εργαζόμενους της ΔΕΗ αλλά έχουν διαφορετική εργασιακή και μισθολογική αντιμετώπιση.
Είναι κρίμα αυτή η αδικία να ακολουθεί τις οικογένειές τους και μετά το θάνατό τους σε περίπτωση εργατικού δυστυχήματος!
Η πρόσληψη της συζύγου του αδικοχαμένου εργαζόμενου είναι υποχρέωση της ΔΕΗ απέναντι στην οικογένεια του αλλά και στην ίδια την κοινωνία τα μέλη της οποίας πρέπει να είναι ίσοι και στη ζωή και στο Θάνατο.

Για το Δ.Σ
       
         Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γραμματέας
     Ασαλουμίδης Κων/νος                                                Νιάκας Αθανάσιος
Κοινοποίηση: 
1.    ΥΠΕΚΑ
2.    Υπουργείο Εργασίας
3.    Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας
4.    Μέλη Δ.Σ ΔΕΗ/ΑΕ.
5.    Εκπρόσωποι εργαζομένων στο Δ.Σ της ΔΕΗ/ΑΕ
6.    ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
7.    Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.
8.    Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.
9.    Συνδικάτα ΔΕΗ
10. Συνήγορο του Πολίτη
11. Πολιτικά Κόμματα – Βουλευτές.
12.  Ι.Μ.Δ.Α

Δεν υπάρχουν σχόλια: