Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Τέλος εποχής για ΑΗΣ Καρδιάς –Σε κίνδυνο η τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας

Τον κώδωνα του κινδύνου για την χρήση των ωρών λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου τους θερινούς μήνες είχαν κρούσει πολλοί αυτοδιοικητικοί. Ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης είχε δεσμευτεί ότι κενό θέρμανσης για την περιοχή δεν θα υπάρξει, αφού σε περίπτωση που καθυστερήσει η ολοκλήρωση της μονάδας “Πτολεμαΐδα 5”, τότε θα παραταθεί η λειτουργία των μονάδων 3 και 4 της Καρδιάς.

Το Φεβρουάριο του 2018 ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης είχε λάβει επιστολή από την Κομισιόν για την μη συνέχεια της λειτουργίας τους, την οποία και απέκρυψε στο συντονιστικό για το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Στην επιστολή αναφερόταν ότι: «Η Επιτροπή, αφού αξιολόγησε τα αποδεικτικά στοιχεία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ανωτέρω μονάδες(Καρδιάς και Αμυνταίου) δεν πληρούν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, ώστε να λάβουν την παρέκκλιση των 32.000 ωρών λειτουργίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023»

Θυμίζουμε ότι η παράταση της λειτουργίας των έξι μονάδων , τεσσάρων στην Καρδιά και δύο στο Αμύνταιο ήταν ένα αντιστάθμισμα στην ονομαστή αποεπένδυση της ΔΕΗ, το οποίο χάθηκε… Κατόπιν ακολούθησαν επιστολές του περιφερειάρχη και των σωματείων με τη σημερινή του Σπάρτακου να αποτελεί και το κύκνειο άσμα των μονάδων.
Η απόφαση του υπουργείου να μην διεκδικήσει περαιτέρω ώρες για την λειτουργία των μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς, έρχεται και σε σύγκρουση με τις υποσχέσεις προς την τοπική κοινωνία, οι οποίες και αποδεικνύονται ψεύτικες. Το 2019 η Πτολεμαΐδα κινδυνεύει να μείνει χωρίς θέρμανση και το Αμύνταιο πολύ νωρίτερα.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του Σπάρτακου:
Σε κεντρικό επίπεδο μεταφέρθηκαν αυτή την εβδομάδα οι επαφές που έχει ξεκινήσει το σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε μία προσπάθεια να διερευνηθούν, να αναλυθούν και να δρομολογηθούν εξελίξεις επί σειράς θεμάτων όπως ο Ενεργειακός Σχεδιασμός της χώρας (που μπαίνει σε διαβούλευση στα τέλη του μήνα), το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων της περιοχής (τι θα γίνει με τις ώρες σε Αμύνταιο και Καρδιά καθώς και οι επιπτώσεις που θα έχει το θέμα αυτό στην τοπική κοινωνία και σε ολόκληρη την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, στη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης, στις θέσεις εργασίας, στην ΟΤΣΣ κοκ).

Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκε ακόμα η πρόθεση του σωματείου να προσφύγει στα αρμόδια εγχώρια και ευρωπαϊκά όργανα προκειμένου οι εξελίξεις να μην θέσουν, επ ουδενί λόγω,  σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.

Συγκεκριμένα, το Προεδρείο του σωματείου –συνοδευόμενο από τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδη, τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Α. Καρρά καθώς και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Δ.Σ της ΔΕΗ συναδέλφους Π. Καραλευθέρη και Ν. Φωτόπουλο- είχε σειρά επαφών με τον Υπουργό ΠΕΝ κ. Σταθάκη, τον Πρόεδρο της επιχείρησης κ. Παναγιωτάκη και με άλλα  υψηλόβαθμα στελέχη όπως τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Παραγωγής κ. Δημήτρη Μετικάνη, την Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Ορυχείων κ. Κουρίδου και τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων και Οργάνωσης κ. Δαμάσκο.
Δυστυχώς στη συνάντηση με τον Υπουργό, κατατέθηκε η απόφαση του υπουργείου να μην διεκδικήσει περαιτέρω ώρες για την λειτουργία των μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς, πέραν των ωρών που απομένουν και που δυστυχώς είναι ελάχιστες.

Από την πλευρά του, το συνδικάτο κατέστησε σαφές προς την πολιτική ηγεσία ότι ΔΕΝ διανοείται να λήξει η λειτουργία του ΑΗΣ Καρδιάς πριν από την ένταξη -στο σύστημα- της Μονάδας «Πτολεμαΐδα V» και συνεπώς θα πράξει ότι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή.
Προφανώς στις ευθύνες που υπάρχουν διαχρονικά για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, οδηγώντας καταστάσεις στο σημείο ΜΗΔΕΝ, προστίθεται και η τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης η οποία κωλυσιεργώντας τόσο καιρό δεν έκανε πράξη τις υποσχέσεις της για παράταση των ωρών.
Ευθύνες που σαφώς θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν από τους εργαζόμενους και από τους πολίτες.
Ανησυχητική επίσης ήταν η δήλωση του Υπουργού για τον ΑΗΣ Αμυνταίου.
Η προοπτική της λειτουργίας του εργοστασίου, προϋποθέτει τη δεσμευτική απόφαση για περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων, εξέλιξη για την οποία θα πρέπει ΤΑΧΙΣΤΑ να αποφασίσουν η Κυβέρνηση και η ΔΕΗ.
Σε κάθε περίπτωση το συνδικάτο θα παρακολουθεί τα γεγονότα και θα είναι, όπως πάντα, ΠΑΡΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: