Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

«Στενή κι αδιάβατος, τραχεία η οδός. Νίκος Πλουμπίδης 1902 -1954»

Εκδήλωση στο Ίδρυμα της Βουλής

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πρόγραμμα «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη», τιμά τη μνήμη του Νίκου Πλουμπίδη και οργανώνει έκθεση και επιστημονική ημερίδα με τίτλο Στενή κι αδιάβατος, τραχεία η οδός. Νίκος Πλουμπίδης 1902-1954. 


Ο Νίκος Πλουμπίδης υπήρξε μια από τις πιο ηρωικές και ταυτόχρονα τραγικές μορφές του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος. Από τα πρώτα χρόνια της συνδικαλιστικής  του δράσης η ζωή του συνδέθηκε άμεσα με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις της Αριστεράς.

Ήταν δάσκαλος, συνδικαλιστής, αντιστασιακός, ηγετικό στέλεχος και καθοδηγητής, και ανέπτυξε την οργανωτική του δράση για πολλά χρόνια υπό το καθεστώς παρανομίας. Οι ομιλητές της ημερίδας, Χάρης Αθανασιάδης, Γιώργος Μαργαρίτης, Ιωάννα Παπαθανασίου, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Ηλίας Νικολακόπουλος και Άλκη Ζέη, θα αναδείξουν πτυχές της ζωής και του έργου του Νίκου Πλουμπίδη, μέσα από τις ποικίλες και συχνά παράλληλες εκφάνσεις τους, παρουσιάζοντας, ταυτόχρονα, την καθοριστική συμβολή του στην επάνοδο της Αριστεράς στον Κοινοβουλευτισμό, τα γεγονότα της σύλληψης και καταδίκης του, καθώς και τα πρόσωπα που σημάδεψαν το βίο του. 
Οι ίδιοι άξονες συνθέτουν τις οκτώ ενότητες της έκθεσης, στην οποία περιλαμβάνονται ποικίλα τεκμήρια της περιόδου και προσωπικά αντικείμενα του Νίκου Πλουμπίδη. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης την Τρίτη 2 Οκτωβρίου και ώρα 20.00. 

Στενή κι αδιάβατος, τραχεία η οδός. Νίκος Πλουμπίδης 1902 -1954
Τρίτη 2 Οκτωβρίου​
18.00 Επιστημονική ημερίδα
20.00 Εγκαίνια της έκθεσης
Χώρος εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων
Αμαλίας 22-24 (είσοδος από οδό Σουρή)
Διάρκεια έκθεσης: 2 Οκτωβρίου 2018 - 13 Ιανουαρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά, 10.00-19.00 
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: