Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Ταχέως σε νέο σφαγιασμό του κατώτατου μισθού


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΡΙΕΤΙΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ
Bόμβα μεγατόνων για τον κατώτατο μισθό, που τινάζει στον αέρα και όλα τα επιδόματα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι όπως γάμου, τριετιών, ανθυγιεινό, τέκνων και σπουδών, κρύβει το συμπληρωματικό Μνημόνιο, που συμφώνησαν οι δανειστές με την κυβέρνηση.

Οι δανειστές στις παρατηρήσεις τους για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα νέα προαπαιτούμενα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να νομοθετηθούν για την επόμενη αξιολόγηση που ξεκινά το φθινόπωρο, κάνουν ρητή αναφορά στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ και στον καθορισμό του από την 1/1/2017, σε νέο ποσό και χωρίς κανένα επίδομα!
Αυτό που τονίζουν είναι η πλήρης εφαρμογή του άρθρου 103 του ν. 4172/2013, το οποίο προβλέπει ότι από το 2017 ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από ειδική επιστημονική επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ-εργοδοτών), αλλά και τις αντοχές της οικονομίας, τις προοπτικές ανάπτυξης, το μέγεθος της ανεργίας και κριτήρια ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Το πόρισμα της επιτροπής θα το επικυρώνει ο υπουργός Εργασίας και θα αποφασίζει και το τελικό ύψος του κατώτατου μισθού.
Η πραγματική βόμβα, όμως, κρύβεται στη διάταξη ια'  παρ 6 (σελ 1430) του ν. 4254/14 που τροποποιεί και συμπληρώνει το άρθρο 103 του ν. 4172/13.
Σε αυτή λοιπόν τη διάταξη ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ χαρακτηρίζεται ως "μοναδική αξία" χωρίς την προσθήκη κανενός άλλου συμπληρωματικού ποσού. Αυτό που λέει η διάταξη είναι ότι τα 586 ευρώ θα είναι ένας "ξερός μισθός" και σε αυτόν δεν θα προβλέπονται από το 2017ούτε επιδόματα, ούτε προϋπηρεσία, ακόμη και αν η προϋπηρεσία (τριετές) έχει παγώσει στα χρόνια που είχαν οι εργαζόμενοι ως τον Νοέμβριο του 2012.
Η αναφορά λοιπόν στα 586 ευρώ ως μοναδιαίο μέγεθος ανοίγει τον δρόμο όχι μόνο για το συνεχές πάγωμα των προσαυξήσεων λόγω προϋπηρεσίας, αλλά και για την πλήρη κατάργηση των τριετιών όπως και άλλων επιδομάτων από το 2017, που θα επανακαθοριστεί ο κατώτατος μισθός (άρθρο 103 ν. 4172/13).
Το ενδεχόμενο να υπάρχουν μειώσεις ως και 30% σε νεοπροσλαμβανόμενους αλλά και σε ήδη εργαζομένους, που παίρνουν και προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας μαζί με τον κατώτατο μισθό είναι ορατό, καθώς από το 2017 ο κατώτατος μισθός αποσυνδέεται πλήρως από κάθε επίδομα! Οι εργαζόμενοι δηλαδή θα έχουν ως δεδομένο ως αναπόσπαστο μέρος των συμβάσεών τους μόνον τα 586 ευρώ, είτε έχουν 1 έτος προϋπηρεσίας, είτε 15, είτε 30. Σήμερα όσοι είχαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 μέχρι 9 έτη δικαιούνται, εφόσον αμείβονται με τους όρους της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας, τον κατώτατο μισθό που αντιστοιχεί στα 9 έτη προϋπηρεσίας, δηλαδή τα 586 ευρώ + 30% (10% για κάθε τριετία).
Η μέχρι σήμερα υποτελής στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στις θρασύτατες απαιτήσεις των δανειστών αλλά και στην εφαρμογή όχι μόνο των πρόσφατων αλλά και όλων των προηγούμενων μνημονιακών νόμων προδιαγράφει και το αρνητικό αποτέλεσμα, που θα έχουν οι δήθεν διαπραγματεύσεις της για τη δεύτερη αξιολόγηση του φθινοπώρου.
Ο μόνος παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει τους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης και δανειστών είναι οι ενωτικοί εργατικοί και λαϊκοί αγώνες, που πρέπει να ενταθούν και να κλιμακωθούν, για να αποκρούσουν την ολοκληρωτική καταστροφή των μισθών και των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: