Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Βουλγαρία: «Θύματα» οι εργαζόμενοι στην ελληνική εταιρεία ‘Βιοχάλκο’



«Επί δύο μήνες ο ελληνικός βιομηχανικός όμιλος «Βιοχάλκο», ο οποίος έχει επενδύσει στον χάλυβα και στη μεταλλουργική βιομηχανία στη Βουλγαρία, έχει προσλάβει 200 ιδιωτικούς φρουρούς για την ασφάλεια του εργοστασίου «Στόμανα»/ «Χάλυβας», στο Πέρνικ για να καταστείλει τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να εργάζονται συνεχώς 36 ώρες χωρίς υπερωρίες. 

Ο μηνιαίος μισθός τους βρίσκεται μεταξύ των 400 και 600 λέβα (205 με 310 ευρώ)».
Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη του βουλευτή του Σοσιαλιστικού Βουλγαρικού Κόμματος, Βαλέρι Τζαμπλιάνοβ (Валери Жаблянов) στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο στο οποίο είχαν παραβρεθεί και εκπρόσωποι των εργαζομένων στην επιχείρηση.
«Αυτά είναι τα θέματα που πρέπει κατά κύριο λόγο να ενδιαφέρεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η δυνατότητα της Βουλγαρίας θα προέλθει από την αύξηση της είσπραξης των φόρων. Από ποιους θα πάρει τους φόρους;», ρώτησε ο Τζαμπλιάνοβ. Από τους μισθούς των 400-600 λέβα; Ή θα λάβει έσοδα από από τα κέρδη της εταιρείας;»
«Δεν ξέρουμε πώς ο πρωθυπουργός μπορεί να γίνει σαφής, όταν η μεταλλουργική επιχείρηση μπορεί να λειτουργεί με μισθούς των 400 λέβα (€200) μηνιαίως», πρόσθεσε ο Τζαμπλιάνοβ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό είναι ένα παράδειγμα για το πώς οι Βούλγαροι πολίτες πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης σε συνθήκες δουλείας όταν εργάζονται σε ξένους επενδυτές.
«Μέχρι να αλλάξει η νοοτροπία των αρχών για τους ξένους επενδυτές στη Βουλγαρία, οι μισθοί θα καθηλώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα, την ίδια στιγμή που οι δαπάνες για επανεξοπλισμό του στρατού αυξάνονται σε δεκάδες εκατομμύρια για άγνωστους σκοπούς», είπε ο Βούλγαρος βουλευτής...Βαλκανικό Περισκόπιο


Σημίτης, Μπακογιάννη, Καραμανλής μίλησαν για τα Βαλκάνια «Ζωτικό Χώρο» για την αδίστακτη ελληνική άρχουσα τάξη.
Απαίτησαν την συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις βάρβαρες επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. προκειμένου να διεκδικήσουν μερίδιο από την πίτα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης των λαών, από την αρπαγή των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών.
Ο Παπαντωνίου έδωσε εκατομμύρια ευρώ για να ασφαλίσει τις επενδύσεις τους.
Ουσιαστικά, τα εργοστάσια που έφτιαξαν στην Ελλάδα με τις επιχορηγήσεις και μετέφεραν νύχτα στις γειτονικές χώρες.Απολύοντας τους Έλληνες εργαζόμενους, μετατρέποντας το εργατικό δυναμικό της Βόρειας Ελλάδας σε καθημερινούς μετανάστες, καθώς αναγκάστηκαν να περνούν τα σύνορα για να εργαστούν με πολύ μικρότερη αμοιβή.
Ανταγωνιζόμενοι τους ντόπιους εργαζόμενους πραγματικά για ένα κομμάτι ψωμί… 
Αν στη θέση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ στη Βουλγαρία βάλουμε την «επένδυση» του Λάτση στο Ελληνικό μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε τις δραματικές ομοιότητες για τον κόσμο της εργασίας στα Βαλκάνια:
Επενδύσεις=άγριο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ιδιωτικοί στρατοί μπράβοι για να επιβάλλουν και να εξασφαλίζουν τους όρους της βάρβαρης εκμετάλλευσης των εργαζομένων, από τις κυβερνήσεις του Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού που προχωρούν στην ενίσχυση των κατασταλτικών και στρατιωτικών τους δυνάμεων, ενοποιώντας τους τομείς Άμυνας/Ασφάλειας, καθώς ο κόσμος του πλούτου διεκδικεί ευρύτερο ρόλο.
Αυτός όμως είναι ο Ολοκληρωτικός Καπιταλισμός.
Δεν Μεταρρυθμίζεται, Ανατρέπεται από τους κοινούς αγώνες των εργαζομένων.
Που πλέον διαπιστώνουν ότι τα εργοστάσια που φτιάχτηκαν με τις δικές τους θυσίες και παράγουν κέρδη με τον δικό τους ιδρώτα και αίμα, πηγαινοέρχονται στις διάφορες χώρες καθώς οι επιχειρηματίες διεκδικούν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους (μέσω του χαμηλότερου εργατικού κόστους και των φθηνότερων πρώτων υλών), αλλά ολοένα οι όροι της κοινωνικής βαρβαρότητας ταυτίζονται για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα το θρήσκευμα-εθνικότητα-φυλή-χρώμα.
Ανάγκη όσο ποτέ η αποτίναξη των εθνικών δεσμών, το γκρέμισμα των εθνικών μύθων και της εθνικής περιχαράκωσης στην οπτική και τους στόχους του εργατικού κινήματος.
Ανάγκη όσο ποτέ η συγκρότηση ενός σύγχρονου εργατικού διεθνιστικού αντικαπιταλιστικού εργατικού κινήματος...
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: