Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Η απάτη των "πράσινων" θέσεων εργασίας στην Αιολική Ενέργεια!


Του Robert Bryce.
Αναδημοσίευση από το "National Review".
από:Γη και Ελευθερία.
Οι επιχειρηματίες της αιολικής ενέργειας συχνά ισχυρίζονται ότι ο άνεμος είναι δωρεάν. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά η δημιουργία θέσεων εργασίας στην επιχείρηση αιολικής ενέργειας είναι μια πολύ δαπανηρή πρόταση.
Η μάχη που δίνεται αυτήν την περίοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για την συνέχιση της πολιτικής των επιδοτήσεων (Production Tax Credit: PTC) προς την αιολική ενέργεια, η οποία ανέρχεται σε 2,2 σεντ ανά κιλοβατώρα και λήγει στο τέλος του έτους, έχει στην κυριολεξία "ανάψει". Τον περασμένο μήνα, η Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας ενέκρινε ένα σχέδιο για την επέκταση της PTC. Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος Mitt Romney δήλωσε  ότι, αν εκλεγεί, θα αφήσει το πίστωση λήξει. Ο πρόεδρος Barack Obama θέλει να επεκταθεί: την περασμένη εβδομάδα, σε ομιλία του στο Συνέδριο των Δημοκρατικών, δήλωσε ότι "χιλιάδες Αμερικανοί βρίσκουν δουλειά κατασκευάζοντας ανεμογεννήτριες"!
Πόσο ακριβές όμως είναι αυτές οι θέσεις εργασίας; Ας δούμε τους αριθμούς. Η Αμερικανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (AWEA) έχει επανειλημμένα υποστήριξε ότι αν η PTC δεν παραταθεί, 37.000 θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την Αιολική Ενέργεια, θα χαθούν. Τώρα αν εξετάσουμε τα στοιχεία  από τη επιτροπή του Κογκρέσου για τη φορολογία, το κόστος της επέκτασης της PTC ανέρχεται σε 12,18 δισεκατομμύρια $ για την περίοδο 2013 - 2022. Διαιρέστε αυτό το ποσό με τις 37.000 θέσεις εργασίας που αναφέρει η AWEA, και μπορείτε να βρείτε ότι το κόστος για καθεμία θέση εργασίας στην Αιολική Ενέργεια ανέρχεται  329.000 $.
Οι υποστηρικτές της Αιολικής Ενέργειας μπορεί να ισχυριστούν ότι τα 329.000 $ φαντάζουν μεν πολλά αλλά ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αφορούν μια δεκαετία, όπως και οι δαπάνες που υπολογίζονται από την επιτροπή του Κογκρέσου. Αν πάρουμε αυτήν την προσέγγιση, τότε κάθε θέση εργασίας στην αιολικής ενέργειας κοστίζει 32.900 δολάρια ανά έτος. Αλλά ακόμη και με αυτήν την πιο συντηρητική προσέγγιση, οι θέσεις απασχόλησης στην αιολική ενέργεια εξακολουθούν να είναι πολύ πιο ακριβές, ιδίως σε σύγκριση με θέσεις εργασίας στους παραδοσιακούς τομείς της ενέργειας.
Για άλλη μια φορά, οι αριθμοί λένε την ιστορία. Τον Μάρτιο, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου ανέφερε ότι αν οι φορολογικές ελαφρύνσεις επεκταθούν στο σύνολο του τομέα των ορυκτών καυσίμων θα υπάρξει ένα κόστος περίπου 2.500 εκατομμυρίων δολαρίων ανά έτος. Το American Petroleum Institute έχει εκτιμήσει ότι αν ισχύσει κάτι τέτοιο η συνολική άμεση απασχόληση από τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, χωρίς να συνυπολογίζονται τα πρατήρια καυσίμων, θα οδηγήσει σε 1,2 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει κόστος περίπου 2.100 δολαρίων ανά θέση εργασίας, ανά έτος. Για να είμαστε δίκαιοι, η σύγκριση που κάνουμε αφορά τον αριθμό των θέσεων εργασίας που μπορεί να χαθούν στον τομέα της αιολικής ενέργειας αν δεν υπάρξει επέκταση της PTC, με τις μόνιμες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αν επεκταθεί κι εκεί η πολιτική των επιδοτήσεων και των φοροαπαλλαγών! Σαφώς δεν πρόκειται για μια αναλογική σύγκριση, αλλά παρέχει μια αίσθηση της φορολογικής μεταχείρισης των βιομηχανιών.
Χρησιμοποιώντας αυτή τη σύγκριση, οι θέσεις εργασίας στην Αιολική Ενέργεια κοστίζουν στους Αμερικανούς φορολογούμενους περίπου 15 φορές περισσότερο από όσο οι  θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Και ενώ αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα, πρέπει να έχετε κατά νου ότι και τα δύο ποσά που υπολογίσαμε για το κόστος των θέσεων εργασίας στην αιολική ενέργεια  - $ 32,900 και $ 329.000 - μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ μεγαλύτερα.
Τον Δεκέμβριο του 2010, η Susan Combs, ειδική ελεγκτής στην πολιτεία του Τέξας, ανέφερε  ότι για κάθε μια θέση εργασίας που σχετίζεται με την Αιολική Ενέργεια στο Τέξας, το οποίο σημειωτέον εμφανίζει και την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην αιολική ενέργεια από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία των ΗΠΑ, το κόστος που επιβαρύνει τους φορολογουμένους φθάνει τα 1.600.000 δολάρια.
Αν δεν πείθεστε από αυτά τα στοιχεία σκεφτείτε την πιο σκανδαλώδη περίπτωση επιδοτήσεων αιολικής ενέργειας που έχει λάβει εξάλλου και ευρεία δημοσιότητα ως ένα παράδειγμα πράσινης ανάπτυξης: το γιγαντιαίο αιολικό πάρκο Shepherds Flat στο Όρεγκον, το οποίο έχει ήδη πάρει μια επιχορήγηση ύψους 490 εκατομμυρίων δολαρίων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το έργο, που υποστηρίζεται από την General Electric, την Google και άλλες εταιρείες, θα δημιουργήσει μόλις 35 μόνιμες θέσεις εργασίας. Κόστος για κάθε μια από αυτές τις θέσεις εργασίας: περίπου 14 εκατομμύρια δολάρια. Ακόμα και αν συμπεριλαμβάναμε τις 400 προσωρινές θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν κατά την φάση της κατασκευής του έργου και ακόμη κι αν τις μετατρέψουμε κι αυτές σε μόνιμες θέσεις εργασίας, οι φορολογούμενοι εξακολουθούν να ξοδεύουν περίπου 1,1 εκατομμυρίων δολάρια για δουλειές του ...ανέμου!
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της κυβέρνησης Obama, οι υποστηρικτές της Αιολικής Ενέργειας ισχυρίστηκαν ότι οι τουρμπίνες τους ήταν μια ουσιαστική μέθοδος μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Και αυτό αποδείχτηκε λάθος-αν όχι απάτη! Επιπλέον καθώς η Αμερικανική Οικονομία συνεχίζει να χωλαίνει, σε συνδυασμό με την ανάγκη για φθηνή ενέργεια και ταυτόχρονα με την μείωση του κόστους του φυσικού αερίου, η αιολική ενέργεια γίνεται όλο και λιγότερο οικονομικά βιώσιμη: το μόνο επιχείρημα που έχει απομείνει στους υποστηρικτές της αιολικής ενέργειας είναι ότι 37.000 θέσεις εργασίας μπορεί να χαθούν.
Είναι διδακτικό να συγκρίνετε τις παράλληλες τακτικές των σκανδάλων Big Corn και  Big Wind. Περίπου ένα χρόνο πριν, καθώς το Κογκρέσο συζητούσε την παράταση της έκπτωσης φόρου για την παραγωγή βιοαιθανόλης καλαμποκιού, ο Σύνδεσμος Βιοκαυσίμων (RFA) εγκατέλειψε τις παράλογες αξιώσεις του για «ενεργειακή ανεξαρτησία» και αντ' αυτού άρχισε να "τρέχει" διαφημίσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που διαλαλούσαν τις "70.000 θέσεις εργασίας" που βασίζονταν στην παραγωγή βιοαιθανόλης. Η βιομηχανία αιθανόλης, σύμφωνα με τον Bob Dinneen, διευθύνοντα σύμβουλο του Renewable Fuels Association, ήταν μια "βιομηχανία δημιουργίας θέσεων απασχόλησης υψηλής καινοτομίας." Το έμμεσο μήνυμα του Dinneen στην πραγματικότητα ήταν: "Χρειαζόμαστε τις επιδοτήσεις για να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας."
Αυτή η δήλωση του Dinneen, είναι φοβερά παρόμοια με την δήλωση που έκανε ο Denise Bode, κορυφαίο στέλεχος της AWEA, πρόσφατα ότι η PTC είναι μια "αποτελεσματική φορολογική πολιτική, που δημιουργεί θέσεις απασχόλησης." Αν αφήσουμε να λήξει, ισχυρίζεται, θα βάλουμε "καλές αμερικανικές θέσεις εργασίας" σε κίνδυνο.
Και αυτό μας φέρνει σε ένα άλλο παραλληλισμό: Μέχρι πέρυσι, η σκανδαλώδης πολιτική "Big Corn" είχε εξασφαλίσει στην βιομηχανία των βιοκαυσίμων μια νομοθετική εντολή και μια κρατική επιδότηση. Το Κογκρέσο τελικά αναγκάστηκε να κόψει την επιδότηση στην βιοαιθανόλη, η οποία κόστισε στους φορολογούμενους 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια  μόνο για το 2011, αλλά οι απατεώνες των βιοκαυσίμων εξακολουθούν να έχουν μια ομοσπονδιακή νομοθετική εντολή που απαιτεί από τους οδηγούς να χρησιμοποιούν αναγκαστικά υδρόφιλα, διαβρωτικά νόθευσης των καυσίμων τους.
Και η σκανδαλώδης πολιτική "Big Wind" έχει εξασφαλίσει για την Βιομηχανία Αιολικής Ενέργειας, πέρα από την κρατική επιδότηση και μια παρόμοια κυβερνητική νομοθετική εντολή: Είκοσι εννέα πολιτείες και η Περιφέρεια της Κολούμπια υπόκεινται σε νομοθεσία που προαπαιτεί την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε συγκεκριμένο ποσοστό από ανανεώσιμες πηγές, πράγμα που επηρεάζει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τουλάχιστον 220 εκατομμύρια καταναλωτές. Και όπως ακριβώς έπραξαν πέρυσι οι παραγωγοί βιοαιθανόλης στα πλαίσια της πολιτικής "Big Corn", έτσι στα πλαίσια της πολιτικής "Big Wind" η Βιομηχανία Αιολικής Ενέργειας αγωνίζεται φέτος σκληρά γιατί θέλει να κρατήσει τόσο την νομοθετική εντολή όσο και την κρατική επιδότηση.
Η "βιομηχανία μας θα χάσει πολλές θέσεις εργασίας" είναι το τελευταίο επιχείρημα της επιδοτούμενης Βιομηχανίας Αιολικής Ενέργειας. Πολύ γρήγορα ξεχάστηκαν τα επιχειρήματα για την σωτηρία του Πλανήτη και την Πράσινη Ανάπτυξη! Το Κογκρέσο ανέτρεψε την επιδότηση "Big Corn" πέρυσι. Θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο και για την επιδότηση "Big Wind" και μάλιστα εξίσου γρήγορα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: