Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Αντάρτισσα – σύμβολο


Μαχήτρια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας σε μια εμβληματική φωτογραφία. Είναι η Χρυσούλα Παπαλαζαρίδη – Λεβέντη που έφυγε από τη ζωή και κηδεύτηκε (τη Δευτέρα 20 Ιούνη 2016) στη Λάρισα. 
Το πρόσωπο της έγινε γνωστό στις νεότερες γενιές μέσω της φωτογραφίας, αφού υπάρχει σε λευκώματα, εκδόσεις, εκθέσεις κι άλλα αφιερώματα για τον ΔΣΕ. Ήταν μιας από τις χιλιάδες μαχήτριες του ΔΣΕ, που αγωνίστηκαν και με τ’ όπλο στο χέρι ενάντια στους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές και στην αστική τάξη.
Γεννήθηκε στις 6 Απρίλη του 1928 στο Δομιρό Σερρών. Εντάχθηκε στο ΔΣΕ και πολέμησε για μια χώρα ελεύθερη από δεσμά, μια Ελλάδα χωρίς εκμετάλλευση, πάλεψε για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό. Ήταν παρούσα σε μάχες στο Γράμμο και στο Βίτσι.
Η ζωή της συνεχίστηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας, ως πολιτικός πρόσφυγας, μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ. Επαναπατρίστηκε το 1987 στην Ελλάδα κι έμεινε στη Λάρισα. Μαζί με τον σύζυγο της Δημοσθένη Λεβέντη συνέχισαν να αγωνίζονται.
Η Χρυσούλα Παπαλαζαρίδη – Λεβέντη ήταν μέλος του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής της. Στον επικήδειο που, εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ, εκφώνησε ο Γ. Παντελίδης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Η συντρόφισσα Χρυσούλα ανήκει στη γενιά των κομμουνιστών, των αλύγιστων της ταξικής πάλης που, με τη ζωή και τη δράση τους,  θα εμπνέουν, πάντα, τις νεότερες γενιές. Αφήνει παρακαταθήκη το παράδειγμα της αγωνιστικής διαδρομής στον δύσκολο αγώνα μας. Συντρόφισσα Χρυσούλα, το Κόμμα σου, το ΚΚΕ θα στέκει πάντα ακλόνητο. Είναι χιλιάδες αυτοί που συνεχίζουν  το έργο σου. Η σπορά που κι εσύ έριξες φουντώνει και καρπίζει. Οι ιδέες μας είναι παντοδύναμες κι ανίκητες. Καλό σου ταξίδι…».
Φωτογράφος της  εμβληματικής φωτογραφίας της Χρυσούλας Παπαλαζαρίδη – Λεβέντη ο Αποστόλης Μουσούρης, ο φωτογράφος – οπερατέρ  της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στην Α’ Συνδιάσκεψη Γυναικών του ΔΣΕ, στις 8 Μάρτη του 1949, στο Βίτσι,  στην οποία είχε εκλεγεί  ως αντιπρόσωπος .

Πηγή στοιχείων και φωτογραφίας: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: