Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Το νέο βήμα στην ιδιωτικοποίηση/ απελευθέρωση του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι και το πιο επώδυνο για την περιοχή μας αφού συνδυάζεται με την όλο και μικρότερη αξιοποίηση του λιγνίτη. Τα φουγάρα  των ΑΗΣ που δεν καπνίζουν, οι απολύσεις στις αποχωματώσεις, η έξαρση
του φαινόμενου της απλήρωτης εργασίας  στις εργολαβίες , η κατάσταση με το Ορυχείο της ΜΕΤΕ, της ΛΑΡΚΟ, το ορυχείο Αχλάδας είναι τα πρώτα δείγματα αυτού που μας περιμένει.


Η κατάσταση αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σταθερά από όλες τις κυβερνήσεις, τα κόμματα, του εκλεγμένους στην Τοπική Διοίκηση, τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό που υπηρετούν την Ε.Ε, που θεωρούσαν και θεωρούν την πολιτική και τις οδηγίες της μονόδρομο για τους εργαζόμενους και το λαό. Αυτός ο μονόδρομος είναι που έφερε χάσιμο χιλιάδων θέσεων εργασίας, την μείωση μισθών, την εντατικοποίηση της εργασίας, την αύξηση των ατυχημάτων, την αύξηση της τιμής του ρεύματος για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά, την μεγαλύτερη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος.
Τα παραμύθια ότι η απελευθέρωση, ο ανταγωνισμός θα ωφελήσει τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους και τους ιδιώτες που θα επενδύσουν είναι το ίδιο «νέο» επιχείρημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη δήθεν «δίκαιη ανάπτυξη» όπου θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι, ο λαός και οι επενδυτές.
Ανεξάρτητα το μοντέλο ιδιωτικοποίησης που θα επιλεγεί αυτή τη φορά (ΝΟΜΕ, στρατηγικός επενδυτής, συμπράξεις ΔΕΗ- Ιδιωτών κ.α) οι συνέπειες θα είναι το ίδιο επώδυνες για τους εργαζόμενους στον κλάδο, για το λαό της περιοχής για το σύνολο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας.
Χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν, θα πέσουν ακόμα χαμηλότερα οι μισθοί, θα εντατικοποιηθεί η εργασία κ.α. Αυτή είναι η ανάπτυξη που μας τάζουν. Το ζεστό χρήμα στους επενδυτές για συμπράξεις στον ενεργειακό τομέα μέσω του αναπτυξιακού νόμου, οι νέες μειωμένες τιμές για τους βιομηχάνους, η κατάργηση του ΕΚΦ στους παραγωγούς ηλ.ενέργειας από φυσικό αέριο, οι σμπαραλιασμένες εργασιακές σχέσεις, η φθηνή εργατική δύναμη είναι τα δώρα προς τους επενδυτές ώστε να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους. Η ανάπτυξη τους απαιτεί ευέλικτες και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Δεν είναι τυχαίο που φέρνουν νέο χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, απελευθερώνουν τις απολύσεις, χτυπούν παραπέρα τις Σ.Σ.Ε., συζητούν για κατάργηση τριετιών, επιδομάτων γάμου, τέκνων, ανθυγιεινής εργασίας κ.α
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Αυτή τη φορά έχουμε εμπειρία από την απεργία ενάντια στην πώληση της «μικρής ΔΕΗ». Ο εργοδοτικός –κυβερνητικός συνδικαλισμός έσυρε τον αγώνα των εργαζομένων πίσω από την κυβερνητική εναλλαγή και τα αντίστοιχα μονοπωλιακά συμφέροντα που αυτή υπηρετεί. Στην τελευταία απεργία για την Κοινωνική ασφάλιση ήταν απασχολημένος το πώς θα προωθήσει συμφέροντα ιδιωτικών ασφαλιστικών και όχι πως θα οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων.
Οι εκλεγμένοι στην τοπική διοίκηση αφού έστησαν τα σόου τους στις πύλες των ΑΗΣ τώρα άλλος διοργανώνει ημερίδες για την μεταλιγνιτική περίοδο, άλλος παλεύει για ειδικά προνόμια για επιχειρηματικούς ομίλους ( πρόταση για φθηνότερο ρεύμα για όποιον επενδύσει στην περιοχή.). Βουλευτές κομμάτων που ήταν «μπροστά» στους αγώνες υπέγραψαν το 3ο μνημόνιο.
ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ – ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΜΕΙΝΕ :Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Ένα είναι το συμπέρασμα που βγαίνει: όσοι υπηρετούν την Ε.Ε, την πολιτική της, την πολιτική της ανταγωνιστικότητας, σε όσες πύλες και αν βρεθούν, σε όσα μπαλκόνια και να μιλήσουν, όσα μεγάλα λόγια  και να πουν είναι καταδικασμένοι να υπηρετούν το στόχο των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.
Δεν μπορούμε να έχουμε θετικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους και το λαό αν δεν συγκρουστούμε με την πολιτική τη Ε.Ε, που με τις οδηγίες της μειώνει την παραγωγή λιγνίτη στη χώρα μας, που θέλει σμπαραλιασμένες εργασιακές σχέσεις, μισθούς και συντάξεις πείνας. Η ανταγωνιστικότητα σημαίνει κυνήγι για μεγαλύτερα κέρδη. Ακόμα και μια ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο για να ανταγωνιστεί τους ιδιωτικούς ομίλους θα έπαιζε με τους όρους αγοράς όπως κάνει και τώρα.
Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες μένουν για μήνες απλήρωτοι, δεν πληρώνονται προσαυξήσεις στις υπερωρίες και τα σαββατοκύριακα, δεν παίρνουν σε πολλές περιπτώσεις δώρα. Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Τώρα θα είναι τα πρώτα θύματα μιας και οι απολύσεις αφορούν πρώτα αυτούς.
Οι εργαζόμενοι στα οκτάμηνα μια στην ανεργία, μια στη δουλειά εδώ και καιρό δεν πληρώνονται με τις κλαδικές συμβάσεις αλλά με απόφαση του Δ.Σ με 751 μικτά χωρίς επίδομα γάμου  κ.α. Πολλοί βγήκαν χαμένοι και από τον περιορισμό του δικαιώματος του ταμείου ανεργίας. Σήμερα βλέπουν το φάντασμα της ανεργίας πιο κοντά με τις εξελίξεις με τη λιγνιτική παραγωγή.
Το τακτικό προσωπικό μετά τις μεγάλες μειώσεις μισθών με τις εξελίξεις και στο ασφαλιστικό με τη μείωση συντάξεων εγκλωβίζεται για επιπλέον χρόνια εργασίας για να πάρει ικανοποιητική σύνταξη. Οι πιο νέοι φοβούνται για το μέλλον τους μπροστά στις εξελίξεις.
Έχουμε συμφέρον ενωμένοι να παλέψουμε όλα όσα έρχονται, να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν. Δεν μένει κανένας έξω από τη νέα επίθεση. Όλοι πρέπει να πούμε δεν πάει άλλο.
Οι άνεργοι ,οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και του χωρίου, οι μικρομεσαίοι αγρότες οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών μαζί με τους εργαζομένους στον κλάδο της ηλ.ενέργειας έχουμε συμφέρον να βάλουμε φρένο αυτή την πολιτική. Πρέπει τώρα να οργανώσουμε την πάλη μας
Καλούμε όλα τα σωματεία της περιοχής, μαζικούς φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των ανέργων, των γυναικών να πάρουν πρωτοβουλίες οργάνωσης του αγώνα.
Το ΣΕΕΕΝ άμεσα με περιοδείες, ενημερώσεις, συσκέψεις μπαίνει μπροστά στη μάχη εναντια στη κόλαση που μας ετοιμάζουν. Με ένα πλαίσιο αιτημάτων που να συμβάλει στην ενότητα των εργαζόμενων στην ΔΕΗ Α.Ε ανεξαρτήτου εργασιακής σχέσης, στη συμπόρευση με τα υπόλοιπα πληττόμενα λαϊκά στρώματα της περιοχής, με το σύνολο της εργατικής τάξης και του λαού της χώρας μας.
Διεκδικούμε:
  • Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Το ηλεκτρικό ρεύμα να παράγεται μεταφέρεται, διανέμεται με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος επιχειρηματικών ομίλων.
  • Δημιουργία 5ης φυλακής στα Ορυχεία για εξασφάλιση του 5μερου , οκτάωρου και την πρόσληψη του απαραίτητου τακτικού προσωπικού που απαιτείται. Κατάργηση του δουλεμπορίου.
  • Καμία άλλη καθυστέρηση στην κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5. Κατασκευή Μελίτης 2, μελέτες για περιβαντολογική αναβάθμιση παλιότερων μονάδων. Απειθαρχία στις οδηγίες της Ε.Ε για περιορισμό του λιγνίτη.  Άρση των εμποδίων που περιορίζουν τη χρήση του.
  • Υπογραφή Σ.Σ.Ε για τους οκταμηνίτες, εργολαβικούς. Κατώτατος μισθός 751 ευρώ για όλους. Ξεπαγωμα των τριετιών και καταβολή όλων των επιδομάτων (π.χ γάμου).
  • Ούτε σκέψη για κατάργηση του 13 , 14ου μισθού, κατάργηση επιδομάτων και τριετιών.
  • Όχι στην νέα επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα εργατικά δικαιώματα.
  • Όχι στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Έκτακτο επίδομα ανεργίας για τους συναδέλφους που χάνουν τη δουλειά τους.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ
ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Βασ. Σοφίας 34 Πτολεμαΐδα τηλ: 2463100915

Δεν υπάρχουν σχόλια: