Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Η ΔΕΗ επενδύει στα υδροηλεκτρικά της Αλβανίας


Στην Αλβανία πρόκειται να επεκταθεί η ΔΕΗ για να επενδύσει στο πλούσιο υδροηλεκτρικό δυναμικό της γείτονος σύμφωνα με ανακοινώσεις του προέδρου της Επιχείρησης κ. Παναγιωτάκη.
Η στροφή της Επιχείρησης στα Βαλκάνια οφείλεται στην απώλεια μεριδίων στην Ελλάδα, τόσο στο σκέλος της ζήτησης όσο και σε αυτό της παραγωγής, εξαιτίας του επικείμενου ανοίγματος της αγοράς.

Ήδη ο κ. Παναγιωτάκης έχει πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές με τους υπουργούς Ενέργειας και Οικονομίας της Αλβανίας όπου συνάντησε «ευήκοα ώτα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας πρόκειται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030, από 4200 GWh σήμερα σε περισσότερο από 8100 GWh. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος αυτής της ηλεκτροπαραγωγής θα αναλάβουν υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Από το επιβεβαιωμένο υδροηλεκτρικό δυναμικό των 4500 Μεγαβάτ στην Αλβανία μόλις 1460 Μεγαβάτ αξιοποιούνται.
Οι ανάγκες της γειτονικής χώρας είναι μεγάλες και στον τομέα των δικτύων διανομής, αλλά και στον τομέα της θερμικής ηλεκτροπαραγωγής λόγω του ότι η ηλεκτροπαραγωγή τους στηρίζεται κατά 85% στα υδροηλεκτρικά.
Όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της ΔΕΗ, καθώς θα αναπτύσσεται περαιτέρω το ηλεκτρικό σύστημα της Αλβανίας με βάση τις υδροηλεκτρικές μονάδες, θα χρειαστεί η υποστήριξη του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του.
Η υποστήριξη αυτή μεταφράζεται σε διμερείς ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και σε τεχνική βοήθεια και επενδυτική συνδρομή εκ μέρους της ΔΕΗ.
Για τη δραστηριοποίησή της στην Αλβανία η διοίκηση της ΔΕΗ θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία των στελεχών της, ειδικά στα υδροηλεκτρικά έργα, αλλά θα επιδιώξει και τη συνεργασία με ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν εμπειρία σε τέτοια έργα, κάποιες εκ των οποίων ήταν παρούσες στην εκδήλωση των Τιράνων. Η ΔΕΗ προσβλέπει επίσης στη χρηματοδοτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) η οποία στηρίζει κατ΄εξοχήν έργα με τέτοια χαρακτηριστικά.
Η ΔΕΗ προσβλέπει επίσης στο ρόλο της Εκκλησίας της Αλβανίας, η οποία μάλιστα έχει δρομολογήσει κάποια υδροηλεκτρικά, αλλά και των Ελλήνων επιχειρηματιών που ήδη δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα.
—Τα ανοίγματα της ΔΕΗ
Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ, σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζει η διοίκησή της, προτίθεται να συμμετάσχει και να είναι παρούσα σε όλα τα μεγάλα ενεργειακά έργα που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε θα δρομολογηθούν τα επόμενα χρόνια.
Συγκεκριμένα:
·         Θα αναζητήσει εταίρους προκειμένου να καταθέσει προσφορά για την κατασκευή της υποθαλάσσιας σύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, την οποία έχει δρομολογήσει ο ΑΔΜΗΕ (ο οποίος είναι ακόμα υπό τον έλεγχό της).
·         Θα προχωρήσει στην κατασκευή έργων ΑΠΕ για τα οποία έχει άδειες η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, σε όλο το φάσμα των «πράσινων» τεχνολογιών (αιολικά, γεωθερμία, βιομάζα κ.λπ.).
·         Θα επιχειρήσει να δραστηριοποιηθεί σε αγορές ξένων χωρών όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Ιράν, σε επίπεδο μελετών ή συντήρησης ενεργειακών έργων, στο βαθμό που υπάρχει συσσωρευμένη πολύτιμη εμπειρία των μηχανικών της.
·         Θα μπει στην ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου που εκτιμάται ότι θα έχει τα επόμενα χρόνια και στη χώρα μας  ισχυρό οικονομικό ενδιαφέρον.
ΠΗΓΗ: | Econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: