Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Θύμα της μαύρης εργασίας

 Ένα ακόμη εργατικό δυστύχημα ανασφάλιστου εργολαβικού εργάτη συνέβη σε εργοτάξιο της ΔΕΗ    
Οργή και αγανάκτηση από το νέο εργατικό δυστύχημα στα εργοτάξια της ΔΕΗ στη δυτική Μακεδονία, με θύμα αυτή τη φορά έναν 35χρονο εργολαβικό υπάλληλο, πατέρα δύο ανηλίκων παιδιών.
«Η σύνδεση αυτού του εργατικού θανατηφόρου με τη μαύρη εργασία στην περιοχή, που φτάνει το 70%, και τη διαπλοκή εργολάβων με στελέχη της επιχείρησης ξεπερνά ακόμη και τη μη τήρηση των κανονισμών ασφαλείας», αναφέρουν συνδικαλιστές στην «Εφ.Συν.».
Ο άτυχος εργάτης άφησε την τελευταία του πνοή στον αγώνα για το μεροκάματο, στο Ορυχείο της Καρδιάς. Πατέρας δύο ανήλικων παιδιών (ενός αγοριού 3 ετών και ενός νεογέννητου κοριτσιού), από την Πτολεμαΐδα, βρήκε τον θάνατο όταν καταπλακώθηκε από ανυψωτικό μηχάνημα τύπου κλαρκ το οποίο χειριζόταν για τη συναρμολόγηση ερπύστριας ηλεκτροκίνητου καδοφόρου εκσκαφέα των ορυχείων. Το εργατικό δυστύχημα έγινε το Σάββατο 19/8/2017 στις 9 το πρωί.

Εργαζόμενοι της ΔΕΗ κάνουν λόγο για μη τήρηση των κανονισμών ασφάλειας και για χρησιμοποίηση απαρχαιωμένων και ακατάλληλων εργαλείων και μηχανημάτων.
«Εργολάβοι αναλαμβάνουν έργα επιδεικνύοντας καινούργια μηχανήματα και τελικά στέλνουν τους εργάτες να δουλέψουν με παλιά σαράβαλα», κατήγγειλαν χαρακτηριστικά συνδικαλιστές στην «Εφ.Συν.», απαιτώντας:
● Αυστηρή τήρηση των κανονισμών ασφάλειας και της καθηκοντολογίας.
● Προσλήψεις επιθεωρητών μεταλλείων και δημιουργία ειδικού τμήματος στην Πτολεμαΐδα.
● Αμεση κατάργηση του «δουλεμπορίου» και αυστηρό περιορισμό των εργολαβιών στις εντελώς απαραίτητες εργασίες.
● Προσλήψεις τακτικού προσωπικού, με σταθερές και ολοκληρωμένες σχέσεις εργασίας, που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες στα μέτωπα παραγωγής.
● ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο, κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, με εθνικοποίηση-κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση ολόκληρου του ηλεκτρενεργειακού τομέα, κανένας ιδιώτης στην ηλεκτρική ενέργεια, αγώνας για πλήρη κοινωνικοποίηση του απαραίτητου αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας.
Το θύμα ήταν ανειδίκευτος εργάτης (όπως τον είχε δηλωμένο ο εργολάβος) κι έχασε τη ζωή του όταν το κλαρκ που χειριζόταν τουμπάρισε και τον καταπλάκωσε. Τα αίτια; Οπως υποστηρίζουν οι καταγγέλλοντες συνάδελφοί του:
1. Ενώ ήταν ανειδίκευτος χειριζόταν ένα ανυψωτικό μηχάνημα που χρειαζόταν και άδεια χειριστή και εμπειρία.
2. Το μηχάνημα ήταν ακατάλληλο, γι' αυτό δεν είχε άδεια κυκλοφορίας και δεν ήταν δηλωμένο στο ορυχείο. Προφανώς ο εργοδότης, για να πληροί τους όρους της εργολαβίας, παρουσίασε άλλο…
3. Ο εργαζόμενος ήταν ασφαλισμένος μόνο για δύο μέρες την εβδομάδα, Δευτέρα και Πέμπτη, και το δυστύχημα έγινε Σάββατο. Μαύρη και αδήλωτη εργασία!
4. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και ένα μόνιμο άγχος και στρες των εργαζόμενων στους εργολάβους και στο δουλεμπόριο, αφού πρέπει να ζήσουν τις οικογένειές τους με μισθούς εξαθλίωσης (3 ευρώ την ώρα και 2,5 όσοι είναι κάτω των 25 χρόνων παίρνουν για τις πιο σκληρές και ανθυγιεινές εργασίες στα ορυχεία).
Σύμφωνα με εργαζόμενους της ΔΕΗ, στα εργοτάξια της επιχείρησης σημειώνονται τουλάχιστον 4-5 εργατικά δυστυχήματα τον χρόνο από το 1971 και μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: