Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Η Αραβίδα Μάνλιχερ του Λήσταρχου Περικλή Παπαγεωργίου! (Βιογραφία)


ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Περικλής Παπαγεωργίου που απασχόλησε ακόμα και την εθνοσυνέλευση κατά τη συνεδρία της 8ης  Ιουνίου 1824, γεννήθηκε στο χωριό Λουτρό της περιφέρειας Δεσκάτης (σήμερα Ελασσόνας) το 1905 και καταγόταν από ληστρική οικογένεια. Ο πατέρας του ήδη εξαίτιε πονή δεκαπέντε χρόνων για ληστεία και η μητέρα του είχε φυλακιστεί στην Κρήτη για περίθαλψη ληστών. Σε ηλικία μόλις δεκαεπτά χρόνων, ο Παπαγεωργίου θα στρατολογηθεί στη συμμορία του Θωμά Γκαντάρα, που θα τον καθοδηγήσει να σφάξει πρώτα έναν θείο του με τα ίδια του τα χέρια, «για να ματώσει» και να μην μπορεί να κάνει πίσω, πράγμα που έγινε.


Ύστερα απ’αυτό το φονικό ο Γκαντάρας βάφτισε τον Περικλή Παπαγεωργίου ψυχογιό του και τον πήρε μαζί του στο βουνό, για να καταλήξει σε πολύ μικρό διάστημα πιο επικίνδυνος και από τον ίδιο τον Γκαντάρα αλλά και από τον Γιαγκούλα, με αποτέλεσμα το ποσό της επικήρυξής του πολύ γρήγορα να φτάσει τις 85.000 δραχμές.

Ακολούθησε μιά σειρά από στυγερά εγκλήματα, με πιο άγρια αλλά και γνωστά εκείνα της δολοφονίας του ενωμοτάρχη Καρβέλη, του ανθυπομοίραρχου Γρηγοράτου και του αγροφύλακα Μηλιώτη (22 Φεβρουαρίου 1924). Ύστερα από το άγριο αυτό έγκλημα ο νεαρός Περικλής Παπαγεωργίου θα στείλει την εξής…ανορθόγραφη επιστολή στον ταγματάρχη χωροφυλακής Γαβριηλάκη, που είχε αναλάβει τις σχετικές ανακρίσεις:


Εν Λειμέρια Ληστών
Κύριε Αστυνόμε της Χωροφυλακής Αικατερίνης, χθες την Παρασκευήν την 8η Φεβρουαρίου (κατά παλαιόν ημερολόγιον) έλαβεν τόλμην ο κύριος ανθ)ρχος Χ. Γρηγοράτος να έλθη εις το σπίτι του Ιωάννου Παπά Δημητρίου ναξωντώση τον Γιαγκούλαν και τη παρέα του, ενόμισε ότι ο Γιαγκούλας και ο πρώην ψυχογυιός του μακαρίτη μας Θ. Γκαντάρα, Μπερικλής Α. Παπαγεωργίου είναι κώτες και τους πιάση ο κ. Γρηγοράτος δεν το εξεύρη τι λειστέ οπού είνε τώρα περνάνε την σφέραν εις την δεκάρα. Δεν άκογεν τι θα ποί Γιαγκούλας και εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τι κουτός άνθρωπος είταν ο μακαρίτης Ανθ)ρχος Γρηγοράτος. Λοιπόν κ. Αστυνόμε της Αικατερίνης πες σε παρακαλώ θερμώς εις τους βγένοντας αποσπασματαρχέους της καταδιώξεως τον λειστών Γαλώνεια ο Γιαγκούλας ευκόλως δεν τους δήδει θα τους δώσω και εγώ μιαν ημέραν αλλά τότε μόνο όταν επή ο θεός όχη τότε όπου ήθελεν ο Γρηγοράτος και όταν θέλουν οι Κύριοι Γαλωνάδες όταν θέλουν αυτό να τα κωλήσουν πλάκα τα γαλώνια από εμαίνα Τους ακουλάω εγώ σφέρες πλάκα αντί για γαλόνια αυτά μόνον έχω να σας γράφω κύριε Αστυνόμε να σκοτώνω άνθρωπη δεν επιθυμώ ποτές αλλά την στιγμήν όπου θέλουν ικύριοι γαλωνάδες να μεσκοτώσουν όχι μόνον αυτόν αλλά και άλλα αν θελήσουν να πάρουν γαλώνια τω είδιον θα τους κάνω γνωρίσετε μόνον ότι το Γρηγοράτον τον ευφώνεψα εγώ ο Γιαγκούλας ο Φώτιος και ο Μπερικλής Α. Παπαγεωργίου.

Άνευ ετέρου Διατελώ Αρχηγός της συμμορίας Φ.Α.Γιαγκούλας Βασιλεύς των ορέον Περικλής Παπαγεωργίου Βασιλεύς των ορέον.


Την επιστολή αυτή παρέδωσε για λογαριασμό των ληστών ένας πολίτης που τους συνάντησε να φεύγουν από το σπίτι του Παπαδημητρίου στη Δριάνιστα, ύστερα από το φόνο του ανθυπομοίραρχου Γρηγοράτου. Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του, ο νεαρότερος και ωραιότερος των ληστών του Μεσοπολέμου Περικλής Παπαγεωργίου κατάφερε να γίνει ο φόβος και ο τρόμος των περιοχών Κοζάνης, Ελασσόνας, Καλαμπάκας. Βγήκε στο κλαρί μαζί με τον αδερφό του Δημήτριο Παπαγεωργίου.

Ύστερα από το φόνο του Θωμά Γκαντάρα, του «μαύρου λήσταρχου», που, όπως έλεγαν, συνήθιζε να τρώει τις καρδιές των θυμάτων του, και την ανάληψη τελικά της αρχηγίας της συμμορίας από τον Φώτη Γιαγκούλα, ο Περικλής Παπαγεωργίου θα συνεργαστεί μαζί του και θα αναλάβει χρέη υπαρχηγού. Μέχρι την εξόντωσή του, που έγινε στις 7 Ιουνίου 1924, εκκρεμούσαν σε βάρος του 62 εντάλματα σύλληψης.

Η εξόντωσή του καθώς και εκείνη του συντρόφου του Παπαθεοδώρου, θα γίνει 5 μήνες μετά τη δολοφονία του Γρηγοράτου, στο χωριό Λαβανίτσα Γρεβενών από τους ληστές Ψαλλίδα και Τσιντάρη, ύστερα από τη σχετική συννενόηση με το μοίραρχο Στυλιανό Μπριλλάκη, που είχε την εποπτεία των μεταβατικών αποσπασμάτων της περιοχής , καταδιώκοντά τους απηνώς και αποφασισμένος για την εξολόθρευσή τους. Την επόμενη της συμφωνίας τους οι Ψαλλίδας και Τσιντάρης θα παραδώσουν στον Μπριλλάκη τις ήδη «όζουσες κεφαλές» των συντρόφων τους.


Ο ληστής Περικλής Παπαγεωργίου είχε στην κατοχή του, όπως και οι περισσότεροι ληστές της εποχής του Μεσοπολέμου, ελληνικές αραβίδες Μάνλιχερ. Στη σελίδα 63 του βιβλίου του Βασίλη Τζανακάρη « Τα παλικάρια τα καλά σύντροφοι τα σκοτώνουν» γίνεται μια αναφορά γι’αυτό το τυφέκιο, ύστερα από τον θάνατο των  Γιαγκούλα, Μπαμπάνη και Σκοτίδα .

"Οι ληστές είχαν ιδιαίτερη αδυναμία στα πλουμιστά και μαλαμοκαπνισμένα τσαπράζια. Όταν οι άντρες από τα αποσπάσματα της χωροφυλακής σκότωσαν τον Φώτη Γιαγκούλα καιτον Πάντο Μπαμπάνη, πρώτα άδεισαν  τα πανάκριβα και βαρυφορτωμένα σελάχια τους κι ύστερα τους έκοψαν τα κεφάλια. Το πολύ όμορφο κομπολόι του Γιαγκούλα το πήρε ο ίδιος ο διοικητής της χωροφυλακής Γ. Καλοχριστιανάκης. Μέσα στο δερμάτινο σάκο του Πάντου Μπαμπάνη βρέθηκε ένα πανάκριβο χρυσό ρολόι του γνωστού αμερικάνικου εργοστασίου American Walthman. O ληστής Σκοτίδας έφερε μαζί του το αργυροποίκιλτο μάνλιχερ (αραβίδα) του Περικλή Παπαγεωργίου, που του το έδωσε ο Φώτης Γιαγκούλας. Δεν μπόρεσε όμως να το χαρεί, γιατί την ίδια κιόλας  μέρα σκοτώθηκε. Στον υποκόπανο του όπλου υπήρχε σκαλισμένη μια καρδιά, η εικόνα του Αγίου Γεωργίου και το όνομα του φονευθέντος Παπαγεωργίου".


Ο σκαλιστός Άγιος Γεώργιος που είχαν τα ελληνικά Μάνλιχερ.

 Ελληνική αραβίδα Μάνλιχερ παρόμοια με του λήσταρχου Περικλή Παπαγεωργίου.

Η ελληνική αραβίδα Μάνλιχερ. Διαβάστε την πλήρη παρουσίαση από τη Wkipedia εδώ: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CE%BD%CE%BB%CE%B9%CF%87%CE%B5%CF%81


Όλες οι εκδόσεις των ελληνικών τυφεκίων Μάνλιχερ.

Πηγή: το βιβλίο του Βασίλη Τζανακάρη « Τα παλικάρια τα καλά σύντροφοι τα σκοτώνουν» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ - Wikipedia.
αναδημοσίευση από:guns-gr: Η Αραβίδα Μάνλιχερ του Λήσταρχου Περικλή Παπαγεωργίου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: