Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Ιδού οι υπέυθυνοι για τη "δολοφονία" του Εργαζόμενου στο Ορυχείο Καρδιάς

 Νέες πληροφορίες έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που καταγγέλλουμε χρόνια τώρα ότι "δεν είναι ατυχήματα αλλά δολοφονίες της εργοδοσίας και του Κράτους". Οι δολοφόνοι έχουν όνομα και διεύθυνση δεν είναι ούτε γενικώς ο καπιταλισμός ούτε γενικώς το δουλεμπόριο. Επιτέλους θα τιμωρηθεί κάποιος;

Αναδημοσιεύουμε από τον | 902.gr

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Απαιτεί μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων μετά το νέο τραγικό εργατικό δυστύχημα (ΦΩΤΟ)

Παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητήριο του ορυχείου Καρδιάς στην Πτολεμαΐδα, όπου το Σάββατο σημειώθηκε θανατηφόρο εργατικό ατύχημα με νεκρό έναν εργάτη, πατέρα δύο παιδιών, πραγματοποίησαν σήμερα μέλη του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια. Επίσης, περιόδευσαν στους χώρους δουλειάς και ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για την ανάγκη έντασης του αγώνα με αιτήματα όπως: τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που θα εξασφαλίζουν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς, κατάργηση των εργολαβιών και του δουλεμπορίου, άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.


Στο χώρο βρέθηκε αντιπροσωπεία της Επιθεώρησης Μεταλλείων.
Όπως διαπιστώθηκε, ο άτυχος εργάτης, χειριζόταν το μηχάνημα, παρότι ήταν δηλωμένος ως ανειδίκευτος εργάτης, για εργασία μόνο Δευτέρα και Πέμπτη και ενώ το δυστύχημα σημειώθηκε Σάββατο. Επίσης, το μηχάνημα ήταν χωρίς άδεια κυκλοφορίας ενώ δεν ήταν δηλωμένο ούτε στη ΔΕΗ. Οι κανονικές εργασίες θα ξεκινούσαν τη Δευτέρα και το Σάββατο γίνονταν προεργασίες, για τις οποίες εργολάβος και υπεύθυνοι της ΔΕΗ πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών από τον «Άννα στον Καϊάφα».

Το τραγικό συμβάν καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Η αύξηση των θανάτων κατά τη διάρκεια της εργασίας στα ορυχεία του Ενεργειακού Κέντρου Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Αμυνταίου δεν είναι κεραυνός εν αιθρία!
Οι εργάτες, μόνιμοι, 8μηνίτες κι εργολαβικοί, στην έτοιμη για πλήρη ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ αντιλαμβάνονται τι αξία έχει πλέον η ζωή τους, από τους θανάτους κατά την εργασία που έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα! Το καταλάβαμε όλοι μας όταν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές εργαζομένων στη ΔΕΗ και κατοίκων των Αναργύρων κατά την κατολίσθηση του Ορυχείου Αμυνταίου.

Οι θάνατοι εργατών κατά τη διάρκεια της εργασίας δεν έχουν καμία σχέση με την «τύχη», δεν είναι «ατυχήματα» ούτε «δυστυχήματα»!
Οι θάνατοι εργατών κατά την εργασία συμβαίνουν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και όρους, για να συμβούν πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η οργάνωση της εργασίας, γενικά αλλά και ειδικά στις εργολαβίες, είναι αποκλειστική ευθύνη και από το νόμο δικαίωμα του εργοδότη. Η εξασφάλιση συνθηκών, όρων και μέσων για την εκτέλεση της εργασίας είναι αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη. Η ύπαρξη συνθηκών και η χρήση μέσων υγιεινής και ασφάλειας κατά την εργασία είναι αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη. Η απουσία τους δεν είναι παράλειψη, ούτε παρέκκλιση, ούτε αμέλεια. Είναι πρόθεση! Πρόθεση με σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους!

Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ψάχνουν για κάποιο διάστημα ποιος έχει ευθύνη για το θάνατο του 35χρονου πατέρα δύο παιδιών και θα εκδώσουν πόρισμα για τους υπαίτιους.
Ο υπαίτιος όμως και αυτού του θανάτου δεν χρειάζεται ψάξιμο! Είναι μπροστά μας καθημερινά και το στόμα του στάζει το αίμα των εργαζομένων που καταπίνει και λέγεται κέρδος!
Το κέρδος και οι αγωνιώδεις προσπάθειες για την αύξησή του ευθύνονται για το ότι δεν προσλαμβάνεται το απαραίτητο προσωπικό, παρά εντατικοποιείται η εργασία του υπάρχοντος!
Το κέρδος και η προσπάθεια αύξησής του ευθύνεται για την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, για τις ελαστικές μορφές εργασίας και για τους μισθούς πείνας των εργατών σε εργολαβίες και οκτάμηνα, καθώς και για την απληρωσιά εκατοντάδων εργαζομένων για πολλούς μήνες!
Το κέρδος και η πάση θυσία αύξησή του ευθύνεται για τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, για τα κακοσυντηρημένα οχήματα, για τον παρωχημένο εξοπλισμό!
Το κέρδος και η πάση θυσία αύξησή του δημιουργεί καθημερινά τις συγκεκριμένες συνθήκες, προϋποθέσεις και όρους, για να σκοτωθούν εργάτες κατά τη διάρκεια της εργασίας.
Οι θάνατοι εργαζομένων στα ορυχεία και στους ΑΗΣ θα αυξηθούν κι άλλο, με την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και την πώληση των ορυχείων, αφού θα οξυνθεί ο ανταγωνισμός και το κυνήγι του κέρδους! Το κυνήγι του ακόμα μεγαλύτερου κέρδους θα το πληρώσουν με τη ζωή τους ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι!
Οι δολοφονίες εργατών πρέπει να σταματήσουν, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει με ευχές και προσευχές.
Εργάτες και λαός πρέπει να δώσουν τη μάχη για να δοθεί τέλος στα εργοδοτικά εγκλήματα, στη θυσία ανθρώπινων ζωών στο βωμό του κέρδους. Εργαζόμενοι και λαός πρέπει να δώσουν τη μάχη για να δοθεί τέλος στη δουλεμπορία, πρέπει να δώσουν τη μάχη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και για λήψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς.
Εργάτες και λαός πρέπει να δώσουν τη μάχη για να ανοίξει ο δρόμος για μία κοινωνία που η ΔΕΗ και όλες οι άλλες επιχειρήσεις θα περάσουν στα χέρια του λαού, για μία κοινωνία που δεν θα σκοτώνονται οι εργάτες, για μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

 Απαιτεί μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων μετά το νέο τραγικό εργατικό δυστύχημα (ΦΩΤΟ) | 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: