Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Οι πιγκουίνοι «νίκησαν» επένδυση ενός δισ. δολαρίων

Η κυβέρνηση της Χιλής απέρριψε ένα πρόγραμμα εξόρυξης μεταλλευμάτων, αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα διατάρασσε τη θαλάσσια ζωή και ιδιαίτερα τους πιγκουίνους που απειλούνται με εξαφάνιση.
Η χιλιανή εταιρεία Andes Ιron ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να εξορύξει εκατομμύρια τόνους σιδήρου στη βόρεια περιοχή Κοκουίμπο και θα κατασκεύαζε και έναν λιμένα. Ωστόσο, υπουργοί της κυβέρνησης ανέφεραν ότι το πρόγραμμα δεν διέθετε τις απαραίτητες περιβαλλοντικές εγγυήσεις.
Το Κοκουίμπο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα νησιά, όπου το Καταφύγιο Πιγκουίνων Χούμπολτ. Στην περιοχή διαβιοί το 80% των πιγκουίνων Χούμπολτ καθώς και άλλα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως οι μπλε φάλαινες και οι θαλάσσιες ενυδρίδες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μαρτσέλο Μένα τόνισε ότι «πιστεύει στην επένδυση, αλλά αυτό δεν μπορεί να έχει κόστος για το περιβάλλον ή να διακινδυνεύσει την υγεία ή τις μοναδικές περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος στον κόσμο».
Δύο πιγκουίνοι Χούμπολτ κολυμπούν σε δεξαμενή στη Μαγιόρκα. Η προστασία του είδους είναι πρωταρχικής σημασίας για τη Χιλή.
Επίσης, ο κ. Μαρτσέλο Μένα τόνισε ότι η απόφαση της υπουργικής επιτροπής βασίστηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά και στα στοιχεία που παρέδωσαν δεκατέσσερις υπηρεσίες και ελήφθη χωρίς «πολιτική σκέψη».
Η Εθνική Εταιρεία Εξόρυξης Μεταλλευμάτων της Χιλής (Somami) ανέφερε ότι πρόκειται για μία «κακιά ώρα για τη χώρα και για την εξόρυξη των μεταλλευμάτων». Η Andes Iron πρόκειται να εφεσιβάλει την απόφαση.
Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Χιλής απορρίπτει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για περιβαλλοντικούς λόγους. Πριν από δύο χρόνια η κυβέρνηση απέρριψε το μεγαλύτερο ενεργειακό πρόγραμμα στην ιστορία της. Το πρόγραμμα HidroAysen επέβαλε την κατασκευή πέντε φραγμάτων στην Παταγωνία.

| Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: