Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Ορυχείο Αμυνταίου: Ίδια γεύση με της ΔΕΗ το πόρισμα του ΥΠΕΝ για την κατολίσθηση Πηγή: e-ptolemeos.gr



Ολοκληρώθηκε το πόρισμα της ανεξάρτητης τριμελούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που είχε ορίσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, για τη διερεύνηση των αιτιών που προξένησαν την μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου στις 10 Ιουνίου του 2017. 
 
Το πόρισμα έχει διαβιβαστεί ήδη στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ καθώς και στις δικαστικές αρχές που διερευνούν τα αίτια του συμβάντος. Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι μετά από τη λεπτομερή επισκόπηση και ανάλυση των πολυάριθμων στοιχείων που παραχωρήθηκαν στην Επιτροπή, προέκυψε ότι η κατολίσθηση οφείλεται σε συνδυασμό της δυσμενούς επιρροής των εξής κύριων παραγόντων: 


  • Την παρουσία στρώσεων υλικών με χαμηλή αντοχή εντός των γεωλογικών σχηματισμών που περιβάλλουν το κοίτασμα του λιγνίτη. 
  • Την παρουσία ρηγμάτων που καθόρισαν μερικώς και χωρίς να ενεργοποιηθούν τη γεωμετρία της κατολίσθησης. 
  • Την παρουσία (υπό πίεση) υπόγειων υδροφορέων κάτω από το δάπεδο του ορυχείου. 
  • Την τμηματική ανάπτυξη υδατικών πιέσεων από την εισροή υδάτων στα ρήγματα και τις ρωγμές του περιβάλλοντος του ορυχείου. Τα συγκεκριμένα ύδατα προέρχονται κυρίως από τον επιφανειακό υδροφορέα αλλά και δευτερευόντως από τα όμβρια ύδατα. 
  • Τη γεωμετρία και τις επιμέρους κλίσεις του μετώπου εξόρυξης.

Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι η ύπαρξη των προαναφερόμενων παραγόντων ήταν υπό συνεχή διερεύνηση, ωστόσο, δεν είναι πάντα εφικτή η ρεαλιστική εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων κατά την περίπτωση σύγχρονης και συνδυασμένης δράσης αυτών. 

Εύλογες απορίες.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από το γεγονός ότι και αυτό το πόρισμα – όπως και της ΔΕΗ- έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, πέντε μήνες μετά την κατολίσθηση που προξένησε τεράστια ζημία στο ορυχείο της ΔΕΗ, αλλά και μεγάλες καταστροφές στις υποδομές των γειτονικών οικισμών και κυρίως στον οικισμό των Αναργύρων, ούτε αυτό το πόρισμα διαφωτίζει επαρκώς για τα αίτια της καταστροφικής κατολίσθησης. 

Αναφέρεται δηλαδή στους γεωλογικούς σχηματισμούς που περιβάλλουν το κοίτασμα του λιγνίτη και των ρηγμάτων «που καθόρισαν μερικώς και χωρίς να ενεργοποιηθούν τη γεωμετρία της κατολίσθησης.» Μόνο στο τελευταίο συμπέρασμα γίνεται μια αμυδρή αναφορά στην ανθρώπινη παρέμβαση, για «Τη γεωμετρία και τις επιμέρους κλίσεις του μετώπου εξόρυξης», χωρίς ωστόσο να εμβαθύνει ή να αφήνει αιχμές για τον τρόπο διαχείρισης του ορυχείου . 

Αυτό όμως που προξενεί απορία είναι η τελευταία αναφορά της επιτροπής του ΥΠΕΝ, ότι «η ύπαρξη των προαναφερόμενων παραγόντων ήταν υπό συνεχή διερεύνηση». Διότι, άνθρωποι που γνωρίζουν το ορυχείο υποστηρίζουν ότι το ορυχείο δεν είχε μελέτη ευστάθειας πρανών εδώ και χρόνια, αλλά και διότι μέσα από το ρεπορτάζ του «e-ptolemeos.gr» αποκαλύφθηκε ότι τα τελευταία 5 χρόνια δεν είχε γεωλόγο !

Πηγή: e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: