Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017

“Ο Ξένος”: To αντιρατσιστικό κείμενο του 14χρονου νεκρού μαθητή Γιώργου Ζερβού που συγκλόνισε

Ένα κείμενο ιδιαίτερο του νεκρού μαθητή Γιώργου Ζερβού δημοσίευσε, με την άδεια των γονιών του, το 2ο Γυμνάσιο Χανίων στη σελίδα του στο facebook. Το κείμενο είχε γράψει ο 14χρονος πριν ένα περίπου χρόνο και αφορούσε την έννοια του “ξένου”, τους πρόσφυγες και την ανθρωπιά.
Διαβάστε το, όπως ανέβηκε στη σελίδα του σχολείου:
«Ο ξένος»
«Προς το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς ζήτησα από τον Γιώργο την άδεια για να αξιοποιήσουμε στα πλαίσια της θεματικής βδομάδας ένα κείμενό του.
Ο Γιώργος κοκκίνησε και μου είπε:
Κύριε, η αλήθεια είναι ότι ντρέπομαι αλλά εάν θεωρείτε ότι θα κάνει καλό να το κάνουμε.
Και σήμερα Γιώργο, μου το ζήτησε η Μητέρα σου και σου ξαναζητώ την άδεια και ξέρω ότι θα συμφωνήσεις γιατί είναι και πάλι για καλό.

«Το ταξίδι δεν είναι ταξίδι αν δεν υπάρχει το ξένο μέσα του. Κανένας δεν θα πάει στη γειτονιά που έχει πάει εκατό φορές. Όλοι θέλουμε να πάμε στη Νέα Υόρκη. Θέλουμε να πάμε στο ξένο. Το ίδιο το ταξίδι υπάρχει λόγω του ξένου. Οι μεγαλύτεροι εξερευνητές του πλανήτη μας ήταν εξερευνητές γιατί ήθελαν να εξερευνήσουν το ξένο. Και οι σημερινοί που θέλουν να πάνε στο διάστημα θέλουν να ανακαλύψουν το ξένο. Θέλουμε να ανακαλύψουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Εάν βγάλεις απ΄ τη ζωή σου το ξένο τότε η ζωή σου γίνεται βαρετή. Το ξένο είναι καλό, αρκεί να μην το φοβάσαι. Ο ξένος ο οποίος εσύ φοβάσαι είναι ο καλύτερος φίλος ενός κάποιου άλλου ανθρώπου. Αν απελευθερώσεις το μυαλό σου, θα καταλάβεις πως είμαστε όλοι ίδιοι ανεξαρτήτου θρησκείας ή χρώματος. Έχουμε τα ίδια χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχει ξένο. Το ξένο είναι καλό αρκεί να μη το φοβάσαι»
Αυτός είναι ο Γιώργος μας και θα τον τιμήσουμε όπως του αξίζει όταν κατορθώσουμε να μετατρέψουμε την οδύνη και την θλίψη μας σε δύναμη για δημιουργία και για ταξίδια για να ανακαλύψουμε τον ίδιο μας τον εαυτό και να κάνουμε όλα τα όνειρά μας πραγματικότητα.
Δεν είναι τυχαίο που σήμερα ταξιδεύει ο Γιώργος μας. Την ημέρα του Αρχάγγελου.
Καλό ταξίδι Αρχάγγελέ μας.»

 Αναδημοσίευση από:| Αγώνας της ΚρήτηςΑγώνας της Κρήτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: