Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

ΜΑΣ ΓΥΡΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΠΙΣΩ! Ο χρόνος εργασίας κομβικό ζήτημα της εποχής μας!

12ΩΡΟ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ! ΜΑΣ ΓΥΡΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΠΙΣΩ!
Επιστροφή στο παρελθόν φωνάζει όλη η Ευρώπη εδώ και χρόνια και τις τελευταίες μέρες, οι φωνές γίνανε πράξη. Στην Αυστρία υπερψηφίστηκε από την Κυβέρνηση, που αποτελείται από το συντηρητικό λαϊκό και το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα, Νομοσχέδιο βάσει του οποίου θεσμοθετείται η 12ωρη ημερήσια εργασία και η εργασία 60 ωρών την εβδομάδα.
Το Νομοσχέδιο αυτό πέρασε, παρά τις ισχυρές διαφωνίες της αντιπολίτευσης και κυρίως παρά τις έντονες κινητοποιήσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος της Αυστρίας με 100.000 διαδηλωτές την ημέρα ψήφισης.

Την ίδια πρόταση ευρωβουλευτές των ίδιων κομμάτων έκαναν και στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία όμως δεν πέρασε. Θετικά ωστόσο υπέρ της νομικής κατοχύρωσης της δωδεκάωρης εργασίας για τον κλάδο των οδηγών φορτηγών ψήφισαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής. Δείχνοντας έτσι με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι νεοφιλελευθερισμός και φασισμός δρουν σε βάρος της εργατικής τάξης και υπέρ της εργοδοσίας και του κεφαλαίου.
Έναν αιώνα μετά την κατοχύρωση της 8ωρης εργασίας έπειτα από πολυετείς αιματοβαμμένους εργατικούς αγώνες, θέλουν να μας γυρίσουν πίσω! Να επιβάλουν έναν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα με τα εργατικά δικαιώματα στη λαιμητόμο, και την εργατική Νομοθεσία σε ρόλο κομπάρσου.
Αυτό συμβαίνει και στην χώρα μας, που παρότι τυπικά υπάρχει τυπική κατοχύρωση του 8ώρου, στην πράξη για τους περισσότερους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί άγνωστη λέξη. Η απλήρωτη εργασία, οι αδήλωτες υπερωρίες είναι καθεστώς για χιλιάδες από εμάς. Οι εργοδότες δε λογοδοτούν πουθενά, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι κομπάρσος κι η κυβέρνηση απούσα, ψηφίζει μνημόνια και διαιωνίζει την εργασιακή απορρύθμιση προς όφελος του κεφαλαίου!
Αυτή όμως είναι η σύγχρονη τάση του καπιταλισμού: πολυκατακερματισμός του κόσμου της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: ανεργία και ελαστική εργασία τριών και τεσσάρων ωρών για ένα τμήμα της εργατικής τάξης και εργασία ήλιο με ήλιο 10ωρα και 12ωρα για την υπόλοιπη!
Είναι προκλητικό σε μια εποχή που με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης όλοι μπορούμε να δουλεύουμε λιγότερο και να αμειβόμαστε περισσότερο, να μας πηγαίνουν πίσω από το δικαίωμα της 8ωρής εργασίας που κατακτήθηκε με το αίμα των εργαζομένων δεκαετίες πριν.
Δημιουργεί οργή και αγανάκτηση το 1/4 του πληθυσμού στην Ελλάδα να είναι άνεργο και το 1/3 να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ η παραγωγικότητα να έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με τη δεκαετία του 50. Τα αφεντικά μας κερδίζουν κι εμείς αμειβόμαστε με ψίχουλα και τα ωάρια μας είναι λάστιχο!
Να απαντήσουμε στο χείμαρρο της αντίδρασης! Να υπερασπιστούμε ως εργαζόμενοι τα δικαιώματά μας, το μισθό μας, τον ελεύθερο μας χρόνο! Το ζήτημα της σταθερής εργασίας και της μείωσης του χρόνου εργασίας, το 6ωρο για όλους και όλες είναι σήμερα υλική δυνατότητα! Δε θα μας το χαρίσει το σύστημα. Η μόνη εγγύηση για το πετύχουμε είναι οι αγώνες μας, είναι το ταξικό εργατικό ανεξάρτητο κίνημα! Αυτό χρειάζεται να οικοδομήσουμε σήμερα για να υπερασπιστούμε τα εργατικά μας συμφέροντα.
Να οργανωθούμε και να παλέψουμε για την προστασία και την διεύρυνση των κεκτημένων μας δικαιωμάτων, για τη δουλειά και τη ζωή μας!
Καμία επιστροφή στο παρελθόν! Είμαστε αυτοί που αν σταματήσουν , θα σταματήσει ο κόσμος!  Η εποχή μας ανήκει!
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ        

Δεν υπάρχουν σχόλια: