Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

ΕΤΜΕΑΡ: Μειώνεται στους βιομήχανους αυξάνεται στο λαό

Από το 2019 η εφαρμογή του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ της βιομηχανίας – Τριετής περίοδος προσαρμογής για όσους επιβαρύνονται

 Χρήστος Στεφάνου

Οριακά και υπό τη δαμόκλειο σπάθη των απρόβλεπτων επιπλοκών που θα σημάνει για το ενεργειακό κόστος και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας πιθανή νέα καθυστέρηση, προχωρά το σχέδιο για την εφαρμογή του νέου ΕΤΜΕΑΡ της βιομηχανίας
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Energypress και ενώ η βιομηχανία βρίσκεται σε επιφυλακή για το μείζον θέμα, έχουν ενσωματωθεί σε ένα τελικό σχέδιο οι  παρατηρήσεις που έγιναν από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Το ΥΠΕΝ αναμένει να δοθεί το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες, προκειμένου το σχέδιο να κοινοποιηθεί επίσημα στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η αίσθηση και η προσδοκία από πλευράς υπουργείου είναι ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχουμε την απαραίτητη έγκριση προκειμένου το νέο σχέδιο να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1ης Ιανουαρίου 2019.

Εδώ να σημειωθεί ότι από τον Ιούλιο του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει την απόφαση που αφορά στην εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Για τις μειώσεις που ισχύουν για συγκεκριμένους κλάδους σε σχέση με το ΕΤΜΕΑΡ, η Ελλάδα όπως και όλες οι υπόλοιπες χώρες έχουν περιθώριο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2019 να εφαρμόσουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των κατευθυντήριων γραμμών. Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο θα πρέπει να έχει υποβληθεί νωρίτερα ώστε να προλάβει να εγκριθεί από τις αρχές της Κομισιόν. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η βιομηχανία ζητούσε μετ᾽ επιτάσεως την κινητοποίηση της κυβέρνησης. 
Ωστόσο το γεγονός ότι η εφαρμογή του σχεδίου μειώνει μεν το ΕΤΜΕΑΡ της ενεργοβόρου βιομηχανίας, αυξάνει όμως την επιβάρυνση που έχουν κάποιες άλλες κατηγορίες καταναλωτών και κυρίως οι  πολύ μεγάλοι καταναλωτές της Μέσης Τάσης (εξαιρουμένων των επιλέξιμων βιομηχανικών κλάδων της ΜΤ), είχε προκαλέσει τη διστακτικότητα της κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι στην  κατηγορία  όσων επιβαρύνονται ανήκουν για παράδειγμα το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αγροτικές μονάδες, τα μέσα σταθερής τροχιάς κ.λπ.
Στο νέο σχέδιο, όπως πληροφορείται το Energypress, έχει προβλεφθεί για κάποιες κατηγορίες «κόφτης» που μειώνει τις επιβαρύνσεις: 
  • Οι αγρότες  θα πληρώνουν το 50% του μεσοσταθμικού ΕΤΜΕΑΡ, ενώ το ίδιο θα ισχύει επίσης για  νοσοκομεία, υπουργεία, κρατικά κτήρια κ.λπ. 
  • Τα μέσα συγκοινωνίας σταθερής τροχιάς θα πληρώνουν το 30% του μεσοσταθμικού ΕΤΜΕΑΡ, 
  • Τέλος μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ (20% του μεσοσταθμικού) προβλέπεται και για τα  λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ.
Πάντως για να αμβλυνθεί η επιβάρυνση που θα έχουν οι πολύ μεγάλοι καταναλωτές της Μέσης Τάσης έχει προβλεφθεί 3ετής περίοδος σταδιακής προσαρμογής.
Το σχέδιο
Όπως έχει αποκαλύψει το Energypress σε εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε., το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει καταρτίσει προς έγκριση από  την Κομισιόν σχέδιο προσαρμογής οι βασικές αρχές του οποίου είναι οι εξής:
Όλοι οι επιλέξιμοι κλάδοι, όπως ορίζονται από τις κατευθυντήριες γραμμές, δηλαδή η βιομηχανία της Υψηλής Τάσης αλλά και οι επιλέξιμες ενεργοβόρες βιομηχανίες της Μέσης Τάσης, θα πληρώνουν χαμηλό ΕΤΜΕΑΡ το οποίο ορίζεται κατ΄ ελάχιστο στο 15% της μεσοσταθμικής τιμής του ΕΤΜΕΑΡ που ισχύει για το σύνολο των καταναλωτών.
Για τις πολύ ενεργοβόρες βιομηχανίες θα υπάρχει ακόμα ευνοϊκότερο πλαφόν. Συγκεκριμένα,  οι επιχειρήσεις «εντάσεως ηλεκτρικής ενέργειας» (electro-intensity), δηλαδή εκείνες των οποίων η δαπάνη για ηλεκτρικό ρεύμα είναι πάνω από το 20% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας τους, θα πληρώνουν κατά ανώτατο όριο για ΕΤΜΕΑΡ το 0,5% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας τους. Η συγκεκριμένη ρύθμιση εκτιμάται ότι μπορεί να αξιοποιηθεί από τις μεγάλες βιομηχανίες (μέταλλα, χαλυβουργίες, τσιμέντα κ.λπ.) και να δώσει πραγματική ελάφρυνση στα κόστη τους.
Όσες ενεργοβόρες επιχειρήσεις πληρώνουν για ρεύμα κάτω από το 20% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας τους, θα πληρώνουν κατά ανώτατο όριο για ΕΤΜΕΑΡ το 4% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας τους. Σε αυτή την κατηγορία εκτιμάται ότι είναι λίγες οι επιχειρήσεις που μπορούν να αξιοποιήσουν το πλαφόν.
Τίθεται ελάχιστη τιμή ΕΤΜΕΑΡ 0,3 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για ορισμένους κλάδους όπως χάλυβας, αλουμίνιο κ.λπ.
Οι φόβοι
Για το θέμα του νέου σχεδίου του ΕΤΜΕΑΡ πάντως, έχει εγκαίρως κρούσει τον κώδωνα η ενεργοβόρος βιομηχανία έχοντας ήδη από τα τέλη Μαρτίου στείλει επιστολή στον υπουργό ενέργειας Γ. Σταθάκη επισημαίνοντας ότι ότι πιθανή καθυστέρηση δημιουργεί κίνδυνο να κριθεί ως παράνομη κρατική ενίσχυση το παρόν σχήμα για το ΕΤΜΕΑΡ με προφανείς συνέπειες (μπλοκάρισμα) και για τα υπόλοιπα εν ισχύ σχήματα  κρατικών ενισχύσεων προς τις επιλέξιμες βιομηχανίες της χώρας όπως ο μηχανισμός αντιστάθμισης για το έμμεσο κόστος των δικαιωμάτων CO2 και η διακοψιμότητα. 
Να σημειωθεί τέλος ότι στις αρχές Μαΐου, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της βιομηχανίας ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης, είχε ενημερώσει ότι ο φάκελος για το ΕΤΜΕΑΡ είχε κατατεθεί προς έγκριση. Υπό το πρίσμα αυτό θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο πριν το κλείσιμο της βουλής για το καλοκαίρι, ώστε να ξεκινήσουν και οι υπόλοιπες διαδικασίες που απαιτούνται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: