Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Υπόσχεση στη δασκάλα της Γαύδου, δε θα ανεχτούμε άλλο να μας αντιμετωπίζουν ως δούλους!

της Βαγγελίτσας Δινοπούλου 
(αναπληρώτρια δασκάλα, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ με τις Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις )


Δημόσια διαπόμπευση από τη Δήμαρχο Γαύδου, επιλεκτική οργή και απόδοση ευθυνών από τα διάφορα ΜΜΕ, λαϊκά δικαστήρια, έχουν γίνει οι αναρτήσεις που αφορούν την παραίτηση της δασκάλας στη Γαύδο. Διαβάζεις την είδηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και σφίγγεις τα δόντια, ένας κόμπος ανεβαίνει στο λαιμό και νιώθεις την ανάγκη να φωνάξεις, να υπερασπιστείς το αυτονόητο, να σταθείς μαζί με εκείνους που βλέπουν στην παραίτηση της συναδέλφισσας την απόγνωση της. Και κυρίως, να πάρεις θέση για το τι πραγματικά σημαίνει και τι επιπτώσεις έχει η ελαστική εργασία στη ζωή των αναπληρωτών.

Η επιλογή της παραίτησης και της ανεργίας δηλώνει με αμείλικτο τρόπο τα αδιέξοδα της νέας γενιάς που καλείται να εργαστεί. Αναρωτήθηκε κανείς από όλους αυτούς τι θα πει για μια νέα μητέρα τριών παιδιών να πρέπει να ζήσει για λίγους μήνες σ’ ένα ακριτικό νησί με ελάχιστη έως αδύνατη θαλάσσια συγκοινωνία και την επόμενη χρονιά αλλού; Να πληρώνει επιπλέον σπίτι σε ένα τουριστικό μέρος και την επόμενη χρονιά άλλο αλλού; Να αφήνει πίσω την οικογένειά της για να μπορέσει να μαζέψει έστω κάποια μόρια; Και τέλος πάντων από πότε η ομηρία και η περιπλάνηση αποτελούν «επιλογές» που είναι υποχρεωμένος να της υπηρετήσει κανείς με κάθε κόστος;

Για τη δήμαρχο και τα ΜΜΕ που έσπευσαν να αποδώσουν οργισμένες ευθύνες προς τη συναδέλφισσα που έφυγε, αναρωτιέμαι: Κρατήσατε άραγε την ίδια «ευαίσθητη» στάση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και είσαστε το ίδιο σκληροί και με τις κυβερνήσεις όλων των τελευταίων χρόνων που έχουν ρημάξει τα σχολεία μας; Απαιτήσατε άραγε με την ίδια οργή την κάλυψη των αναγκών της εκπαίδευσης με μόνιμους εκπαιδευτικούς που κάθε πρώτο κουδούνι θα βρίσκονται στις θέσεις τους;

Εμείς οργιζόμαστε γιατί η δασκάλα εξαναγκάστηκε σε τιμωρητική παραίτηση! Και της υποσχόμαστε! Θα παλέψουμε για την αξιοπρέπειά μας! Γιατί η απαίτησή μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, η απαίτηση όλων των νέων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, δεν είναι μεμπτό προνόμιο αλλά βασικό δικαίωμα! Θα το υπερασπιστούμε και θα το διεκδικήσουμε! Και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας κλείσει το στόμα, να λοβοτομήσει τα όνειρα και τις σκέψεις μας, να πειθαρχήσει τις ανάγκες μας! Θα ανατρέψουμε την πολιτική που μας θέλει ξεριζωμένους κάθε χρόνο, να κοιμόμαστε σε παραλίες και αμάξια στις οάσεις της βαριά βιομηχανίας του τουρισμού, να μη μπορούμε να γεννήσουμε και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, να μη μπορούμε να αρρωστήσουμε, να μη μπορούμε να ζήσουμε από την εργασία μας. Θα ανατρέψουμε την πολιτική του υπουργού και της κυβέρνησής του που μαζί με όλη τη νεοσυντηρητική φατρία των προηγούμενων, και με τους εξωνημένους υπερασπιστές των σαλονιών της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και των βέλτιστων πρακτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν εξαφανίσει στον τόπο μας και πανευρωπαϊκά κάθε ικμάδα σταθερής εργασίας.

Αρκετά ανεχτήκαμε να μας αντιμετωπίζουν ως δούλους, υπάκουους υπαλληλάκους που κάθε χρόνο μας υποχρεώνουν σε ξεριζωμό! Αρκετά ανεχτήκαμε να θεωρούν ότι θα ευχαριστούμε για την «ευλογία» να δουλεύουμε 9 μήνες- στην καλύτερη περίπτωση-, και να μας καλούν να δούμε την «πραγματικότητα» στα μάτια, να συγκρίνουμε τους όρους εργασίας μας με εκείνους της εργασιακής ζούγκλας του ιδιωτικού τομέα. Να δώσουμε φωνή σε όσους υποχρεώνονται σε παραίτηση, που απολύονται εκδικητικά, που μένουν απλήρωτοι, που είναι άνεργοι, να μιλήσουμε για τις ανάγκες και τα δικαιώματα όλων των εργαζόμενων που πνίγονται από το ρεαλισμό και την κανονικότητά τους!

Γιατί η δασκάλα στη Γαύδο είναι μία από εμάς και απέναντι στο τέρας της εκμετάλλευσης, που καταβροχθίζει τις ζωές μας θα γίνουμε ποτάμι που θα τους πνίξει! Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους λοιπόν, αυτή είναι η δική μας οργισμένη υπεράσπιση της δασκάλας της Γαύδου, των μαθητών μας και της ζωής μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: