Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Ομιλία Τσίπρα: Συνολική δεξιά μετατόπιση της αστικής πολιτικής

του Βασίλη Γάτσιου

Ανάγκη συλλογικής εργατικής αντιμετώπισης!

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ επιβεβαίωσε ότι το «μνημονιακό κεκτημένο» αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.

Όπως αποκάλυψε για πρώτη φορά ο Α. Τσίπρας, το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνησή του με την ευρωαμερικάνικη τρόικα το 2015 ήταν «η μόνη ορθή επιλογή». Αυτό αποτελεί ένα νέο «ποιοτικό» δεδομένο. Μια δημόσια αποδοχή της συντηρητικής στροφής που έχει ήδη συντελεσθεί στην πολιτική της κυβέρνησης.

Από την καταδίκη και το «σκίσιμο» των μνημονίων όταν ήταν στην αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρασε στη μη ενεργητική στήριξη αλλά στην απολογητική αποδοχή των μνημονίων ως «αναγκαίου κακού» και το φόρτωμα της ευθύνης σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Και τώρα, που «τέλειωσαν» τα μνημόνια, περνά στην ανοιχτή στήριξη των μνημονίων, με τη στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή της «μόνης ορθής επιλογής».


Αυτό μετατοπίζει συνολικά πιο δεξιά την αστική πολιτική. Χαρακτηριστικό, η έλλειψη αναφοράς στην ομιλία του Α. Τσίπρα για την καπιταλιστική κρίση.

Τα μνημόνια λοιπόν τέλειωσαν, αλλά έμεινε η λογική τους, η φιλοσοφία τους: Σύμφωνo Δημοσιονομικής σταθερότητας, Σύμφωνο για το ευρώ, επιτηρήσεις, ευέλικτες μορφές εργασίας, περικοπή κοινωνικών δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις, τσάκισμα εργατικών κατακτήσεων και δημοκρατικών ελευθεριών, κλπ.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν:

  • Η πλήρης στοίχιση και ενεργή στήριξη στα αμερικάνικα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή των Βαλκάνιων, της Μ. Ανατολής και ευρύτερα.
  • Οι φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές προς το κεφάλαιο.
  • Οι «εγκάρδιες ευχαριστίες» στα ιδρύματα Νιάρχου και Ωνάση που με τις δωρεές τους «δείχνουν την έμπρακτη στήριξή τους στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας».
  • Η επιμονή για τη «βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους».
  • Η δέσμευση προς τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της χώρας ότι « είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια».
  • Η δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2019 αλλά (προσοχή!) …«μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκομένους φορείς (βλέπε ΕΕ-ΕΚΤ-ΣΕΒ-ΓΣΕΕ).
  • Και πάνω απ’ όλα κενού περιεχομένου αόριστες γενικότητες του στυλ: Όραμα για την αναγέννηση της Ελλάδας. Να κάνουμε την Ελλάδα δική μας ξανά, το νέο παγκόσμιο πρότυπο, το νέο εναλλακτικό παράδειγμα ανάπτυξης και ευημερίας. Με αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και αμοιβής για άνδρες και γυναίκες και τη μείωση εντός της επόμενης 5ετίας της ανεργίας στο 10%, κ.λπ., κ.λπ.
  • Η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, μέσα από την εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε κράτος και οικονομία, την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, όχι με τη μείωση του μισθολογικού κόστους, αλλά την αναβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, την ανέλιξη της χώρας μας στην αλυσίδα παραγωγής αξίας, την ενίσχυση της θέσης μας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας».

Αλλά, τι σόι πράγμα είναι αυτός ο διεθνής καταμερισμός εργασίας και η ένταξη της χώρας σ’ αυτόν και τι σόι πράγμα είναι η αλυσίδα παραγωγής αξίας δεν μας το εξήγησε ο πρωθυπουργός .

Το «Σχέδιο ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής», όπως το ονόμασε ο πρωθυπουργός, θα περιλαμβάνει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, που ήδη έχουν ξεκινήσει, σε 6 τομείς:

1.     Δημόσια διοίκηση (νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, κινητικότητα, διαφάνεια στις προμήθειες).

2.     Σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων (ηλεκτρονική σύσταση και αδειοδότηση επιχειρήσεων).

3.     Δικαιοσύνη (ηλεκτρονική επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης).

4.     Χωροταξικός σχεδιασμός (δασικοί χάρτες εντός του 2019 και ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου το 2021).

5.     Ενίσχυση των «δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» που δραστηριοποιούνται στους τομείς της καινοτομίας και της έρευνας με 500 εκ. ευρώ.

6.     Στήριξη νέων επιστημόνων με εισφοροαπαλλαγές και φοροαπαλλαγές που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα από το 2019.

Τα σχέδιο ολιστικής ανάπτυξης θα δίνει έμφαση στον τουρισμό, την ενέργεια (συνεργασία με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο) στην καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής, στις μεταφορές και τις υποδομές (λιμάνια Θεσ/νικης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης).

Άμεσα (προεκλογικά) μέτρα που εξάγγειλε ο πρωθυπουργός είναι:

- Μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. μικρής αξίας ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το '19 και το '20. Αλλαγή στη δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

- Από 1/1/19 μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%.
Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.
- Για μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.

- Από 1/1/19 μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων, από 29% στο 25%, σταδιακά και σε βάθος τετραετίας.

- Από 1/1/19 επιδότηση ενοικίου από 70 έως και 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.

- Καταβολή εντός του 2018 σχεδόν 1 δισ. ευρώ για αναδρομικά σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς.

- 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, άμεσα ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχυθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

- 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία.

- Από 1/1/’19 κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς- ΚΟΙΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις.

- Από 1/1/’19 επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα κατά 50% και από 1/1/’20 κατά 100%.

- Από 1/1/’21 μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από 24% σε 22% και από 13% σε 12%.

- Εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου στις αρχές του 2019.

Για το φλέγων θέμα της ήδη νομοθετημένης μείωσης των συντάξεων από 1/1/’19 ο πρωθυπουργός δεν επανέλαβε την ως πρότινος βεβαιότητά του για αναβολή της εφαρμογής του μέτρου για μερικούς μήνες, αλλά αρκέστηκε στο ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την πρότασή της στους ευρωπαίους εταίρους χωρίς δέσμευση στο τι θα πράξει η κυβέρνηση αν η απάντηση είναι αρνητική.

Στην περίπτωση αρνητικής απάντησης από τη μεριά των εταίρων δεν πρέπει να θεωρείται απίθανη η αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες ως επικοινωνιακό «ατού» της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της 3ης Σεπτεμβρίου του συντονιστικού συμβουλίου της πολιτικής κίνησης για ένα Σύγχρονο κομμουνιστικό σχέδιο:

«Οι κυβερνητικές εξαγγελίες “κοινωνικών” μέτρων στηρίζονται στην –έστω και αναιμική- ανάκαμψη της οικονομίας και στην εκτινασσόμενη καπιταλιστική κερδοφορία. Αποσκοπούν, όμως, να ενσωματώσουν τη βαθιά λαϊκή δυσαρέσκεια, να διορθώσουν ακραίες - αβίωτες καταστάσεις φτώχιας, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, όπως ειπώθηκε, για να παραμείνει αδιατάρακτο το μνημονιακό κεκτημένο και η καπιταλιστική κερδοφορία. Επιχειρούν να θρέψουν αυταπάτες στο λαϊκό κίνημα, στην αρχή μιας προεκλογικής περιόδου, που θα διανθίζεται από αποπροσανατολιστικές δίκες σκανδάλων. Επιχειρούν να φρενάρουν τις μικρές, ηγεμονευόμενες ακόμη, αλλά αναπτυσσόμενες εργατικές, λαϊκές και δημοκρατικές διεκδικήσεις. Για να οδηγήσουν σε συσχετισμούς δυνάμεων, που θα επιτρέψουν μια νέα αυταρχική - αντιλαϊκή επίθεση των αστικών δυνάμεων, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί να τεθεί επικεφαλής σε ένα κίβδηλο “αντιδεξιό μέτωπο”, με την υπόσχεση για μια πιο φιλολαϊκή διαχείριση, η οποία θα εξανεμιστεί την επομένη των εκλογών.

Η μαχόμενη Αριστερά χρειάζεται να ανιχνεύσει πρωτοπόρους δρόμους παρέμβασης σε αυτή τη γεμάτη δυσκολίες, αλλά δυναμική πολιτική πραγματικότητα. Η άρνηση της υποταγής, η αποκάλυψη των σχεδιασμών της κυβέρνησης και η αντίσταση είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων των αριστερών, αντικαπιταλιστικών και κομμουνιστικών δυνάμεων. Είναι όμως, μόνο η αφετηρία.

Προβάλλεται επιτακτικά και διαρκώς η ανάγκη επεξεργασίας και έμπρακτης προώθησης ενός προγράμματος άμεσων στόχων με προοπτική ανατροπής, που να αντιστοιχούν στις επείγουσες ανάγκες και τη διαμορφούμενη συνείδηση της εργαζόμενης πλειοψηφίας, ως προϋπόθεση για τη διάδοση βαθύτερων αναγκαίων κοινωνικών στόχων και νέων κομμουνιστικών οραμάτων».

Γίνεται δε κάλεσμα ώστε στην παραπάνω λογική να κινηθούν συντονισμένα και με πολιτικές συμφωνίες οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΚΚΕ και της ΛΑΕ.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν συλλογικά και ατομικά να γίνουν τα παραπάνω πράξη.


ΠΗΓΗ: - Kommon

Δεν υπάρχουν σχόλια: