Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Μετωπικά και μαχητικά ενάντια στο φασισμό τιμούμε το Π. Φύσσα.

του Παναγιώτη Καλαβάνου

Μπροστά στην συμπλήρωση πέντε ετών από την δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τον δολοφόνο της Χρυσής Αυγής Ρουπακιά, οι φετινές κινητοποιήσεις πρόκειται να διεξαχθούν σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο τοπίο που οφείλουν να λάβουν υπ’ όψιν οι δυνάμεις της Αριστεράς και του κινήματος.

        Η διεθνής άνοδος των ακροδεξιών μορφωμάτων και των νεοφασιστικών αντιλήψεων, με διαφορετική πολιτική ή/και κοινωνική αποτύπωση ανά περιοχή αποτελεί επιλογή του συστήματος, ως εναλλακτική μορφή διαχείρισης της κρίσης και άσκησης της αστικής πολιτικής. Ήδη, το δόγμα Τραμπ της ξενοφοβίας και των κλειστών συνόρων δείχνει να κυριαρχεί, ενώ στην Ευρώπη τον τόνο δίνουν τα ρατσιστικά αντιλαϊκά παραληρήματα της Λεπέν, του Κουρτς και του Όρμπαν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το μεταναστευτικό και την πρόσφατη αισχρή συμφωνία της ΕΕ στις 29 Ιουνίου. Παράλληλα, ΝΑΤΟ και ΕΕ εντελώς απροκάλυπτα στηρίζουν το νεοναζιστικό πραξικόπημα της κυβέρνησης του Κιέβου στην Ουκρανία.


         Την ίδια στιγμή οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται και αναμοχλεύουν υφέρποντες εθνικισμούς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, με την περιοχή μας (Βαλκάνια και Νοτιοανατολική Μεσόγειος) να έχει περίοπτη θέση σε αυτό και τα σύννεφα του πολέμου να πυκνώνουν πιο επικίνδυνα από ποτέ. Όλα αυτά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛΛ προσδεδεμένη όσο καμιά άλλη στο άρμα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, όπως με χαρακτηριστικό και κατάπτυστο τρόπο αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες εκδηλώσεις των εγκαινίων της ΔΕΘ, γεγονός άκρως επικίνδυνο για την αναγκαία τήρηση των ισορροπιών με την γειτονική Τουρκία. Στην ουσία πρόκειται για συμμαχία της ελληνικής Κυβέρνησης με τον Τραμπ, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι με τις ΗΠΑ μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες της «ελευθερίας» και της «δημοκρατίας», χαρακτηρίζοντας επιπλέον την χώρα στρατηγικό εταίρο και αξιόπιστο σύμμαχο.

          Στην Ελλάδα η πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών σχετικά με την ονομασία της γειτονικής χώρας, έφερε εκ νέου στο προσκήνιο ένα διευρυμένο ακροδεξιό εθνικιστικό ρεύμα, που χωρίς να ταυτίζεται απόλυτα, σίγουρα ενθαρρύνει την επάνοδο της φασιστικής παρουσίας και βίας στο επίπεδο του δρόμου, με επιθέσεις σε αγωνιστές και μετανάστες, εμπρησμούς κτιρίων κλπ.  Παράλληλα, κι εντός Βουλής η Χρυσή Αυγή συνεχίζει να προκαλεί καλλιεργώντας ένα αντικομμουνιστικό μετεμφυλιακό κλίμα, απειλώντας με πραξικόπημα και αναφέροντας το νησί της Μακρονήσου, τόπου θανάτου και μαρτυρίων χιλιάδων κομμουνιστών και δημοκρατών αγωνιστών. Η μετατόπιση της πολιτικής συζήτησης σε ακροδεξιά κατεύθυνση εμφανίζεται σε όλο το φάσμα της Δεξιάς με την επανεμφάνιση νέων ακροδεξιών μορφωμάτων (Ελληνική Λύση Βελόπουλου, κλπ.) και τον ορισμό ατζέντας στην ΝΔ από ανθρώπους σαν τον Βορίδη και τον Άδωνι Γεωργιάδη και με ορατό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με ακροδεξιούς.

        Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να δούμε οποιαδήποτε κινητοποίηση των επόμενων ημερών γύρω από την συμπλήρωση πέντε ετών από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής, ως τα αναγκαία πεδία για την επανεμφάνιση του αντιφασιστικού κινήματος των ημερών μας. Ενός κινήματος αντιφασιστικού, ενάντια σε κάθε μορφή ξενοφοβίας, ρατσισμού και φασιστικής λογικής. Ενός κινήματος σύγχρονα αντιιμπεριαλιστικού, απέναντι στην αναβαθμισμένη πολεμική απειλή και με καρδιά την υπεράσπιση της ειρήνης. Αντικυβερνητικού, ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛΛ, της φτώχειας, της ανεργίας των μνημονίων και της πρόσδεσης στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

         Στην κατεύθυνση αυτή ως Κομμουνιστικό Σχέδιο θεωρούμε ότι το εργατικό και ευρύτερα λαϊκό κίνημα, η νεολαία και η μαχόμενη Αριστερά πρέπει σύσσωμη και με αναβαθμισμένο μετωπικό και δημοκρατικό τρόπο να στηρίξει όλες τις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών. Για την υπεράσπιση της ειρήνης και της ζωής απέναντι στον πόλεμο, τη μισαλλοδοξία και τον φασισμό. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από μικροπολιτικές ή απολίτικες (αλλά εν τέλει βαθιά πολιτικές) ιδιοκτησιακές λογικές του κινήματος που επιχειρούνται να δημιουργηθούν με αφορμή τις κινητοποιήσεις αυτές και το μόνο που καταφέρνουν είναι η περαιτέρω διάσπαση του κινήματος.  Καλούμε στις εκδηλώσεις του επόμενου διαστήματος, το Σάββατο 15/9 στην συγκέντρωση σε ομόνοια και Σύνταγμα στις 19:00 και στην ενωτική πορεία στο Κερατσίνι την Τρίτη 18/9 στις 17:30.

ΠΗΓΗ: - Kommon

Δεν υπάρχουν σχόλια: