Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Τι γύρευε ο Χο τσι Μινχ στην Κοζάνη;


 Σταύρος Π. Καπλάνογλου

Α’ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ -ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

ΚΟΖΑΝΗ 8-9 Μαΐου 1918 O αρχηγός των γαλλικών στρατευμάτων στο μέτωπο της Μακεδονίας
στρατηγός Adolphe Guillaumat επισκέπτεται την Κοζάνη για να επιθεωρήσει τα Γαλλικά στρατεύματα που υπήρχαν . Ανάμεσα στους στρατιώτες ήταν και ο Χο Τσι Μιν γνωστός από τον πόλεμο του Βιετνάμ ,ο επαναστάτης κομμουνιστής που διατέλεσε πρωθυπουργός (1946–1955) και πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ (1945–1969)



ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΤΟ 1918 ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

O Μανώλης Τράγιας στην προηγούμενη ανάρτηση μας , φωτογραφίας με την παρουσία του αρχηγού των γαλλικών στρατευμάτων στο μέτωπο της Μακεδονίας στην Κοζάνη στις 8-9 Μαΐου 1918
στρατηγού Adolphe Guillaumat έκανε μια ουσιαστική παρέμβαση γράφοντας για εκείνη την ιστορική επίσκεψη μεταξύ των άλλων.

''Είσοδος Αρχιστρατήγου Αντάντ Γκυγιωμά (ήρωας του Βερντέν και της Σόμ) από λόφο Αγίας Παρασκευής, προερχόμενος από Σόροβιτς, (σσ. Αμύνταιο) διέλευση από Διοικητήριο, Γαλλικό Φρουραρχείο, παρέλαση στρατευμάτων ενώπιόν του στο κέντρο της πόλης. Κατόπιν επίσκεψη σε Σιάτιστα για επιθεώρηση των εκεί στρατευμάτων μέσω Στρατώνων - Τοποθεσία Πηγαδούλι και επιστροφή το βράδυ στην Κοζάνη.''

Για να επιβεβαιώσουμε την διέλευση προς εκείνη την κατεύθυνση για επιθεώρηση, μια ακόμη φωτογραφία από Γαλλικά αρχεία της συνοδείας του έξω από το Δρίζειο (σσ Σημερινό Δημοτιό Ωδείο Κοζάνης)  με μια μικρή ανάλυση των λεπτομερειών της .

 

 αναδημοσίευση από:Προγονικές Εστίες 

Δεν υπάρχουν σχόλια: