Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Αποχαιρετώντας τον Τάσο Κατιντσάρο

Σήμερα, Δευτέρα, στις 4 το απόγευμα, θα κάνουμε την αποχαιρετιστήρια πορεία μαζί με τον Τάσο, στο Περιστέρι, στο κοιμητήριο, αυτή τη φορά.

Ξέροντας πως οι απώλειες σήμερα μετράνε πολλαπλασιαστικά, αλλά και πως άνθρωποι σαν αυτόν δεν βάζουν τέλος με το τέλος τους. Ανοίγουν δρόμο με σημάδια…
Γεγονός που πιστοποιούν οι τόσες αντιδράσεις οργανώσεων και ανθρώπων της Αριστεράς.
Τόσο στις ανακοινώσεις των οργανώσεων, όσο και στους σχολιασμούς φίλων και συντρόφων, παλαιών και νέων, πρώην και νυν, στο διαδίκτυο, από όλο το φάσμα της κομουνιστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς αναδεικνύονται τρία βασικά χαρακτηριστικά την προσωπικότητας του: Η βαθειά πίστη στο «δίκιο του αγώνα», η επαναστατική αισιοδοξία, ακόμα και σε εποχές όπως η σημερινή που όλα φαίνονται ακίνητα, και ο κομμουνιστικός πολιτισμός και ευγένεια, που όλοι ακόμα και αυτοί που συγκρούστηκε με σφοδρότατα μαζί τους του αναγνωρίζουν με σεβασμό.

Αυτά τα χαρακτηριστικά  είναι η κληρονομιά του Τάσου στις ερχόμενες γενιές και δεν είναι και λίγα.
Παραθέτουμε αποσπάσματα από ανακοινώσεις οργανώσεων αλλά και αποχαιρετισμούς φίλων και συναγωνιστών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

                                                                                                                 kommon

Η Πολιτική Κίνηση για ένα Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο
“Ο Τάσος ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Με σπάνια ευρυμάθεια, με ευγένεια σε όλες του τις σχέσεις, ευαίσθητος απέναντι σε κάθε αδικία και οξύς παρατηρητής των κοινωνικών φαινομένων, ήταν ανήσυχος και ανικανοποίητος, «ψαχνόταν» διαρκώς, αλλά με μια αδογμάτιστη σταθερότητα στο μαρξισμό και στο ρόλο του εργατικού κινήματος… Είχε πολλούς φίλους και ενέπνεε το σεβασμό σε όλους, ακόμη και με όσους διαφωνούσε”.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ
“Πίστεψε και πάλεψε με ανιδιοτέλεια για την ενότητα της επαναστατικής Αριστεράς. Συνέβαλε αποφασιστικά στην ίδρυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην οποία εξελέγη για χρόνια μέλος της ΚΣΕ και του ΠΣΟ”.

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ, Κίνηση για μια Μετωπική Ανατρεπτική Αριστερά
“Υπήρξαμε τυχεροί που από την πρώτη στιγμή της προσπάθειας μας είχαμε μαζί μας τον σύντροφο Τάσο, παράδειγμα και έμπνευση, πολύτιμη παρουσία και αστείρευτο πλούτο… Σε αυτόν τον πρώτο, σύντομο αποχαιρετισμό μόνο μια υπόσχεση μπορούμε να του δώσουμε, την αγαπημένη του λέξη: Venceremos αγαπημένε σύντροφε, με εσένα μαζί, στην πρώτη αλυσίδα όπως πάντα!”

Το  ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
“Σε αποχαιρετούμε Τάσο, μαζί με όλους τους συντρόφους και συναγωνιστές σου της δικτατορίας, της μεταπολίτευσης, των μετωπικών εγχειρημάτων, των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων στους οποίους έδωσες το «παρών». Στους αγώνες αυτούς που θα δικαιωθούν αργά ή γρήγορα, θα πρωταγωνιστήσει μια σύγχρονη κομμουνιστική ελπίδα. Οι σύντροφοί σου στο ΝΑΡ και τη νεολαία για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και όλοι όσοι σε γνώρισαν και αγωνίστηκαν δίπλα σου, θα σε θυμόμαστε με σεβασμό και επιστράτευση δυνάμεων για μια νέα κομμουνιστική αυγή στην Ελλάδα και τον κόσμο”.

Η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου
“Ο Τάσος ήταν και θα είναι μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες των αγώνων του λαού του Περιστερίου. Αν κάτι εξέφραζε ο Τάσος, ήταν η ακλόνητη του πίστη στον λαϊκό ριζοσπαστισμό και σε ένα νέο κομμουνιστικό σχέδιο, ακόμα και αν οι συνθήκες ήταν δύσκολες. Είχε να δώσει ακόμα πολλά. Θα μας λείψει η σκέψη του, η συντροφιά του, η νεανικότητα του και η ανεκτίμητη προσφορά του”.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, ΣΕΚ
“Μαζί στην εξέγερση του Νοέμβρη 1973, μαζί στην πρώτη Πρωτομαγιά μετά την πτώση της δικτατορίας και στις απεργίες ενάντια στο νόμο 330, μαζί σαν συμπαραστάτες στην κατάληψη της ΜΕΛ λίγο πιο μετά. Όταν η κυβέρνηση του Καραμανλή προσπάθησε να καταστείλει την επαναστατική αριστερά ως «τρομοκράτες» ακολουθώντας στα χνάρια της γερμανικής κυβέρνησης μετά τη δολοφονία των Μπάντερ-Μάινχοφ, βρεθήκαμε ξανά μαζί σαν συμπαραστάτες του Γιάννη Σερίφη μέχρι να κερδηθεί η κρίσιμη δίκη ενάντια σε εκείνη τη σκευωρία”.

Το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ΕΚΚΕ
“Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στις ιδέες του και πάλεψε για την ενότητα της αριστεράς ως στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τελευταία της Μετάβασης. Ήταν επίσης μέλος της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου, συμβάλλοντας στο κίνημα της πόλης ενάντια στο τοπικό κράτος, στο πλευρό του περιστεριώτικου λαού, γέννημα-θρέμμα του οποίου ήταν και ο ίδιος. Ουσιαστικός, ενωτικός και μάχιμος μέχρι την τελευταία στιγμή”.

Η Αριστερή Συσπείρωση (ΑΡΙΣ)
“Εμείς που τον γνωρίσαμε νεότεροι του, από τη δεκαετία του ’90 και μετά και πρόσφατα από τις γραμμές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αισθανόμαστε το σημάδι του. Νιώθουμε το παράδειγμα ήθους, σεμνότητας, αγωνιστικότητας και συντροφικότητας και θέλουμε να το κρατήσουμε μαζί μας.”

Η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας, ΟΚΔΕ
“Ο σ. Τάσος ανήκει σε μια γενιά αγωνιστών που πρόσφερε πολλά στο εργατικό και επαναστατικό κίνημα της χώρας μας, στην πάλη ενάντια στον ρεφορμισμό, στην υπεράσπιση της προοπτικής της επανάστασης και του σοσιαλισμού. Σε αυτή την πορεία, η οργάνωσή μας είχε ανταμώσει μαζί του πολλές φορές.”

Ο Παν. Λαφαζάνης,  επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, ΛΑΕ
“Χάσαμε ένα φίλο,  έναν αγωνιστή, ένα πραγματικό άνθρωπο. Γρήγορα τα χνάρια του θα τα ακολουθήσουν πάρα πολλοί και πρώτα απ’ όλα οι νέοι και οι νέες. Η θλίψη κυριαρχεί σήμερα σε όλο τον αριστερό προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο της χώρας και ιδιαίτερα σε όσους γνώρισαν από κοντά την καλοσύνη, την αγωνιστικότητα, την ανθρωπιά και το ανυπότακτο πνεύμα του Τ. Κατιντσάρου, ο οποίος έφυγε από κοντά μας πρόωρα αλλά θα μείνει για πάντα στην μνήμη και τις καρδιές μας”.

Το Εργατικό Επανασταστικό Κόμμα, ΕΕΚ
Το ΕΕΚ τιμά την συμβολή του στην διαρκή μας πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση και τον κομμουνισμό. Οι δρόμοι μας διασταυρώνονταν μαζί του πάντα ακριβώς στους δρόμους του αγώνα. Κι είναι σ’ αυτούς τους δρόμους που ο σύντροφος Τάσος θα είναι πάντα παρών μέχρι την τελική νίκη του κομμουνισμού.

Η Αριστερή Ανασύνθεση –ΑΡΑΝ
“Αποχαιρετώντας τον Τάσο δεν αποχαιρετούμε απλώς έναν σύντροφο. Σκύβουμε το κεφάλι με σεβασμό σε ένα κομμάτι της ιστορίας μας, σε έναν άνθρωπο που σε όλη του τη διαδρομή συμπύκνωσε τις αξίες, τις αρχές και το ήθος της επαναστατικής αριστεράς που θέλουμε. Και συνάμα σφίγγουμε τη γροθιά μας και ορκιζόμαστε ότι για μια τέτοια αριστερά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε”.

Η Κομμουνιστική Επαναστατική Δράση, ΚΕΔ
“Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν υποχώρησε ποτέ. Όπως ειπώθηκε από τον ίδιο σε μια ανύποπτη στιγμή, μπήκε νέο παιδί μια μέρα του Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο και δεν βγήκε ποτέ του από εκεί. Σε όλη του τη συνειδητή ζωή πάλεψε και υπερασπίστηκε με ανιδιοτέλεια τις ιδέες της κοινωνικής ισότητας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Στρατευμένος στη υπόθεση της επανάστασης και του κομμουνισμού.”

Η Πολιτική οργάνωση Κόκκινο Νήμα
Ασυμβίβαστα μια ζωή ήταν με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της προοπτικής του σοσιαλισμού, ήταν πάντα παρών στους πολιτικούς και κοινωνικούς ταξικούς αγώνες.Η πολιτική οργάνωση “Κόκκινο Νήμα” και το site RedTopia.gr απευθύνουν θερμά συλλυπητήρια στους οικείους και στους αγαπημένους του ανθρώπους.

Το ΚΚΕ μ-λ
“Ο σ. Τάσος αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη με τη διαδρομή του και κυρίως μια “κουλτούρα” δομημένη πάνω στη λογική “ενότητας και πάλης” που πρέπει να ξαναπρυτανεύσει στις σχέσεις των δυνάμεων της εκτός των τειχών Αριστεράς”.

Η Πανελλαδική Ανεξάρτητη Ταξική Εργατική Κίνηση
“Για περίπου πενήντα χρόνια έδωσε καθημερινά όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες από τις γραμμές της επαναστατικής αριστεράς. Τάχθηκε ανιδιοτελώς στον αγώνα και τις ανάγκες του εργατικού και λαϊκού κινήματος, χωρίς ποτέ να εξαργυρώσει υλικά και προσωπικά την προσφορά του σ’ αυτό. Ρομαντικός και ρεαλιστής, με νεανική καρδιά και έμπειρο μυαλό, ήταν πάντα εκεί σε όλες τις μάχες, από τον αντιδικτατορικό αγώνα και την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Ήταν εκεί όταν οι σημαίες του λαϊκού και εργατικού κινήματος κατέβαιναν στην δύσκολη δεκαετία του 90, για να τις ξανασηκώσει μαζί με το ηθικό όλων αυτών που δεν έλεγαν να υποχωρήσουν”.

Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ – Ομάδα Κομμουνιστών/στριών
“Ο Τάσος ήταν από τους λίγους που μπορούσε να πιάνει τον «σφυγμό» της νεολαίας. Άλλωστε οι περισσότεροι νεότεροι σύντροφοι και συντρόφισσες τον γνώρισαν στους δρόμους. Ήταν μέλος της αποστολής στη Γένοβα το 2001 και όταν οι καραμπινιέροι σταμάτησαν τα πούλμαν τον θυμόμαστε να τσακώνεται και να διαμαρτύρεται σε άπταιστα ελληνικά! Ήταν μαζί μας στις φοιτητικές κινητοποιήσεις του 06-07 και στην εξέγερση του Δεκέμβρη το 2008. Τον θυμόμαστε στα φοιτητικά αμφιθέατρα, στις εκδηλώσεις των σχημάτων της Ε.Α.Α.Κ για το Πολυτεχνείο, να μιλάει με πάθος για τον Κόκκινο Νοέμβρη, για το πώς η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελούσε πρόπλασμα-δείγμα μιας κομμουνιστικής κοινωνίας”.


Πέρα από τις οργανώσεις, οι αριστεροί άνθρωποι του διαδικτύου. γνήσια, ειλικρινά και ανθρώπινα εξέφρασαν την οδύνη για την απώλεια και την εκτίμηση σε αυτό που ο Τάσος εκπροσωπούσε: 

Ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης
“Με τον καιρό επιβεβαίωνες ότι ο Τάσος, με όλες τις διαφωνίες και όσα μπορούσες να του σούρεις, είχε αυτή την πολύτιμη αισθητική της ελευθερίας, που την χρειαζόμαστε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στο κοινωνικό κίνημα. Δεν την είχε μόνο στις πολιτικές του θέσεις, την είχε επίσης και στην καθημερινή του συναναστροφή, στον τρόπο που ζούσε, που φλέρταρε, που σε κορόιδευε. Κουβαλούσε την ελευθερία πάνω του αγέρωχα, όπως της πρέπει.

Ο Λεωνίδας Χατζηγεωργίου
Πέθανε ο Περιστεριώτης κομμουνιστής και φίλος Τάσος Κατιντσάρος Πάρα το ότι δεν είχαμε κοινή πολιτική πορεια είχα πάντα βαθιά εκτίμηση στο πρόσωπό του. Συναγωνιστής στην αντιδικτατορική πάλη ο Τάσος υπηρέτησε σταθερά πάντα με συνέπεια αυτά που πίστευε. Απώλεια σοβαρή για την οικογένεια του αλλά και για τον πολιτικό χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όπου πολιτικα τα τελευταία χρόνια ανήκε.

Η Ναταλί Γλέζου
Κάθε φορά που σε αντάμωνα στις πορείες , πάντα ατρόμητος και γελαστός ήσουν… Ούτε οι κλούβες ούτε οι αστυνόμοι σε φόβιζαν… Εσύ περνούσες από πάνω τους… Σύντροφε, εσύ με αποδεχόσουν γι’ αυτό που είμαι… Έντιμος, με και με τόση αγάπη και διάθεση έμπρακτης αλληλεγγύης για κάθε αδικημένο και με ένα ζεστό χαμόγελο για κάθε σύντροφο - συντρόφισσα.

Isidoros Berdedopoulos
Η μια άκρη του χεριού μία ντουντούκα, η άλλη ένα τσιγάρο και στη μέση μια κόκκινη παντιέρα για καρδιά. Αυτός ήταν/είναι/θα είναι

Paraskevi Manifava
Και μου ’λεγες κάθε που έδινα μάχη για τη ζωή τον τελευταίο χρόνο: "βάστα γερά ρε αγρίμι κι αυτό θα περάσει. Θα νικήσεις. Το χάρο λυπάμαι όταν ανταμώνετε".
Όμως εσύ έχασες την μάχη. Πολύ νωρίς σε χάνουμε.
Και θέλω να σου γράψω κάτι βρε Τάσος Κατιντσάρος για να σ' αποχαιρετήσω, αλλά ο κόμπος στο λαιμό μου δένει και τα χέρια...και θέλω να σε σιάξω εικόνα (όπως τον τεντιμπόη που γελούσαμε όταν τη σκάρωσα,) α μα δε μου βγαίνει. Ετσά θα σε κρατήσω στη μνήμη, όπως ήσουν στις αντάμωσες στο δρόμο.

Sofia Nas
Τον θυμάμαι στις μεγάλες κινητοποιήσεις της μεταπολίτευσης, να συζητά με απίστευτο χιούμορ με όλους τους συναγωνιστές, όλων των πολιτικών παρατάξεων, με δηκτικότητα μόνον για τους "απέναντι". Ποτέ δεν άφηνε τις ιδεοληψίες να σκιάζουν τις σχέσεις του με όσους αγωνίζονταν για τον κοινό σκοπό. Με την συμπεριφορά του έκανε όλους όσους υποκριτικά βρισκόντουσαν τάχα μου μαζί μας στους κοινούς αγώνες, να φεύγουν μακριά μας ντροπιασμένοι. Ήξερε αυτός τον τρόπο. Κανείς δεν μπορούσε να τον ξεγελάσει.

Γιώργος Καρφής
ο σ. Τάσος Κατιντσάρος, -φύσει και θέσει υπάλληλος της εργατικής τάξης ...Καλή Πατρίδα Σύντροφε ...

Giorgos Kafkias
Ήρθε λοιπόν αυτός λίγο πριν βγούμε απ’ τη Σταδίου στο Σύνταγμα και μας είπε κάτι του στυλ "σύντροφοι μου θα μου κάνετε την τιμή να μπω μαζί σας στην αλυσίδα;”, ενώ την τιμή μας την έκανε αυτός…
Και τον θυμάμαι εκεί και πριν και μετά σε τόσες και τόσες πορείες. Η πρώτη γραμμή ψιλοάλλαζε κάθε τόσο, εμείς οι "νέοι" της φωτογραφίας βαρύναμε και δεν πολυπηγαίναμε πια, αλλά ο Τάσος Κατιντσάρος ήταν εκεί...

Akis Katsoylas
Καλό ταξίδι σύντροφε Τάσο....σε αποχαιρετώ με ένα αγαπημένο σου τραγούδι....«Κυρίως, μας ενώνει αίμα», είπε σε μια από αυτές τις αντιπαραθέσεις για την ιστορία του λαϊκού κινήματος.
Κυρίως, όμως, έβλεπε στο μέλλον.
Στεκόμαστε δίπλα στη σύντροφό του, στην οικογένειά του, στους οικείους του.
Τάσο, καλό ταξίδι.

Γιάννης Ραμόν
Πάντα στην πρώτη γραμμή της διαδήλωσης, της απεργίας, της σύγκρουσης, έδειχνες σε μας πως μπορεί ένας άνθρωπος να παραμείνει νέος στη ψυχή και ανυπότακτος, ασυμβίβαστος αγωνιστής σε όλη του την ζωή. Νιώθω τυχερός για όσα πρόλαβα να μάθω από σένα, λόγω απόστασης δεν είχα την ευκαιρία παρά μόνο λίγες φορές να μιλήσω από κοντά μαζί σου, όμως έστω κι απ’ αυτό το άχαρο μέσο δεν θα ξεχάσω το ενδιαφέρον που έδειχνες όσο ελάχιστοι για το τι γίνεται εδώ και την προθυμία να μοιραστείς τις δικές σου εμπειρίες, να μεταφέρεις όσα εμείς δεν προλάβαμε να ζήσουμε.

Nikos Xentes
Καλό σου ταξίδι σύντροφε Τάσο!
Τίμησες κάθε βήμα της μακράς πορείας σου στον αγώνα για το δίκιο του λαού και την κοινωνική απελευθέρωση. Κρατώντας πάντα ψηλά το "Κ" και το "Μαχητής" της Οργάνωσής σου. Και πάντα με την μοναδική ευγένεια που σε διέκρινε.
Άλλη μια μεγάλη έλλειψη, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε...

Νάνσυ Πανταζή
Κάθε φορά που σε αντίκριζα ήσουνα τόσο ψηλός στα μάτια και στην καρδιά μου που έφτανες στον ουρανό!
Αγαπημένε μου Τάσο, ασπίδα & αγκαλιά συντροφική στα δύσκολα μου, δε σε αποχαιρετώ γιατί οι πραγματικοί αγωνιστές και άνθρωποι ζουν για πάντα στις ψυχές μας...

Stella Anezaki
Ο Τάσος ήταν απ' τους λίγους εκείνους πια, που η λέξη κομμουνιστής εύρισκε δικαίωση στο πρόσωπό του. Παρών απ' τα μαθητικά του χρόνια στο κίνημα, ποτέ δεν απουσίασε, ποτέ δεν έκανε πίσω. Ηταν πάντα εκεί, ένας ζωντανός άνθρωπος, με πίστη για την επαναστατική αναγκαιότητα, με αγάπη για τη ζωή, με δίψα για όλα τα όμορφα πράγματα.
Φτωχαίνουμε αγαπημένε…, φεύγει μαζί σου κι ένα κομμάτι από μας, απ’ τα νιάτα μας, απ' τα κοινά μας περπατήματα, απ' τα όσα ζήσαμε μαζί... Οσοι μένουμε πίσω θα σε θυμόμαστε για τα αποτυπώματα που άφησες... και ναι ρε Τάσο "VENCEREMOS"
          

ΠΗΓΗ:  Kommon

Δεν υπάρχουν σχόλια: