Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ, ΟΙ ΑΠΕ, Η ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ "ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ"

Εκδήλωση με θέμα: «Ο λιγνίτης, οι ΑΠΕ, η ΔΕΗ και το Περιβάλλον» από το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια “Εργατική Αλληλεγγύη”, πραγματοποιήθηκε το  απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα του Κοβεντάρειου.

Αρχικά προβλήθηκε το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ «ο ασκός του Αιόλου» που αφορά τις ανεμογεννήτριες του σκηνοθέτη Νασίμ Αλάτρα ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού. "ξεσκεπάζουμε ψέμματα και μύθους δεκαετιών γύρω από την πράσινη ανάπτυξη και καθαρή ενέργεια, φέρνοντας στην επιφάνεια τον αγώνα όσων αγωνίζονται εδώ και δεκαετίες ανθρώπους που προστατεύουν τα βουνά της Ελλάδος από τους μεγαλοεργολάβους, που εγκαθιστούν πάρκα αιολικά, καταστρέφοντας τα βουνά της χώρας", τόνισε ο ίδιος, λέγοντας πως πίσω από μικρές εταιρείες είναι μεγάλοι όμιλοι που καταστρέφουν το περιβάλλον!
Στη συνέχεια μίλησε η Ηλεκτρολόγος Μηχανικός της ΔΕΗ Γιώτα Σταθά και τέλος ο Ασαλουμίδης Κωνσταντίνος ο οποίος στην εισήγησή του εξέφρασε τις θέσεις του Συνδικάτου για την Ενέργεια, την παρουσία της ΔΕΗ στην Περιοχή Δυτικής Μακεδονίας και η προστασία της υγείας κατοίκων και εργαζομένων. "Τον τελευταίο καιρό ακούμε για την υπολειτουργία των σταθμών, για τις απολύσεις εργαζομένων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ. Παράλληλα, μιλάμε πολύ πρόωρα για μεταλιγνιτική εποχή και πράσινη ανάπτυξη . Σήμερα προβάλλουμε το ντοκιμαντέρ που αποδεικνύει τι κρύβεται πίσω από την πράσινη ανάπτυξη, προτείνοντας πως για να συνεχίσει η περιοχή να έχει ανάπτυξη, πως θα πρέπει να βρίσκεται στο ενεργειακό κέντρο της Ελλάδος" είπε ο πρόεδρος του σωματείου.
Ειδικότερα, ο ίδιος αναφέρθηκε στη βελτίωση των τρόπων εξόρυξης του λιγνίτη, λέγοντας πως ήταν από τα πρώτα σωματεία που έκαναν προσφυγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης, προκειμένου να υπάρχουν ανταποδοτικά πρέπει. Επίσης, σημείωσε πως η ΔΕΗ θα πρέπει να κλείσει όταν και όποτε πρέπει τα ορυχεία και όχι εις βάρος των εργαζομένων. 

Β.Σ.