Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει τον μισό πλούτο της γης


Μπορεί οι εκατομμυριούχοι να αποτελούν μόλις το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, αυτό δεν στέκεται τους εμπόδιο όμως στο να κατέχουν σχεδόν τον μισό ιδιωτικό πλούτο του πλανήτη.
Την κοινωνική ανισότητα που επικρατεί στον κόσμο αποδεικνύει μία ακόμα έρευνα της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Boston Consulting Group.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του οργανισμού, συνολικά 18,5 εκατομμύρια πλούσιοι μοιράζονται το 47% όλου του παγκόσμιου πλούτου σε εισοδήματα, τραπεζικές καταθέσεις ή μετοχές. Το ύψος της περιουσίας αυτής της μειοψηφίας που κατέχει την πλειοψηφία ανέρχεται στα 78,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ξεπερνά το παγκόσμιο ΑΕΠ.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι εντοπίζονται στις ΗΠΑ, στις οποίες ανέρχονται επισήμως σε 8 εκατ. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου παρατηρείται μάλιστα στη Βόρεια Αμερική. Εκεί το 63% των ατομικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 60,4 τρισεκ. δολαρίων ανήκουν αποκλειστικά σε εκατομμυριούχους και το ποσοστό αυτό —το υψηλότερο του πλανήτη— εκτιμάται ότι θα φτάσει το 69% μέχρι το 2020.
Ξεχωριστή θέση στη λίστα των χωρών με τους περισσότερους εκατομμυριούχους καταλαμβάνουν και το Λιχτενστάιν και η Ελβετία, που αποτελούν τις δύο χώρες με τη μεγαλύτερη αναλογία εκατομμυριούχων ανά αριθμό κατοίκων.
Όσον αφορά τα νούμερα του παγκόσμιου ιδιωτικού πλούτου, η έκθεση συμπαιραίνει ότι το 2015 δεν παρατηρήθηκαν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Ο ιδιωτικός πλούτος αυξήθηκε κατά 5,2%, από 7% το 2014, κυρίως λόγω της χρηματοοικονομικής και πολιτικής αστάθειας, καθώς και της επιβολής οικονομικών κυρώσεων.
Ο πλούτος που έχει συγκεντρωθεί σε «εξωχώρια» κέντρα, δηλαδή σε χώρες που αποτελούν παραδείσους για τη «διακριτικότητα» και τη χαμηλή φορολόγηση που προσφέρουν σε επενδυτές από τρίτες χώρες, αυξήθηκε κατά 3%, φτάνοντας περίπου τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Κορυφαίος φορολογικός παράδεισος για το 2015, ποιος άλλος παρά η Ελβετία, που προηγείται κατά πολύ στην προτίμηση των επενδυτών, αφήνοντας πίσω τη Σιγκαπούρη και τη Βρετανία.

Πηγή:tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: