Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Πώληση μονάδων που αντιπροσωπεύουν το 40% της εγκατεστημένης ισχύος της ΔΕΗ ζητούν οι θεσμοί

Γρίφος η συμμετοχή της ΔΕΗ στις διαπραγματεύσεις
Με την συμμετοχή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη φαίνεται ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την Τρόικα στον τομέα της ενέργειας.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών απαίτησαν τη συμμετοχή της ΔΕΗ στις συζητήσεις, καθώς και ότι θέτουν πλέον με επιτακτικό τρόπο το ζήτημα της ενεργοποίησης των περίφημων δομικών μέτρων που δεν είναι άλλα από την πώληση υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων παραγωγής.
Η πλευρά της ΔΕΗ δεν το επιβεβαιώνει και τηρεί στάση αναμονής.
Παρά το γεγονός ότι από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιχειρείται να μεταφερθεί κλίμα καλής συνεννόησης, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως το ζήτημα της ΔΕΗ είναι κεντρικό σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης.
Η υπόθεση των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ και η αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρισμού που θα διατίθενται μέσω αυτών, έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο, παρά το γεγονός ότι ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης εμμένει ότι αυτό είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.

Οι ποσότητες ΝΟΜΕ που θα διατεθούν

Μάλιστα μεταφέρει σε συνομιλητές του κλίμα αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει συμφωνία κάπου στο ενδιάμεσο μεταξύ της απαίτησης των εκπροσώπων των δανειστών και της σημερινής πρόβλεψης του νόμου.
Δηλαδή θα συμφωνηθεί να διατεθούν το 2017 ποσότητες που αντιστοιχούν στο 17% έναντι του 12% που προβλέπει ο νόμος και του 20% που ζητούν οι Θεσμοί.
Ο κ. Σταθάκης είχε την πρώτη επαφή του με την Τρόικα την Τρίτη και όπως είπε ο ίδιος εξερχόμενος, θα έχει νέα συνάντηση κατά πάσα την Παρασκευή.
Ωστόσο στις συζητήσεις που συνεχίζονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ζητήθηκε η συμμετοχή της ίδιας της ΔΕΗ, κάτι στο οποίο δεν φαίνεται να έχει αντίρρηση το υπουργείο.
Άλλωστε η ΔΕΗ συμμετείχε με στελέχη της στις διαπραγματεύσεις κατά το παρελθόν, κάτι το οποίο διεκόπη με απόφαση του τότε υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη τον Ιανουάριο του 2016.
Ο κ. Σκουρλέτης έχοντας χαράξει τη δική του πολιτική στρατηγική είχε επιλέξει να μην ακούσει τις αντιρρήσεις της ΔΕΗ για τις επιπτώσεις των ΝΟΜΕ, αλλά και για το περίπλοκο σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ.
Κεντρικός πολιτικός στόχος του ήταν να αποτρέψει το σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ και να διατηρήσει το 51% του ΑΔΜΗΕ υπό τον έλεγχο του δημοσίου.
Για να γίνει αυτό όμως αποδέχθηκε να συμπεριληφθούν στο Μνημόνιο δυο κρίσιμοι όροι: Πρώτον ότι εάν αποτύχουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ τότε θα ενεργοποιηθούν δομικά μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς και δεύτερον ότι εάν το περίπλοκο σχήμα που επέλεξε για τον ΑΔΜΗΕ και το οποίο οδηγεί στο να εκχωρήσει η ΔΕΗ στο δημόσιο ένα περιουσιακό στοιχείο της χωρίς να ουσιαστικά να αποζημιωθεί, δεν ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου τότε θα προχωρήσει η πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ.
Σήμερα λοιπόν, ένα χρόνο αργότερα, βρισκόμαστε στο κομβικό για τη ΔΕΗ σημείο, όπου οι δυο αυτές επιλογές αξιολογούνται.

Πιέσεις για πώληση μονάδων και του 17% της ΔΕΗ

Έτσι, σε ότι αφορά τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ είναι πλέον φανερό πως δεν οδηγούν στο επιθυμητό για τους Θεσμούς αποτέλεσμα και οι πιέσεις εκ μέρους τους είναι ασφυκτικές για την πώληση μονάδων σε ποσοστό που να αντιστοιχεί στο 40% της εγκατεστημένης ισχύος της ΔΕΗ.
Όσο δε για την υπόθεση του ΑΔΜΗΕ αυτή δεν φαίνεται να την θέλει η ίδια η ΔΕΗ αν και κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην αποτύχει το σχέδιο και ενεργοποιηθεί η ρήτρα της πώλησης του 100%.
Και το ήδη μπερδεμένο κουβάρι μπερδεύεται ακόμη περισσότερο καθώς από τη μια πλευρά το ΔΝΤ εμμένει στην πώληση του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και από την άλλη η Κομισιόν θεωρεί μείζον το ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς.
Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε έχει ενεργοποιήσει τα ισχυρότερα από τα όπλα που έχει στη διάθεση της και δεν είναι άλλα από την έρευνα της DGCop από τη μια πλευρά και τις αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου περί δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά του λιγνίτη από την άλλη. Υπενθυμίζεται ότι το δεύτερο αυτό ζήτημα ετέθη στον κ. Σταθάκη ήδη από τον περασμένο Δεκέμβρη όταν διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις.

www.worldenergynews.gr Πώληση μονάδων που αντιπροσωπεύουν το 40% της εγκατεστημένης ισχύος της ΔΕΗ ζητούν οι θεσμοί

Δεν υπάρχουν σχόλια: