Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Ο Μυτιληναίος θέλει τα Υδρουλεκτρικά αλλά και "ισχυρή ΔΕΗ" .....



 Σχόλιο από:
Το είχαμε γράψει εδώ (Ξεπούλημα παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ με κύριο στόχο τα υδροηλεκτρικά) από τον Απρίλη ακόμα: Οι "άγιοι" της Ενέργειας δε θέλουν τους λιγνιτικούς σταθμούς και τα ορυχεία! Απλά μπαίνουν στη συζήτηση για να πουν κάποια στιγμή ότι πρέπει να πουληθούν πακέτο με τα υδροηλεκτρικά τα οποία είναι το φιλέτο. Έτσι λοιπόν άρχισαν ένας -ένας να αποκαλύπτουν τους στόχους τους, εκβιάζοντας ταυτόχρονα το λαό, γιατί με την κυβέρνηση και την ΕΕ αυτά γίνονται σε πλήρη συμφωνία. 
Γιατί όμως τόση αγάπη για τη ΔΕΗ και τη θέλει μάλιστα και ισχυρή;
Γιατί αν καταρρεύσει η ΔΕΗ που θα βρει ο κυρ Λευτέρης άλλη τέτοια γαλακτερή αγελάδα να την αρμέγει από δέκα μεριές;  

Η ΔΕΗ είναι ο «συλλογικός καπιταλιστής’ στην Ηλεκτρική Ενέργεια. Μαζεύει σταγόνα –σταγόνα από το υστέρημα του Ελληνικού λαού (οικιακοί καταναλωτές) και τα δίνει μαζεμένα σε μια χούφτα απατεώνες της αστικής τάξης που κόλλησαν σα βδέλλες στη Ηλεκτρική Ενέργεια και γενικότερα στο σώμα του Ελληνικού λαού. Γιατί που αλλού υπάρχει αυτή η λογική…. Ο Μυτιληναίος σαν παραγωγός Ηλεκτρικής Ενέργειας (διαθέτει μονάδα παραγωγής Η/Ε με καύσιμο Φυσικό Αέριο) πουλάει στη ΔΕΗ με 100 και 150€ τη MW/h ενώ ο ίδιος του σαν καταναλωτής, για τις ανάγκες του εργοστασίου του «Αλουμίνιο της Ελλάδας», που είναι ενεργοβόρο αγοράζει από τη ΔΕΗ 36€ τη MW/h;   ( Catastroika: Το μεγάλο ξεπούλημα της ΔΕΗ)

*********************************


"Δύσκολα θα πωληθούν μόνο οι λιγνίτες της ΔΕΗ χωρίς υδροηλεκτρικά"

Χρειάζεται ισχυρή ΔΕΗ για την απελευθέρωση της αγοράς
Στα πλαίσια της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Μυτιληναίος ρωτήθηκε αν υπάρχει ενδιαφέρον από την εταιρεία για τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔEΗ, θέμα για το οποίο απάντησε ότι είναι δύσκολο να πάρει αυτή τη στιγμή θέση δεδομένου ότι στις αποκρατικοποιήσεις αλλάζουν συχνά οι όροι.
Ωστόσο, όπως είπε, δεν είναι εξαιρετικά αισιόδοξος για τη δυνατότητα πώληση λιγνιτικών μονάδων χωρίς υδροηλεκτρικά. «Πακέτο θα μπορούσε να δουλέψει, αλλά μόνο λιγνιτικά θα είναι δύσκολο», είπε χαρακτηριστικά.
Πέραν αυτού, ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε ότι «είμαστε κοντά στη ΔEΗ και βλέπουμε τις δυσκολίες», για να συμπληρώσει ότι η εταιρεία είναι όσο υποστηρικτική είναι δυνατό για τη ΔEΗ καθώς η ελληνική αγορά «χρειάζεται ισχυρή ΔEΗ για να γίνει σωστή απελευθέρωση της αγοράς». Αν τα προβλήματα μεγαλώσουν για τη ΔΕΗ θα είναι κακό για όλη την αγορά, συμπλήρωσε.
*********************************

Απαισιόδοξος για το market test ο Ε. Μυτιληναίος - Ηχηρό μήνυμα στήριξης για τη ΔΕΗ 

Χρήστος Στεφάνου
Αίσθηση προκάλεσε στην ενεργειακή αγορά, η τοποθέτηση του Ε. Μυτιληναίου σε σχέση με τις εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ. Η παρέμβαση Μυτιληναίου είναι διπλή και αφορά τόσο την εν εξελίξει διαδικασία πώλησης των λιγνιτών, όσο και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΗ.
Για τους λιγνίτες ο ίδιος εμφανίστηκε απαισιόδοξος εκτιμώντας ότι χωρίς υδροηλεκτρικά θα είναι πολύ δύσκολο για τη ΔΕΗ να πουλήσει μόνα τους λιγνιτικά εργοστάσια. Η παρέμβαση έχει ιδιαίτερη σημασία, υπό την έννοια ότι ο όμιλος Μυτιληναίος αποτελεί έναν ισχυρότατο πόλο της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, που θεωρείται εκ των βασικών υποψηφίων στη διαδικασία αποεπένδυσης της ΔΕΗ από τους λιγνίτες. Μάλιστα η εταιρεία μέσω της έκδοσης ομολόγου απέκτησε και την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά κεφάλαια και εργαλεία ώστε να μπορεί εφόσον το κρίνει απαραίτητο να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τους λιγνίτες.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ κατά καιρούς έχουν γίνει διαρροές και ανεπίσημες τοποθετήσεις, η δήλωση Μυτιληναίου προς τους αναλυτές συνιστά την πρώτη επίσημη τοποθέτηση ισχυρού ενεργειακού παράγοντα της εγχώριας ενεργειακής σκηνής για την υπόθεση των λιγνιτών. Και όπως και οι ανεπίσημες διαρροές των τελευταίων μηνών, έτσι και η δημόσια δήλωση δίνουν το ίδιο στίγμα, ότι δηλαδή χωρίς υδροηλεκτρικά από μόνη της η πώληση λιγνιτικών μονάδων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Τώρα εκτός από τους λιγνίτες ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοποθέτηση σε σχέση με τη ΔΕΗ. Και εδώ για πρώτη φορά έχουμε έναν ανταγωνιστικό όμιλο να παίρνει επισήμως θέση υπέρ της ΔΕΚΟ τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει αγορά και απελευθέρωση χωρίς τον ισχυρό πόλο που λέγεται ΔΕΗ. Και εξίσου ενδιαφέρον είναι το παράδειγμα που έφερε ο κ. Μυτιληναίος για τα ΥΚΩ, όπου θυμίζουμε έχουμε τις πληροφορίες περί σημαντικού “κουρέματος" των ποσών που ζητούσε η ΔΕΗ να της επιστραφούν για τα παλαιότερα έτη.
“Γενικά είμαστε κοντά στη ΔΕΗ και γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Ξέρουμε για παράδειγμα τι γίνεται με τα ΥΚΩ” τόνισε ο κ. Μυτιληναίος προσθέτοντας μάλιστα ότι ο όμιλος είναι υποστηρικτικός απέναντι στη ΔΕΗ, στο παρελθόν αλλά και τώρα (το Δεκέμβριο ο όμιλος προκατέβαλε το σύνολο της κατανάλωσης ρεύματος για το 2017, δίνοντας στη ΔΕΗ ανάσα ρευστότητας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία ύψους 100 εκ. )
Εδώ να σημειώσουμε πάντως ότι το κούρεμα των απαιτήσεων για τα παλιά ΥΚΩ συνιστά ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα για τη ρευστότητα της ΔΕΗ, η οποία έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια αλλεπάλληλα πλήγματα.
Ωστόσο όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος “η ελληνική αγορά χρειάζεται μια ισχυρή ΔΕΗ όσο χρειάζεται και την απελευθέρωση. Η απελευθέρωση πρέπει να γίνει με τρόπο υγιή και σωστό. Εάν η ΔΕΗ πέσει σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, αυτό θα είναι κακό για όλους μας στην αγορά”.
Αποτελεί κοινό τόπο στην αγορά ότι η ΔΕΗ δε διανύει και τις καλύτερες ημέρες της, καθώς οι αντοχές της εταιρείας αρχίζουν να εξαντλούνται. Δεν μπορεί λοιπόν σήμερα και ενώ συνεχίζονται τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και των ανεξόφλητων οφειλών, η ΔΕΗ να αντιμετωπίζεται, ως … “χρυσοτόκος όρνιθα”. Το αντίθετο μάλιστα. Οι αντοχές της εταιρείας είναι περιορισμένες και πλέον απαιτείται από όλες τις πλευρές να γίνουν βήματα για τη στήριξη της ΔΕΗ, η οποία θυμίζουμε καλείται να περάσει μια εξαιρετικά επίπονη και δύσκολη προσαρμογή στα νέα δεδομένα.
Υπό την έννοια αυτή η παρέμβαση Μυτιληναίου έχει βαρύνουσα σημασία, ενόψει και των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο στην αγορά της λιανικής όσο και στην παραγωγή και την πώληση των λιγνιτών.

ΠΗΓΗ: energypress

Δεν υπάρχουν σχόλια: