Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Ο φασίστας, αντικομμουνιστής Μπολσονάρου ανοίγει «μέτωπο» με Κούβα και Βενεζουέλα

Ο ακροδεξιός, φασίστας πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ κήρυξε τον «πόλεμο» κατά της Κούβας και της Βενεζουέλας. 
Ο αντικομμουνιστής, υμνητής της Χούντας και «έμπιστος» των ΗΠΑ, σε διάγγελμα του ανέφερε: «Ότι μπορούμε να κάνουμε εντός των ορίων του νόμου, της δημοκρατίας, εναντίον της Κούβας και της Βενεζουέλας, θα το κάνουμε». Ο υμνητής τους καθεστώς της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία (1964-1985), επικαλείται το …«νόμο» και τη …«δημοκρατία» …παπαγαλίζοντας την αμερικάνικη προπαγάνδα για να ανοίξει «μέτωπο» με τις δύο χώρες. 


Αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η εκλογή του, συνδέεται με τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ για τη Λατινική Αμερική, ο ακροδεξιός Μπολσονάρου έσπευσε να βάλει στο στόχαστρο το «νησί της επανάστασης» και τη Βενεζουέλα. 

Ο Μπολσονάρου, ο οποίος αναλαμβάνει την εξουσία την 1η Ιανουαρίου, είναι ορκισμένος αντικομμουνιστής. Ο πρώην λοχαγός, καταφέρεται πολύ συχνά εναντίον της Κούβας και της Βενεζουέλας. Ο Μπολσονάρου, ο οποίος έχει υποσχεθεί να αλλάξει τελείως την βραζιλιάνικη εξωτερική πολιτική και να την ευθυγραμμίσει απόλυτα με αυτή της Ουάσινγκτον, έχει «αγκαλιαστεί» από τα αμερικάνικα μονοπώλια. Με την κυβέρνηση Τραμπ να συνεχίζει με μεγαλύτερη ένταση το απάνθρωπο εμπάργκο και τις κυρώσεις τόσο εναντίον του λαού της Κούβας, όσο και κατά της Βενεζουέλας, ο νέος Βραζιλιάνος πρόεδρος αποτελεί άλλο ένα «πιόνι» στο οπλοστάσιο της. 

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζον Μπόλτον, συναντήθηκε στα τέλη του Νοεμβρίου με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βραζιλίας. Έκρινε ότι η επικράτησή του προσφέρει μια «ιστορική ευκαιρία» ώστε οι ΗΠΑ και η Βραζιλία να συνεργαστούν στενά στα πεδία της …ασφάλειας και της οικονομίας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ το επόμενο διάστημα έχει δρομολογήσει και τη στενότερη στρατιωτική συνεργασία με το καθεστώς Μπολσονάρου. 

Ο Μπολσονάρου δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς σχεδιάζει να κινηθεί εναντίον της Κούβας και της Βενεζουέλας. Ωστόσο κινείται στην ίδια αντιδραστική γραμμή με την Ουάσινγκτον, η οποία σχεδιάζει να εντείνει τις πιέσεις της κατά της Βενεζουέλας και της Κούβας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Τράμπ έχει αφήσει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο επέμβασης στη Βενεζουέλα. Με σύμμαχο έναν νοσταλγό της χούντας οι ΗΠΑ βρήκαν τον «κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση» για να βάλουν για μια ακόμα φορά φωτιά στη Κεντρική και Λατινική Αμερική. 

ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: