Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

ΚΚΕ: Ερώτηση για τα Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας και η επιχείρηση τρομοκράτησης - ποινικοποίησης των αγώνων τους

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι φοιτητές των τμημάτων
της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, διεκδικώντας πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, σίτιση και στέγαση καθώς επίσης και υποδομές του Πανεπιστημίου στο οποίο σπουδάζουν. Παράλληλα διαμαρτύρονται ενάντια στο επικείμενο νομοσχέδιο για τη συνένωση του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που έχει εξαγγελθεί.

Οι φοιτητές των τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου, όπως και οι φοιτητές των υπόλοιπων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας και οι οικογένειες τους, αναγκάζονται να σηκώνουν ένα τεράστιο οικονομικό κόστος (ενοίκια, σίτιση, μετακίνηση, αναλώσιμα) ώστε να καταφέρουν να σπουδάσουν. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το παράδειγμα του μεγάλου αριθμού φοιτητών που δεν τους παρέχεται δωρεάν σίτιση, παρόλο που το εισόδημα τους, σε πολλές περιπτώσεις, είναι πολύ χαμηλότερο από το εισοδηματικό κριτήριο που έχει τεθεί. Το θέμα αυτό έχει αναδειχθεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σε σχετική παρέμβασή του με την αρ. Πρωτ. 544/19-10-17
Ερώτησή του. Παράλληλα το Πανεπιστήμιο δε διαθέτει φοιτητικές εστίες και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη γι’ αυτό. Το αποτέλεσμα είναι και σε αυτή την περίπτωση να επιβαρύνονται οι φοιτητές και οι οικογένειες τους με το κόστος του ενοικίου ή σε άλλες περιπτώσεις να διακόπτονται οι σπουδές. Σημαντικό έξοδο αποτελεί και η μετακίνηση των φοιτητών καθώς η μετακίνηση από και προς τους χώρους διδασκαλίας κοστίζει 1,20 €, ενώ τα δρομολόγια δεν επαρκούν και δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους. Πολλοί φοιτητές αναγκάζονται καθημερινά να περπατούν μέσα στην Εθνική Οδό, ώστε να μεταβούν στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Τέλος άσχημες είναι και οι συνθήκες στους χώρους διδασκαλίας, με ενδεικτικό το παράδειγμα διασποράς των εργαστηρίων και των αιθουσών διδασκαλίας σε πολλούς χώρους.

Ταυτόχρονα οι φοιτητές έχουν να αντιμετωπίσουν και την επικείμενη συγχώνευση του Πανεπιστημίου τους με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Η επιτροπή που δημιουργήθηκε με εκπροσώπους από το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ και το αρμόδιο Υπουργείο κατέθεσε δύο πορίσματα (ένα από την πλευρά του Πανεπιστημίου και ένα από το ΤΕΙ), ωστόσο σε κανένα από τα δύο δε γίνεται λόγος για το πως θα λυθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι φοιτητές. Κανένα τους δεν κάνει λόγο για την ανάγκη αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών του νέου Ιδρύματος, ούτε για το πως θα στελεχωθούν με το απαραίτητο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. Επιπλέον, δεν δίνεται απάντηση στο τι θα απογίνουν οι σημερινοί φοιτητές του Ιδρύματος.

Για άλλη μια φορά οι αναδιαρθρώσεις - συγχωνεύσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που προχωρά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων, στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΕ, αποτελούν το όχημα για ανταγωνιστικά Πανεπιστήμια, για αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος και για ένα ατέλειωτο κυνήγι πανάκριβων πιστοποιητικών και μεταπτυχιακών, ώστε να καταφέρουν κάποτε οι απόφοιτοι να εργαστούν. Συνεχίζει όμως και την προσπάθεια τρομοκράτησης όσων αγωνίζονται. Στην κινητοποίηση των φοιτητών της Πολυτεχνικής σχολής, παρουσιάστηκαν άνδρες της Ασφάλειας και έκαναν προκλητικό έλεγχο σε συγκεντρωμένους φοιτητές, ζητώντας τους ακόμα και την διεύθυνση κατοικίας τους. Παράλληλα, σύμφωνα με καταγγελία των φοιτητών προωθείται και η ποινικοποίηση της κινητοποίησης που αποφασίστηκε από τις γενικές συνελεύσεις των τμημάτων, με απειλές για εισαγγελική παρέμβαση.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, ώστε:
1. Να εξασφαλιστεί γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών του Ιδρύματος, ώστε να σπουδάζουν δωρεάν όλοι, με αναβαθμισμένες σπουδές και υποδομές, με επαρκές διδακτικό προσωπικό.
2. Την ανέγερση εστιών που να καλύπτουν την ανάγκη στέγασης όλων των φοιτητών. Να συμπεριληφθούν σχέδια εστιών στην νέα Πανεπιστημιούπολη.
3. Την αύξηση των δρομολογίων των αστικών λεωφορείων από και προς τα Τμήματα του Πολυτεχνείου. Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών από και προς τους χώρους μαθημάτων.
4. Να εξασφαλιστούν όλες οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες διδασκαλίας και έρευνας.
5. Να σταματήσει η ποινικοποίηση του αγώνα των φοιτητών.
Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής 
Γιάννης Δελής

από: Kozani.tv 

Δεν υπάρχουν σχόλια: