Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

8 ΜΑΡΤΗ: ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΙΡΗΝΗ



Όλοι σε λένε κατευθείαν άγαλμα,
εγώ σε προσφωνώ γυναίκα κατευθείαν...
Για τα δεμένα χέρια σου, που έχεις
όσους πολλούς αιώνες σε γνωρίζω,/ σε λέω γυναίκα.
Σε λέω γυναίκα/ γιατί είσαι αιχμάλωτη.

Κική Δημουλά, «Σημείο αναγνωρίσεως»

H 8η Μάρτη καθιερώνεται ως διεθνείς ημέρα της γυναίκας στη μνήμη του αγώνα των γυναικών κλωστοϋφαντουργών. Ημέρα μνήμης των ιστορικών αγώνων που έδωσαν οι γυναίκες όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, ισότητα αντρών και γυναικών. Ημέρα μνήμης για τις αγωνίστριες των μεγάλων εργατικών, λαϊκών κι επαναστατικών κινημάτων του περασμένου αιώνα.

Τιμάμε τους αγώνες των γυναικών που σήκωσαν ανάστημα ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, μπαίνοντας με αυταπάρνηση στην πάλη για μια αξιοβίωτη ζωή.
Σήμερα που οι δυνάμεις του κεφαλαίου εντείνουν την εκμετάλλευση του κόσμου της εργασίας, αναδιοργανώνουν αντιδραστικά τους όρους εργασίας, συμπιέζουν τους μισθούς, αναστέλλουν εργασιακές κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα, ιδιωτικοποιούν δημόσια αγαθά, η εργαζόμενη γυναίκα βρίσκεται πρώτη στο στόχαστρο.
Στην Ελλάδα που έχει εμπεδωθεί μία νέα πραγματικότητα για την εργατική τάξη, η γυναίκα είναι αυτή που πλήττεται πρώτη από την ανεργία, την ελαστική εργασία, την κακοπληρωσιά, την ανασφάλεια, τη φτώχεια. Η γυναίκα συνεχίζει ν’ αμείβεται, πολλές φορές, λιγότερο από τον άντρα.
Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας βάλλονται. Το όποιο πλαίσιο προστασίας της μητρότητας καταργείται, οι εργοδότες δρουν ανεξέλεγκτοι και σε πλήρη ασυδοσία, φτάνουν ν’ απολύουν λόγω εγκυμοσύνης. Γυναίκες εργαζόμενες κρύβουν ότι είναι έγκυες με το φόβο μην χάσουν τη δουλειά τους. Και καμία κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για να προστατέψει τις εργαζόμενες.
Η διαρκής υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας, η ιδιωτικοποίηση που προωθούν οι κυβερνήσεις, και επιταχύνει η τωρινή της ΝΔ, φορτώνει τα βάρη στην λαϊκή οικογένεια και ειδικά στη γυναίκα που επωμίζεται την ανατροφή των παιδιών, τη φροντίδα της οικογένειας σχεδόν ολοκληρωτικά.
Παράλληλα η φωνή της γυναίκας εργαζόμενης δεν εκπροσωπείται όσο της αναλογεί στους μαζικούς φορείς και μέσα στα συνδικάτα. Οι γυναίκες έχουν μικρότερη συμμετοχή στα σωματεία, μικρότερη ενεργό δράση και μικρότερη εκπροσώπηση σε συνδικαλιστικές θέσεις.
Σε μία εποχή που η τεχνολογία κι η επιστήμη μπορεί να απελευθερώσει δημιουργικά και να βελτιώσει απτά την καθημερινότητα και τη ζωή του ανθρώπου, όσα κατέκτησαν οι γυναίκες τίθενται υπό διακύβευση. Η εκμετάλλευση εντείνεται, οξύνονται οι ανταγωνισμοί και ο πολεμικός κίνδυνος, οι δυνάμεις του κεφαλαίου παρατάσσονται διεθνώς απέναντι στον κόσμο της εργασίας και παράλληλα αναδύεται ένας σύγχρονος σκοταδισμός, νεοφασιστικά ρεύματα, αντιδραστικές αντιλήψεις. Όλα αυτά οδηγούν σε μία συνολική ιστορική οπισθοδρόμηση την κοινωνία και τη θέση της γυναίκας.
Συντηρητικοί κύκλοι φτάνουν ν’ αμφισβητούν μέχρι και το δικαίωμα στην έκτρωση, τη στιγμή που υπερασπίζονται τη διάλυση της δημόσιας υγείας και την εμπορευματοποίησή της. Η βία κατά των γυναικών, οι παρενοχλήσεις στο σπίτι, στη δουλειά, οι βιασμοί παραμένουν και στην Ελλάδα καθημερινό φαινόμενο. Δέκα γυναικοκτονίες μετρήσαμε στη χώρα μας το 2019, φόνοι γυναικών από το σύντροφο, τον πατέρα, το βιαστή επειδή ακριβώς ήταν γυναίκες. 
ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΜΑΣ!
ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ!
Η πάλη των γυναικών για κοινωνικά δικαιώματα, για δημοκρατία, ισότητα, χειραφέτηση είναι δημιουργικά δεμένη με τον αγώνα συνολικά της εργατικής τάξης για απελευθέρωση από το σύστημα της εκμετάλλευσης.
Η γυναίκα της εργατικής τάξης, η εργαζόμενη, η μετανάστρια, η νέα γυναίκα μπορούμε να γίνουμε η κινητήριος δύναμη για την ανατροπή και τη διεκδίκηση!
Υπερασπιζόμαστε τη ζωή, την ισότητα και την ειρήνη!
Δύναμη μας η αλληλεγγύη κι ο συλλογικός αγώνας!

Παλεύουμε για σταθερή, αξιοπρεπή εργασία. Ίση αμοιβή για ίση εργασία. Αυξήσεις στους μισθούς
Υπεράσπιση των εργασιακών, αναπαραγωγικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων. Προστασία της μητρότητας.
Δημόσια υγεία, περίθαλψη, κοινωνική πρόνοια.
Δημόσια παιδεία, βρεφονηπιακή φροντίδα και προσχολική αγωγή
Αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση του σώματος μας και των ζωών μας
Για ισότητα στη δουλειά, στην οικογένεια, στην κοινωνία
Για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Ενάντια στο σύγχρονο σκοταδισμό.

Με αφορμή την 8 Μάρτη οι γυναίκες εργαζόμενες να πάρουμε πρωτοβουλίες και μέσα στα σωματεία μας για να αναδειχτούν οι διεκδικήσεις μας στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία.
Να αναδειχτούν τα αιτήματα μας από το συνδικαλιστικό κίνημα.
Ως Ταξική Κίνηση καλούμε τις εργαζόμενες να συμμετέχουν, να στηρίξουν όλες τις συζητήσεις, τις δράσεις και τις κινητοποιήσεις για τις 8 Μάρτη.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ



https://protpatek.wordpress.com E-mail: taxikikinisi@gmail.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: