Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Κίνα, Κούβα και Βενεζουέλα βοηθούν την Ιταλία, και όχι η ΕΕ

του Θοδωρή Παναγιωτόπουλου

Ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται σε «καραντίνα» και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει και επίσημα ότι ο ιός Covid19 αποτελεί πανδημία. Όλες οι ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες του πλανήτη πλήττονται, με τον λαό, την εργατική τάξη και τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα να βρίσκονται σε κίνδυνο.


Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, η λογική των ιδιωτικοποιήσεων, της ατομικής πρωτοβουλίας, του αόρατου χεριού της αγοράς που ρυθμίζει τα πάντα και το ανελέητο κυνήγι του κέρδους, οδήγησαν στην κατάρρευση των συστημάτων υγείας και της κοινωνικής πολιτικής. Τα ιδεολογήματά τους είναι πλέον γυμνά και επικίνδυνα.

Αυτοί που επί χρόνια επιμένουν να προπαγανδίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει κρατική παρέμβαση και σχεδιασμός, ότι τα πάντα θα τα ρυθμίσει η αγορά, ότι ο ατομικός δρόμος είναι το παν, ότι δεν είναι απαραίτητο να έχουμε αποκλειστικά δημόσια υγεία, έρχονται τώρα και μιλάνε για συλλογική ευθύνη, για μέτρα πρόνοιας, για κρατικές παρεμβάσεις και κανόνες. Φυσικά χωρίς να μας λένε γιατί φτάσαμε ως εδώ και χωρίς να παίρνουν επαρκή μέτρα πρόληψης και να επιβάλουν περιορισμούς στο ιδιωτικό κεφάλαιο στην υγεία που τη στιγμή της πανδημίας συνεχίζει να κερδοσκοπεί σε βάρος της αγωνίας του κόσμου (390 ευρώ το τεστ για τον κορονοϊό).

Το πόσο δολοφονική είναι η πολιτική τους, το λένε μέχρι και οι ίδιοι. Ο πρόεδρος Μακρόν, το αγαπημένο παιδί των αγορών και αυτός που προσπαθεί να φέρει μια αντεργατική μεταρρύθμιση στην κοινωνική ασφάλιση της Γαλλίας, λέει ξεκάθαρα στο διάγγελμά του:
«Είμαστε αντιμέτωποι με τη χειρότερη κρίση δημόσιας υγείας εδώ και 100 χρόνια... Ορισμένα αγαθά όπως αυτό της δημόσιας υγείας, θα πρέπει να είναι έξω από τους κανόνες της καπιταλιστικής αγοράς».

Και τώρα που βρισκόμαστε στη χειρότερη παγκόσμια υγειονομική κρίση μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, δείχνουν πώς εννοούν την αλληλεγγύη τους. Η ΕΕ, αυτό το σπίτι των λαών, που ιεραρχεί τις ανθρώπινες ανάγκες πάνω από όλα, αφήνει τη γειτονική Ιταλία να φτάσει στα όρια της κατάρρευσης του συστήματος υγείας της.

Η αλληλεγγύη και η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εκκλήσεις της Ιταλίας ήταν δηλώσεις συμπάθειας και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, με τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της χώρας να δηλώνει πως οι χώρες της ΕΕ απέφυγαν να στείλουν γιατρούς μπροστά στον φόβο μετάδοσης του ιού!

Οι μόνες χώρες που πρακτικά ανταποκρίθηκαν τη δύσκολη ώρα, προσφέροντας τεχνογνωσία και ιατρική στήριξη στη δοκιμαζόμενη Ιταλία ήταν η Κούβα, η Βενεζουέλα και η Κίνα. Την Παρασκευή το βράδυ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο το κινεζικό αεροσκάφος που μετέφερε γιατρούς, νοσηλευτές, καθώς και 31 τόνους ιατρικού υλικού, ειδικό εξοπλισμό για μονάδες εντατικής θεραπείας, χιλιάδες προστατευτικές μάσκες και αντιικά φάρμακα.

Ένας Ιταλός κοινωνιολόγος έγραψε στο Twitter: «Στη Λομβαρδία (όπου κυβερνούν οι ακροδεξιοί) εκτός από Κινέζους, δέχονται βοήθεια από Βενεζουελάνους και Κουβανούς γιατρούς. Η κατάσταση είναι μάλλον σουρεαλιστική». Είναι όντως σουρεαλιστικό, τα κράτη μέλη της ΕΕ την ώρα της κρίσης να υποστηρίζονται από κράτη που στα δυτικά ΜΜΕ παρουσιάζονται ως ενσάρκωση του κακού, και ειδικά η Βενεζουέλα και η Κούβα σαν χώρες με δικτατορία.

Παρότι αυτές οι χώρες πλήττονται, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, από κυρώσεις και το εμπάργκο των ΗΠΑ, διατηρούν εξαιρετικά επίπεδα περίθαλψης και ιατρικής εκπαίδευσης. Να που έφτασαν να καλύψουν κενά και να σώσουν ζωές ακόμα και σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η Ιταλία δεν είναι η μόνη ισχυρή οικονομικά χώρα που υποτίμησε τον κίνδυνο από τον νέο κορονοϊό και φάνηκε παντελώς απροετοίμαστη μπροστά στην έκταση της πανδημίας. Το σύνολο των καπιταλιστικών χωρών έχουν εκθέσει τον πληθυσμό τους σε μεγάλο κίνδυνο.

Είναι για άλλη μια φορά ξεκάθαρο ότι ο σύγχρονος καπιταλισμός γίνεται όχι μόνο πιο εκμεταλλευτικός αλλά και πολύ πιο επικίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή. Το δίλημμα στις σύγχρονες κοινωνίες ξαναμπαίνει στο προσκήνιο διαφορετικά αλλά ακόμα πιο εμφατικά: «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα».
 ΠΗΓΗ:kommon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: