Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Φιλελευθερισμός και Κορωναϊός (βίντεο)- Πρόληψη, δύναμη και αλληλεγγύη η εργατική απάντηση


      ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Πρόληψη, δύναμη και αλληλεγγύη

Ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και τώρα και για πάντα για όλη την κοινωνία
Προστασία των εργαζομένων και των δικαιωμάτων μας
Πρόληψη, δύναμη και αλληλεγγύη


Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στο προσκήνιο με τον πιο δραματικό τρόπο τα αδιέξοδα των πολιτικών της λιτότητας και της διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Δείχνουν τα τραγικά λάθη όλων των κυβερνήσεων που υποτίμησαν την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, που υποστελέχωσαν με τις πολιτικές τους τα δημόσια νοσοκομεία. Τι ακριβώς έκανε κι η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που τώρα κάνει αντιπολίτευση με μεγαλόστομες προτάσεις; Πριν ξεσπάσει η κρίση ήδη το ΕΣΥ βρίσκονταν σε τραγική κατάσταση, υποχρηματοδοτούμενο, με ελλείψεις σε υλικοτεχνικό υλικό, παρατημένες υποδομές, με 45.000 κενές οργανικές θέσεις, με περίπου 25% των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας κλειστές.
Οι θιασώτες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της εισβολής των ιδιωτών μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, όπως οι κυβερνώντες της ΝΔ, όλοι αυτοί που αντιμετωπίζουν την υγεία ως εμπόρευμα τρέχουν τώρα να καλύψουν τις τρύπες που δημιούργησαν. Προκηρύσσουν τελευταία στιγμή 2000 θέσεις διετούς σύμβασης για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία. Τώρα που υπάρχει υγειονομική κρίση το «ελεύθερο χέρι της αγοράς» είναι κουλό! Οι μεγαλοκλινικάρχες λουφάζουν στη γωνία, η ιδιωτική πρωτοβουλία το βουλώνει, δε θέλει να λερώσει τα χέρια της.
 Τώρα μόνο κρατικές κεντρικά σχεδιασμένες παρεμβάσεις ενημέρωσης, πρόνοιας, προφύλαξης και θεραπείας μπορούν να σώσουν την κατάσταση. Τώρα μόνο ένα ενισχυμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας μπορεί να αποδειχτεί πραγματική ανάσα για τους εργαζομένους και την κοινωνία.  Οι μάσκες έπεσαν.
Σε μία εποχή που το κεφάλαιο στραγγίζει τον άνθρωπο, το φυσικό πλούτο με μόνο γνώμονα τα κέρδη του, που διαταράσσει την οικολογική ισορροπία και τη σχέση ανθρώπου-πανίδας-χλωρίδας, η υγεία του ανθρώπου θα κινδυνεύει διαρκώς και καθημερινά. Κι όσο η επιστήμη είναι προσανατολισμένη στα ιδιωτικά συμφέροντα και τον ανταγωνισμό κι όχι στην κοινωνία και τις ανάγκες της τόσο πιο ακριβό και δυσπρόσιτο θα είναι το αγαθό της υγείας για τον κόσμο της εργασίας.
  • Αλληλεγγύη και δύναμη στους συναδέλφους υγειονομικούς που δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη για τον περιορισμό της πανδημίας και τη φροντίδα των νοσούντων.
  • Να υλοποιηθεί άμεσα η απόφαση για επίταξη ιδιωτικών κλινικών για κλίνες, κρεβάτια ΜΕΘ, εξοπλισμό.
  • Να επιταχθούν από το κράτος είδη πρώτης ανάγκης, απολύμανσης και προφύλαξης για κοπεί η κερδοσκοπία. Να διατίθενται δωρεάν και οργανωμένα από το κράτος.
  • Να προσληφθεί άμεσα όλο το αναγκαίο προσωπικό για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και να ενισχυθούν τα νοσοκομεία. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των υγειονομικών και να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες.
  • Να επεκταθεί το Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
  • Άμεσος απεγκλωβισμός από τα νησιά των προσφύγων. Να προστατευτεί η υγεία των προσφύγων, των μεταναστών, των αστέγων, όλων των κοινωνικά αποκλεισμένων.
  • Και τώρα και μετά την παρούσα πανδημία αίτημα πάγιο και αναγκαίο για τους εργαζόμενους και όλο το λαό: ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ, ΠΟΙΟΤΙΚΟ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ, ΣΥΓΧΡΟΝΟ.
Το κράτος, η κυβέρνηση κι οι εργοδότες ν αναλάβουν εξ ολοκλήρου τις ευθύνες
Παρά τα μέτρα που εξήγγειλε σχετικά με τις ειδικές άδειες των εργαζομένων, τις αναρρωτικές, την τροποποίηση των ωραρίων για την προστασία από τον ιό, πολλοί εργοδότες βρήκαν την ευκαιρία να τσαλαπατήσουν τα εργατικά δικαιώματα.
Στα κέρδη μοναχοί τους, τώρα στην κρίση και στη ζημιά οι ευθύνες είναι συλλογικές!
Στην ίδια γραμμή πλεύσης είναι εκτός από τα αφεντικά κι η ξεπουλημένη ΓΣΕΕ, με τον Παναγόπουλο να δηλώνει μετά τη συνάντηση με το υπουργείο: «Ζητήσαμε να μην επιχειρήσουν κάποιοι να δώσουν ταξική διάσταση!» Όταν εργαζόμενοι απολύονται με πρόφαση τον ιό και τη μειωμένη κίνηση στις αγορές, όταν η πλατιά πλειοψηφία πρέπει να στοιβαχτεί στο διαλυμένο ΕΣΥ για να εξεταστεί ενώ τ΄ αφεντικά μας δίνουν άνετα 300 ευρώ να κάνουν το τεστ, τότε δεν είναι ταξικό το ζήτημα;
Ήδη μια σειρά συνδικάτων, το ΕΚΑ, ακόμα και το σώμα επιθεώρησης εργασίας καταγγέλλουν την παράνομη χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών ή την επιβολή χρήσης της άδειας του εργαζομένου με το ζόρι, την απόλυση προσωπικού, τη μη ανανέωση συμβάσεων ειδικά σε χώρους επισιτισμού και τουρισμού, την επιβολή εκ περιτροπή εργασίας με μειωμένες αποδοχές.
Ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αναγγέλλει επιδοτούμενο μισθό σε όσες επιχειρήσεις κλείνει υποχρεωτικά με εντολή του κράτους για υγειονομική προστασία, 500 ευρώ, πιο κάτω κι από το βασικό!! Σκέτος εμπαιγμός! Ταυτόχρονα στην άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς που αναγκάζονται να φυλάξουν τα παιδιά τους λόγω κλειστών σχολείων, παίρνει αναγκαστικά το 1/3 από την κανονική άδεια των γονιών. Ταυτόχρονα στον αέρα βρίσκονται όσοι εργάζονται με ωρομίσθιο, με μπλοκάκι.
Η εργοδοσία πατά πάνω στο φόβο και τα έκτακτα μέτρα και λειτουργεί όπως τη βολεύει! Την άφησαν ελεύθερη τόσα χρόνια με τα μέτρα που πήραν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ κι η ΝΔ τώρα και θέλουν να κάνουν πάλι την κρίση ευκαιρία! Δε θα τους κάνουμε τη χάρη.
Ενημερωτικά με τα έως τώρα δεδομένα που ισχύουν από το νόμο:
Αν κλείσει η επιχείρηση με υποχρεωτική απόφαση από το κράτος ο εργοδότης δεν έχει καμία υποχρέωση χορήγησης αποδοχών, Εδώ επιδοτεί το κράτος μηνιαίο μισθό 500ευρώ. Αν ένας εργοδότης αποφασίσει να κλείσει την επιχείρησή του αυτοβούλως, ο εργαζόμενος δικαιούται κανονικά τις αποδοχές του. Αν ένας εργοδότης υποδείξει σε εργαζόμενο να μην προσέλθει στην εργασία του επειδή ταξίδεψε σε χώρα έξαρσης του ιού, δικαιούται ο εργαζόμενος κανονικά τις αποδοχές του, χωρίς να χρεωθεί μάλιστα άδεια. Αν ένας εργαζόμενος τεθεί προληπτικά σε καραντίνα από κάποιο δημόσιο φορέα, δικαιούται τις αποδοχές του, ένα μέρος θα επιδοτηθεί από ΕΦΚΑ και το υπόλοιπο από τον εργοδότη.
Δεν είναι αρκετά!!!
Δε θα εκχωρήσουμε τα δικαιώματά μας! Τα σωματεία, οι εργαζόμενοι κρατάμε στάση ευθύνης αλλά δεν παραδίδουμε κανένα δικαίωμα μας.
Η υγεία των εργαζομένων πάνω απ’ όλα!
  • Με ευθύνη του κράτους να διασφαλιστούν οι μισθοί!
  • Καμία απόλυση!
  • Να χορηγηθεί επίδομα σε όσους δεν έχουν σταθερή σχέση εργασίας!
  • Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό λόγω χρεών των λαϊκών οικογενειών. Να παγώσουν οι δανειακές υποχρεώσεις και τα πάγια έξοδα των εργαζομένων! 
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: