Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

8 Μάρτη: Ημέρα πάλης των γυναικών όλου του κόσμου για ισότητα, ελευθερία, αξιοπρέπεια


Η γυναίκα-δούλα και τροφός, η γυναίκα θύμα θρησκευτικών προκαταλήψεων, η γυναίκα των σεξουαλικών καταπιέσεων, η γυναίκα-εργασιακή εφεδρεία στην εποχή της εκβιομηχάνισης, η γυναίκα ως πολίτης δεύτερης κατηγορίας, η γυναίκα που δεν ψηφίζει, η γυναίκα της ενδοοικογενειακής βίας, η γυναίκα σαν άνθρωπος δεύτερης διαλογής.
ΔΕΝ είναι το ασθενές φύλο.
Ασθενείς είναι οι κοινωνίες μας, που δημιούργησαν τα τείχη των περιορισμών εναντίων τους.

Οι γυναίκες διαχρονικά αποδεικνύονται το σύμβολο της δύναμης, το σύμβολο της διεκδίκησης του αυτονόητου.
Οι γυναίκες κερδίζουν βήμα-βήμα την μάχη της ισότητας.
Αλλά έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν ακόμα...
Τα παραπάνω τείχη δεν έχουν πέσει ακόμα και συναντούν τις σύγχρονες διεκδικήσεις των ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.
Η γυναίκα επίσης είναι κι ένα βαθύ σύμβολο που κουβαλάμε όλοι μέσα μας.
Η γυναίκα είναι η Μάνα. Είναι η ίδια η ζωή. Οι ίδιες μας οι κοινωνίες.

8 Μάρτη του 1857 οι γυναίκες της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού κατέβηκαν σε μαζική διαδήλωση στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας ίσες αμοιβές με τους άνδρες και καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Η διαδήλωση πνίγηκε στο αίμα από την αστυνομία. Αυτή η στιγμή της ταξικής πάλης καθιέρωσε τις 8 του Μάρτη ως παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Αμέτρητοι οι αγώνες του εργατικού και ειδικότερα του γυναικείου κινήματος όλα τα επόμενα χρόνια (μέχρι σήμερα), που κατάφεραν να κατακτήσουν πολλά όσον αφορά τα δικαιώματα και την ισότητα των γυναικών, αλλά η ανισότητα ακόμα είναι εδώ:
·       όταν οι αμοιβές των γυναικών είναι χαμηλότερες
·       όταν η πρόσβαση στην εργασία, την επιστήμη και την μόρφωση είναι πιο περιορισμένη
·       όταν είναι περισσότερες στην ανεργία, την επισφάλεια, την απόλυση
·       όταν συχνότερα πέφτουν θύματα εργοδοτικής τρομοκρατίας και σεξουαλικών παρενοχλήσεων
·       όταν έχουν χάσει περισσότερα δικαιώματα και παροχές

Εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο, υφίστανται σκληρή καταπίεση με παραβίαση των κατοχυρωμένων ανθρώπινων δικαιωμάτων, με στέρηση της εκπαίδευσης, με επιβολή επιλογής συζύγου και γάμου, με επαναφορά της απαγόρευσης των αμβλώσεων, με βία, με σεξουαλική κακοποίηση και δολοφονίες. Αλλά και αυτών, που η οδύσσειά τους ξεκινάει από τις χώρες τους, επειδή η "πολιτισμένη" δύση κάνει πόλεμο στην χώρα τους, και συνεχίζεται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την "πολιτισμένη" Ευρώπη, όπου έρχονται αντιμέτωπες με το δουλεμπόριο, την πορνεία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Να διαλύσουμε όσα και όσους μας χωρίζουν μέσα από την ενότητα των καταπιεσμένων
Είναι ανάγκη στο σήμερα να παλέψουμε για τα δικαιώματα των γυναικών για δουλειά, ίση αμοιβή, προστασία της μητρότητας, μέτρα κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας, σεβασμό και ίση μεταχείριση.

Σήμερα που οι δυνάμεις του κεφαλαίου εντείνουν την εκμετάλλευση του κόσμου της εργασίας, αναδιοργανώνουν αντιδραστικά τους όρους εργασίας, συμπιέζουν τους μισθούς, αναστέλλουν εργασιακές κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα, ιδιωτικοποιούν δημόσια αγαθά, η εργαζόμενη γυναίκα βρίσκεται πρώτη στο στόχαστρο. Στην Ελλάδα που έχει εμπεδωθεί μία νέα πραγματικότητα για την εργατική τάξη, η γυναίκα είναι αυτή που πλήττεται πρώτη από την ανεργία, την ελαστική εργασία, την κακοπληρωσιά, την ανασφάλεια, τη φτώχεια. Η γυναίκα συνεχίζει ν’ αμείβεται, πολλές φορές, λιγότερο από τον άντρα.

Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας βάλλονται. Το όποιο πλαίσιο προστασίας της μητρότητας καταργείται, οι εργοδότες δρουν ανεξέλεγκτοι και σε πλήρη ασυδοσία, φτάνουν ν’ απολύουν λόγω εγκυμοσύνης. Γυναίκες εργαζόμενες κρύβουν ότι είναι έγκυες με το φόβο μην χάσουν τη δουλειά τους. Και καμία κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για να προστατέψει τις εργαζόμενες.

Η πάλη των γυναικών για κοινωνικά δικαιώματα, για δημοκρατία, ισότητα, χειραφέτηση είναι δημιουργικά δεμένη με τον αγώνα συνολικά της εργατικής τάξης για απελευθέρωση από το σύστημα της εκμετάλλευσης.
Η γυναίκα της εργατικής τάξης, η εργαζόμενη, η μετανάστρια, η νέα γυναίκα μπορεί να γίνει η κινητήριος δύναμη για την ανατροπή και τη διεκδίκηση!

Υπερασπιζόμαστε τη ζωή, την ισότητα και την ειρήνη!
Δύναμη μας η αλληλεγγύη κι ο συλλογικός αγώνας!
Υπεράσπιση των εργασιακών, αναπαραγωγικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων. Προστασία της μητρότητας. Δημόσια υγεία, περίθαλψη, κοινωνική πρόνοια.
Δημόσια παιδεία, βρεφονηπιακή φροντίδα και προσχολική αγωγή
Για ισότητα στη δουλειά, στην οικογένεια, στην κοινωνία
Για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Ενάντια στο σύγχρονο σκοταδισμό.

Κοζάνη 7/3/2020
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: